用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: tychow
go

del  

hohoho888 發表於 18-10-8 10:03
想搭問下,
英華, 男拔, 高主教
邊間真係中學畢業時堅讀得又玩得唔係死讀書?

其實外間見某校讀得玩得,好多時唔係同一批人。

當然間唔中有個別例子。

retriever 發表於 18-10-8 09:36
確唔似2份一.

識好幾個入DB 二面既, 最後入既係一個怕羞仔加屋企做生意既, 工薪階層果D 全部落選.
其實阿仔同學裏面,不同階層背景家庭皆有,有背景人士、舊生、有哥哥就讀、N無憑小朋友實力和性格因而學校認為適合取錄等等, 亦有cases 舊生或哥哥就讀也沒有offer 或到最後開了學才call waiting. 但普遍小朋友有自信, 表達能力比較高, 語文能力也不錯。
看看樓主小朋友有沒有較大機會的back up 或唔試會否後悔?

如果兩間都係1st in ,去dbspd先。但yw已嬴幾千人去到2nd,就去yw,只要叻仔、反應快、有禮貌、愛閱讀,yw就好大機會。如果去dbspd,又要再嬴幾千人,實力之外也要一點運氣,況且佢好怪,好叻又未必收,普通一點又未必冇機會,你估佢唔到,要講下緣份。

回覆樓主:

你要問自已,如果入到英華,之後會唔會心思思想轉入男拔?如果會就不如宜家去男拔第一輪好過,因為插班更難,眼見每年插班入來的有英華及其他受歡迎小學的尖子,亦見有些每年插班都報但插極都插唔入。

ILikeToDream 發表於 18-10-8 14:37
其實阿仔同學裏面,不同階層背景家庭皆有,有背景人士、舊生、有哥哥就讀、N無憑小朋友實力和性格因而學校 ...

贊成,其實有好多入到的都家境普通及唔係舊生。

monodad 發表於 18-10-8 11:40
唔算最top。有朋友Flyer 15 shields 去叩門津校,in都冇得in

舊年龍年叩門情況真係好嚴峻⋯識人數學有超前一學年獎項+KET+樂器 都冇得見

tychow 發表於 18-10-8 06:25
朋友咁撞法,佢囝算top,名幼,好難揀

回返樓主,好視乎佢有冇backup, 報咗邊幾間、有乜offer/second in chance 在手。會去最心儀嗰間in ,如果唔係之後會一直耿耿於懷

真人真事。有英華同男拔second in,最後生個吉。
英華再入third in條路好長。如果心儀男拔,為何不一試?

回覆樓主:

其實最後都係睇個人心態,入到英華會唔會年年都想插男拔。考插班其實好辛苦。

回覆樓主

DBS 囉。最心儀喎,不到dbs 心不死。

twotwoshing 發表於 18-10-8 16:51
如果兩間都係1st in ,去dbspd先。但yw已嬴幾千人去到2nd,就去yw,只要叻仔、反應快、有禮貌、愛閱讀,yw ...

哈哈~真係估佢唔到同講d緣份真係好啱~我從身邊見到嘅幾個都真係一個迷~所以男拔收生真係估佢唔到

jason1978 發表於 18-10-8 22:41
真人真事。有英華同男拔second in,最後生個吉。
英華再入third in條路好長。如果心儀男拔,為何不一試? ...

由2nd in 去到3rd in 機會約一半,只要入到3rd in, 就好大機會有offer, 條路唔遠呀。

sunnymama2 發表於 18-10-9 06:53
由2nd in 去到3rd in 機會約一半,只要入到3rd in, 就好大機會有offer, 條路唔遠呀。
...

2nd in 500-600人選300人
3rd in 300人再選160人

Tans 發表於 18-10-9 07:56
2nd in 500-600人選300人
3rd in 300人再選160人

最後揀165 人。

即係有2nd in 的, 最終有30%有 offer。所以好大機會! 仲未計call waiting的。

當然,如果心儀YW程度和DB差好遠, 當然揀DBS, 至少試過,好過最終有YW offer, 又後悔點解唔揀DB 1st in。

Tans    發表於 18-10-9 10:57
Tans    發表於 18-10-9 10:57

卓喬喬 發表於 18-10-8 11:28
Call Ying Wah to change the interview date

聽聞dbs 這個字在snoopy 校長的字典中是swear word

MrBeast 發表於 18-10-9 09:07
聽聞dbs 這個字在snoopy 校長的字典中是swear word

Yw 會唔會因此將最優秀的人選放在男拔面試果三日 ,逼你二揀一?(陰謀論 only)

db 點都要試, 就算英華收佐 最後都一定心思思。

回覆樓主:

如果英華收左,會唔會年年諗住去插 DBS,如果會就去 DBS,因為無論讀邊間都好,個心都係想插 DBS,無謂浪費一次面試機會。

Tans    發表於 18-10-9 11:01

回覆樓主:

朋友話不如問風水師算

回覆樓主

有YW second interview一定要去,如果真係十分喜歡DBS可以每年試插班。再者,每年都有不少英華小六生考入DBS升讀中一。