用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?
樓主: littlelamlam
go

小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?  

IloveJJ 發表於 18-10-10 16:03
我仔都有睇閑書,仲有玩同睇卡通。

佢平日除了功課學野,唯一溫習就係數研練習,另外我要求仲用半小時睇 ...

那半小時看英文書/卡通,也是學習,不是娛樂。

IloveJJ 發表於 18-10-11 20:48
係呀!所以我咪話唔敢再叫佢溫習囉!如果仲有時間,佢哋會睇電視架。

做做運動也好,減壓。

IloveJJ 發表於 18-10-11 20:48
係呀!所以我咪話唔敢再叫佢溫習囉!如果仲有時間,佢哋會睇電視架。

校長請嘉賓 來學校禮堂 開講座。

嘉賓在台上問: 呈分試快到 誰人沒有壓力?

我仔懶醒立即舉手, 結果全場得兩個人舉手。 佢縮手都縮唔切, 老師眼利見到 話畀我知!

即係話 我個仔  三魂七魄仲未齊返嚟, 係時候我要每晚  開壇作法 招返佢啲魂魄返嚟。

little_yolky    發表於 18-10-12 10:05

little_yolky 發表於 18-10-11 09:20
好彩我哋呈分唔計測驗分, 但測驗分都入成績表, 所以都不能掉以輕心。全年3測3考, 真係人都顛。 ...

阿女隻腳好返未?

祝阿女 身體健康、 學業進步!

yovin 發表於 18-10-12 08:48
阿女隻腳好返未?

祝阿女 身體健康、 學業進步!
下個禮拜至拆線呀。

回覆樓主:

我睇法系如果P4開始keep 到級頭,
呈123 反而唔應該比壓力小朋友,
我慣性小三開始要催上級頭,
一上到去自然會keep 到。
小學只要死做一定高分,
我同女女講,記住小心小心,
冇乜額外谷了

yovin 發表於 18-10-12 07:41
校長請嘉賓 來學校禮堂 開講座。

嘉賓在台上問: 呈分試快到 誰人沒有壓力?

請問點招呀

Cliokohonda 發表於 18-10-12 09:54
我睇法系如果P4開始keep 到級頭,
呈123 反而唔應該比壓力小朋友,
我慣性小三開始要催上級頭,
之唔係keep唔到級頭囉

你真係唔俾壓力佢? 連我阿大都peah呀!佢跌親無返學一個禮拜, C6叫佢溫定書, 月底要測驗丫嘛, 中途又鬼咁多細項測驗, 永遠無聽架, 成日話呢度痛果度痛, 咁你個咀同對腳痛啫, 對眼同個腦無事丫嘛, 點解唔可以溫書呢!嘥咗成個禮拜。

IloveJJ 發表於 18-10-12 10:16
我哋學校死做唔一定高分架!
中文只有一part不供詞填充同課文理解可讀,其餘都係考運用,作文佔40%。
英文 ...

可能我細個有陰影,我唔太箸緊小學,
因為我自己身邊太多太多小學時期的band 1 天才,讀完中學時既會考成績係嚇人的差。

little_yolky 發表於 18-10-12 10:09
之唔係keep唔到級頭囉

你真係唔俾壓力佢? 連我阿大都peah呀!佢跌親無返學一個禮拜, C6叫佢溫定 ...

我覺得如果*在精英班*內,同學之間也有
比較,佢自己有冇鬥心重要過我煩佢。
上個月,我載佢去SPCC ,佢間學校從未有一個學生入過或申請過(我問校長) . 所以佢只當佢係一間好遠既學校,我話遲啲會報名,佢即時say no . 我同佢講你小心d 考好呈分試*博*SMCC 或 QES .. 否則你要自己撘車返呢間 。

IloveJJ 發表於 18-10-12 10:40
我只係回應返你上面話小四考級頭,只要死做就得呢點啫!

我小三有逼,小五開始放手了。
中文死做有冇用?
我同佢班主任嘈過關於每日一篇300字日記。
當時我話有乜用,點解。。。。下刪幾千。。
中文老師堅持要交。

暑假時我求其比條題目*苦瓜*叫阿女作,發現佢吹水能力及用詞好左好多。兩小時寫左六百幾字, 死做係咪一定吾得呢,我開始懷疑。。

回覆 IloveJJ 的帖子

我都無減,但課外活動集中星期六,補英/畫畫/數研/空手道;星期日就淨係騎馬,依家開始涼少少,可以預備行山。
想問你仔響邊度可以參加野外定向?