用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神校
go

神校  

想請問下神校同地區名校係點分呢? 神校我知有呢幾間:. spcc, dgjs, 男拔, 喇沙
除此之外仲有冇呢?

港同, cky 個d 又算唔算神校呢?

kahleychan 發表於 18-10-8 14:46
想請問下神校同地區名校係點分呢? 神校我知有呢幾間:. spcc, dgjs, 男拔, 喇沙
除此之外仲有冇呢?
感覺上神校是指傳統名校

除此之外仲有冇呢?

個人認為此兩間又真的未算是眾人一致認同的神校吧!
不過,當然在每個人心裡的尺也有所不同,她們可能是你心底的神校,但可能對其他人卻未必是。

每個人對神校既定義都有分別,我就覺得spcc, dgjs, 男拔算神校。
港同、cky就一定吾係

QQfishs 發表於 18-10-8 16:14
每個人對神校既定義都有分別,我就覺得spcc, dgjs, 男拔算神校。
港同、cky就一定吾係
...

CKY 而家都係係地㗎

QQfishs 發表於 18-10-8 16:14
港同、cky就一定吾係
...

但港同報考人數仲多過以上個幾間

964000 發表於 18-10-8 16:45
但港同,CKY而家報考人數仲多過以上個幾間

港同學費平可以理解!但cky 學費咁貴,點解反而報名人數多過其他神校??

sailormercury 發表於 18-10-8 16:57
港同學費平可以理解!但cky 學費咁貴,點解反而報名人數多過其他神校??
...

.....

cpc608 發表於 18-10-8 16:42
CKY 而家都係係地㗎

CKY既IBDP平均分只係近兩年達~37, 係全港IBDP學校中表現只屬中上, 同神校仲有距離.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-8 17:14
CKY既IBDP平均分只係近兩年達~37, 係全港IBDP學校中表現只屬中上, 同神校仲有距離.

但要睇埋係精英考定全級考

仲有cky 個批考生當年只是創校幾年,未到依家咁多人申請

個成績同cis 有得fight

sctatang 發表於 18-10-8 17:22

CKY未出第一屆IBDP成績都已俾人捧到上天啦.....

不過一出完第一屆成績即刻俾人掉返落地之嘛

記住一樣嘢, CKY唔會保証去到 Year 11 都係全民可以讀IBDP, 成績唔夠好一樣無得讀.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

多人報吳代表神,神吳神要睇業績。

sctatang 發表於 18-10-8 17:22

晤知現校長退休後,會點改路線?有冇用家指點一下?

如果用報考人多去比,音小應該最少與港同都係同一級,甚至高港同一班。

taxibird 發表於 18-10-8 17:31
多人報吳代表神,神吳神要睇業績。

如果用報考人數去定係唔係神校,咁TSL一定係神校之冠~

若用報考人數決定是否神校的話,咁男拔 女拔一定唔係神校,因單性別學校報考人數一般少過雙性別熱門直私學校

sailormercury 發表於 18-10-8 16:57
...
它們都是男女校, 但所提及的「神校」多是single sex school

除此之外仲有冇呢?

個人認為應該是那些由會考/A-level年代以至現在的DSE都有神一樣的成績,先可以講得上是神校。

回覆樓主:

神校唔神校,都係咁難入!駛咩唸咁多!

回覆 haihaimom 的帖子

贊成~
而且 直私 / 官津 / IB 各個類別係咪都要單獨分類出來?