用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?
go

小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?  

我地11月頭就呈二, 呀女呈一考得幾好, 希望佢呈二keep住啦! 但感覺佢仲未進入狀態   而家要佢每日温書, 大家加油! 捱埋今次就輕鬆好多了

回覆樓主:

好多家長係暑假已經開始備戰,未見緊張氣氛。

littlelamlam 發表於 18-10-8 14:35
我地11月頭就呈二, 呀女呈一考得幾好, 希望佢呈二keep住啦! 但感覺佢仲未進入狀態   而家要佢每日 ...
進乜鬼入狀態丫, 啱啱月頭跌親好似爛蕃茄咁, 無返一個禮拜學

greentea000 發表於 18-10-8 14:58
好多家長係暑假已經開始備戰,未見緊張氣氛。

暑假都係學平時D野, 無加操呀, 仲去左2次旅行添

little_yolky 發表於 18-10-8 14:59
進乜鬼入狀態丫, 啱啱月頭跌親好似爛蕃茄咁, 無返一個禮拜學

哎呀, 要快D好返呀! 保重保重!

littlelamlam 發表於 18-10-8 15:01
暑假都係學平時D野, 無加操呀, 仲去左2次旅行添

咁你呈一報捷當然可以暑假輕鬆下,果D呈一失利既要向上突破就另一個做法。

littlelamlam 發表於 18-10-8 14:35
我地11月頭就呈二, 呀女呈一考得幾好, 希望佢呈二keep住啦! 但感覺佢仲未進入狀態   而家要佢每日 ...

我一直都在為個囡作戰中,但佢仲好似發緊夢咁。激死我!

回覆 greentea000 的帖子

我女呈一名次是4-5年級最差(其實成績我收哂貨,但奈何同學仔更好), 雖然有失望擔心, 但我暑假都無特別加操, 因為怕比咗壓力佢呀! 所以有苦自己知…..D考埋個呈二啦~

annielui 發表於 18-10-8 15:27

我女呈一名次是4-5年級最差(其實成績我收哂貨,但奈何同學仔更好), 雖然有失望擔 ...

你係佢阿媽,你無意見,其他人無資格有意見。祝呈二成績滿意。

2jkidsfather    發表於 18-10-8 15:41

其實都擔心既, 不過因為我女由細到大都未真正催谷過, 而我地學校又較輕鬆, 怕個女受唔到壓力, 所以惟有以不變應萬變, 希望反而無壓力發揮更好吧!

謝謝妳祝福, 我都祝妳小朋友入到心儀中學!!!

回覆樓主

你地小朋友有冇出去補習

暑假已經備戰,仲唔算緊張?

樹熊MA 發表於 18-10-8 16:10

暑假已經備戰,仲唔算緊張?

11月頭就呈二,7月開始備戰輕鬆D定9月開始備戰輕鬆D?

回覆 熱媽 的帖子

同你差不多,皇帝唔急太監急。不過區仲好有理由咁講:唔知你緊張啲咩,我有分數嘎啦,我考試又唔系你考

little_yolky 發表於 18-10-8 14:59

哇,咁大件事,好在你地12月先考試,應該已經完全好返。
我個ek apps五勞七傷,好多功能用唔到,等呈二之後我換左機正常返再加你呀!

greentea000 發表於 18-10-8 16:53
哇,咁大件事,好在你地12月先考試,應該已經完全好返。
我個ek apps五勞七傷,好多功能用唔到,等呈二之 ...
仲未拆線呀 果日本來C6諗住去藥房買D嘢自己消毒(佢有急救牌架), 點知, 我見住D血係咁流, 仲俾我見到D肉, 白色既, 好得人驚 然後, 個嘴又流血流到好似嘔血咁, 即刻叫C6送佢入急証室。

回覆 littlelamlam 的帖子

仲未, 學校校隊就有加操, 準備學界. 希望可以抽返d時間温書

回覆樓主:

我阿仔呈一幾滿意,
但一放暑假就放鬆晒,
開學成個月都收拾唔到心情,
連平日默書都差咗,
真係冇辦法,咁大個要靠佢自己,
佢上心的話就自己發力,
佢唔上心我日哦夜哦都係得個煩字。

davywm    發表於 18-10-9 12:29

little_yolky 發表於 18-10-8 17:01
仲未拆線呀 果日本來C6諗住去藥房買D嘢自己消毒(佢有急救牌架), 點知, 我見住D血係咁流, 仲俾我見 ...

既然都學急救,屋企竟然無急救用品?

回覆樓主

想好好備戰都好難抽時間,平日都要留校訓練,返到屋企又趕功課,佢已經係學校狂做功課,老師叫佢出去玩下都唔肯。有時係屋企做完功課,佢想用30分鐘睇下自己鐘意嘅書,我都唔忍心叫停佢....