用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望不指定小學部直升中一學額
樓主: hkpapa852
go

德望不指定小學部直升中一學額  

ok3 發表於 18-10-9 23:38
舊年有正式講過係67%. 今年就暫時冇公布

原來如此(emoji)(emoji) 謝謝提供資料。請問學校宣佈67% 時,係講返當年德中收生數據,定係佢預算有67% 學生升得返中學?如果小學部咁實牙實齒講到會有6-7成升返,但中學部又唔配合,小學部又真係唔應該誤導家長呢... (emoji)

bj1315 發表於 18-10-10 08:54
直屬係MPS 跟 MSS 那一類,播道和音小係一條龍。聯繫指軒小和QC
德望以上都唔系了

聽聞MPS 升返大約75%, 4班有1班升唔返。

回覆樓主

雖然我沒有參加過家長會,但應該只是report 之前一年的actual 數字

Honeyme22 發表於 18-10-10 12:31
原來如此(emoji)(emoji) 謝謝提供資料。請問學校宣佈67% 時,係講返當年德中收生數據,定係佢預算有67% 學 ...
係當年實際數據, 唔係預算

Honeyme22 發表於 18-10-10 12:32
聽聞MPS 升返大約75%, 4班有1班升唔返。

關係也叫直屬,band 2 or 3 入唔返好正常。MPS band 1 生揀MSS 都一定要收返(有錯請糾正)

德中係直資同德小不是EDB 下的直屬關係,無任何協議底下,可以一個都唔收樓主想帶出呢點啫。

我知歷史上未發生過,只是制度上係有機會吧

bj1315 發表於 18-10-10 13:43
關係也叫直屬,band 2 or 3 入唔返好正常。MPS band 1 生揀MSS 都一定要收返(有錯請糾正)

德中係直資同 ...

當中學連 "可直升既條件/資格" 都唔願意提供, 任何可能性都會有機會出現

港華轉直資雖然衰咗, 但佢申請轉做直資時都有為華小定出日後既直升既條件囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

星星的後裔 發表於 18-10-9 23:28
點解德中收生要有彈性? 我聯想到的答案是當德小學生成績唔好就可以收少d , 由外面入多d 有質素的學生,咁 ...
咁就睇你覺得要條死線有幾重要,就好似出尼社會做野,有人跑夠數就等出糧,有人不斷向前游,各有好壞處。好明顯係間學校吾想學生停步向前游,老實如果你小朋友係好果批又吾收你,我吾信會無學校收,學到既係自己吾係學校,點會怕無人要。

QQfishs 發表於 18-10-10 13:54
咁就睇你覺得要條死線有幾重要,就好似出尼社會做野,有人跑夠數就等出糧,有人不斷向前游,各有好壞處。好 ...
呢個當然係...但要注意...初階 和 高階 既教練...都係來自同一泳會 ~~~

根據第一頁留言,如果「當年中學部以"與小學部結為一條龍學校"為理由轉做直資」,
個人覺得德中有d過橋抽板…德小家長有少少期望亦好正常,
因為呢個期望似乎本來係由中學帶出黎(?)…
(利申 : 近幾年先做家長,舊事唔清楚,有考慮幫個女報德幼)

回覆 Darklady 的帖子

對之前幾年揀左GH 而放棄其他如3私1直o既家長的確係不是味兒。3私1直起碼對升中有support,  8-90%都係band 1, 唔似而家o係GH都唔知幾多%上到中學
中學部咁講說話其實係玩緊小學部, 叫人點收生? 以後是否當GH無BACK UP好過?!

shevachevy 發表於 18-10-10 14:54
回覆 Darklady 的帖子

對之前幾年揀左GH 而放棄其他如3私1直o既家長的確係不是味兒。3私1直起碼對升中有su ...

對GH教育內容認同,但對佢作天主教學校,對德幼、徳小生的零支援不敢笱同。

lui 發表於 18-10-10 15:18
對GH教育內容認同,但對佢作天主教學校,對德幼、徳小生的零支援不敢笱同。
...
咁一般聯繫學校如華仁, SJC; 對小學其實都無乜支援

FunnyKMama 發表於 18-10-9 08:31
雖然我唔係德小家長,但當年小女都有德小插班offer,我地冇要到,好大部分原因都係因為升中問題。都有諗過 ...
無錯, 我女表姐年代係差不多都全直升中學,
依家間間直资都爭收更叻學生,
所以位只留比叻個一半人只有得上唔其

i2be 發表於 18-10-10 15:46

至少人地有明碼實價話你知至少有幾多位中學部會留俾小學部

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

i2be 發表於 18-10-10 15:46

要自己去拿小一自行及統一表格的幼稚園多嗎?

回覆 lui 的帖子

表格有編號架喎 自己攞?

i2be 發表於 18-10-10 16:32
回覆 lui 的帖子

表格有編號架喎 自己攞?

是啊,自己去教育局取(仲要系你自己醒覺幾時取,學校不會提你)德小第一round 收三至四成徳幼架咋

回覆 hkpapa852 的帖子

咁以hkpapa 意見, 之後o既 GH vs SFA/APS/KTS/TSL 帖仲會唔會係 "GH FOR SURE" o既局面?

shevachevy 發表於 18-10-10 16:46

咁以hkpapa 意見, 之後o既 GH vs SFA/APS/KTS/TSL 帖仲會唔會係 "GH FOR SURE" o既 ...
我從來唔會答 XX for Sure

不過, 永遠有人對 "龍校"  有瞳憬

咁你本人點睇呢? 記得之前你話 GH 秤先, 現在仍是嗎?