用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?
樓主: littlelamlam
go

小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?  

Cliokohonda 發表於 18-10-12 10:47
我小三有逼,小五開始放手了。
中文死做有冇用?
我同佢班主任嘈過關於每日一篇300字日記。
你學校咁好既, 每日叫小朋友寫300字日記。做老師真係辛苦, 明明咁好既政策仲要同家長嘈..............

每日300唔係死做呀, 係磨緊枝筆呀。寫作最忌係寫得少, 好多嘢諗到但就落唔到筆, 唔知點落筆, 呢D就只靠睇書都無用。我阿女就係唔聽我講, 我只要求佢暑假每週寫一篇文章都唔做, 更遑論每日一篇。但老師叫做, 一般小朋友都會做既。你學校中文老師太好了。

little_yolky 發表於 18-10-12 12:29
你學校咁好既, 每日叫小朋友寫300字日記。做老師真係辛苦, 明明咁好既政策仲要同家長嘈..............

每 ...

因為呢。。。開始時經常對住本簿發呆
呻冇野寫,我問Miss 乜香港小學生日日有特別事情發生咩?字都唔識多個就日日作文等等。。。Miss以前喺大陸教書,佢將大陸軍訓果套搬落香港普教中,唔識形容。。。。 精英班中文的確係一兩年好大進步。

IloveJJ 發表於 18-10-12 11:55
寫得多係會好啲,但都要有閱讀去配合,否則就有出無入,肚裏既墨水又唔會自己增多既。
...

同意,我仔之前既英補老師都係話要睇得多先會有有input。

Cliokohonda 發表於 18-10-12 12:45
因為呢。。。開始時經常對住本簿發呆
呻冇野寫,我問Miss 乜香港小學生日日有特別事情發生咩?字都唔識多 ...

Miss介紹好嘢俾你, 又俾你怨。寫三百字起碼有P3? 我哋學校有D不定期週記, 唔係寫俾中文老師, 係寫俾班主任, P1都有。P1就真係盲字都唔識一個, 老師無要求字數, 阿妺唔多識字, 就用有限既字係咁讚老師一輪, 又話佢靚, 又話佢好, 又話好鐘意佢, 寫到班主任心花怒放, 其實阿妹剩係識寫果D字。

如果唔係細細個就開始日日寫, 佢到大大個都係對住本簿發呆呀。

IloveJJ 發表於 18-10-12 11:55
寫得多係會好啲,但都要有閱讀去配合,否則就有出無入,肚裏既墨水又唔會自己增多既。
...

JJ / Yolky..佢嘅情況好似我校個级一媽媽,不過我校嗰個係仔,佢係女。記得嗎?

今日太陽好曬,要戴太陽眼鏡了。

開始秋爽,多加點衣,保持健康。

IloveJJ 發表於 18-10-12 09:22
我哋無減課外活動,每星期一日乒乓球一日武術一日游水,仲有制服團隊行山同野外定向,運動就夠,係自由玩 ...

自由玩是玩甚麼?

IloveJJ 發表於 18-10-12 14:22
咁點解我仔又無級一?

因為你不要求

IloveJJ 發表於 18-10-12 22:07
睇卡通,玩玩具,玩遊戲,打下交,捉下棋,睇下書咁囉!

兩個兒子打架,哈哈哈,你幫誰?

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-10-13 23:46
今聽日下午,要進行定向比賽,所以尋晚催趕佢哋快啲完成功課,結果今朝終可完成全部功課。練習完比賽晚飯回 ...

不用操卷嗎?

IloveJJ 發表於 18-10-13 23:53
無呀!不嬲中文英文常識都無操,只操數學。而且都未溫,點操呢?
...

你兒子花那麼少時間準備,成績都那麼好。如果多些準備,前十有望。

回覆樓主

常識要考兩冊呀,共10課。仲有三課未教。
我都唔明咁趕,點解要考哂咁多課

winwin1110 發表於 18-10-16 12:06
常識要考兩冊呀,共10課。仲有三課未教。
我都唔明咁趕,點解要考哂咁多課
...

咁多? 教得切咩?
我女今次五課, 不過全部政治野, 見到已經暈

IloveJJ 發表於 18-10-12 14:22
咁點解我仔又無級一?
我個都唔係。

yovin 發表於 18-10-12 13:45

JJ / Yolky..佢嘅情況好似我校個级一媽媽,不過我校嗰個係仔 ...
話時話, 我校個級一唔鐘意睇書喎, 佢鐘意煲劇, 佢同阿大講, 睇書好悶。無法啦, 人係有好多才能既。

不過, 童叟無欺, 要作文好, 一定要多睇書, 同時要多寫嘢, 缺一不可。_