用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問你們的資優小朋友難找朋友嗎?
go

請問你們的資優小朋友難找朋友嗎? [複製鏈接]

我的小朋友k3, 有焦慮情況,有政府臨床心理學家跟緊,現在5.5歲,心理學家剛和她做了IQ評估(短版),心理學家話囡囡係資優,比同齡小朋友都超出幾多(但沒有實際講去到咩分數,佢話好sure係,覺得我唔駛再出去做長版)
囡囡自細唔多同外人講野,經過呢兩三年跟言語治療,政府e位服務..叫好左好多,會應下人,但同屋企人講野就好多野講。

5    0    0    0

回覆樓主

問題係佢開始覺得自己冇咩朋友,佢話有d幼稚園同組同學唔同佢玩,老師叫同學邀請朋友出黎又冇人邀請佢。我已經不斷嘗試幫佢約同學仔出黎玩,但似乎同學仔同我(媽咪)傾計仲多過同我囡囡傾。
囡囡有同我講過佢唔多鍾意講野,我亦觀察到同學仔講既話題,我囡囡唔感興趣,我可以點樣幫囡囡搵朋友仔?

回覆 passiton 的帖子

我個仔今年小一,情況一樣,讀幼稚園時已經同老師講要留意,結果都係一樣,無同學同佢玩,佢話自己已經習慣孤獨。除左鼓勵之外,就只有鼓勵,因為佢唔想做,點勸都無辨法。同埋朋友係雙向,都要人聽得明佢講咩又肯同佢做朋友。

miffyian 發表於 18-10-8 12:24

我個仔今年小一,情況一樣,讀幼稚園時已經同老師講要留意,結果都係一樣,無同學同 ...

咁唔係辦法喎⋯⋯囡囡對住幼稚園同學仔幾年,叫做熟d,但都唔多溝通到。
心理學家話覺得囡囡係有社交動機,唔係自閉個類,佢話睇下到小一會唔會有機會識返同level 既朋友喎
都有d擔心

回覆樓主:

可能有社交焦慮

小一情況反而好好,第一個月已經同隔離位做左朋友,識得話去電腦室探呢個朋友。可能因為能力差不多,大家都重學術,再加上學校環境細,小息多數係課室玩,容易讓他找到朋友。

964000 發表於 18-10-8 16:40
可能有社交焦慮,我覺要先得到一些成功經驗,有了positive feedback才build up信心,約playdate是好的方法 ...

其實都試過兩人playdates,幾人playdates...去外遊對幾日都試過,總之就擦唔出火花。囡囡近期多左提「朋友」呢個term, 我驚佢開始aware左,但反而多左挫敗

miffyian 發表於 18-10-8 17:57

小一情況反而好好,第一個月已經同隔離位做左朋友,識得話去電腦室探呢個朋友。可能 ...

(emoji)(emoji)太好啦! 係唔係上到小學,小朋友會成熟d,距離會拉跟d?

passiton 發表於 18-10-7 21:36
我的小朋友k3, 有焦慮情況,有政府臨床心理學家跟緊,現在5.5歲,心理學家剛和她做了IQ評估(短版),心理 ...
參加下坊間既playgroup、社區中心既興趣班之類,等佢多啲同其他小朋友溝通。

passiton 發表於 18-10-7 21:37
問題係佢開始覺得自己冇咩朋友,佢話有d幼稚園同組同學唔同佢玩,老師叫同學邀請朋友出黎又冇人邀請佢。我 ...
咁佢既強項係嘜?發展下強項,參加下啲比賽;練得好之後,搵啲商場、電視、電台表演機會。見得世面多,自然OK。

返學時請其他小朋友食零食, 打開話題

王家爸爸 發表於 18-10-9 08:53
咁佢既強項係嘜?發展下強項,參加下啲比賽;練得好之後,搵啲商場、電視、電台表演機會。見得世面多,自然 ...

佢既強項係語文方面,識字、記憶力強,學音樂快上手,可能呢d都係好靜態既活動。曾經都參加過比賽,囡囡係鍾意的,但唔駛開口
我觀察到佢既問題係,身邊既小朋友乜都講一餐(食咩又講、玩咩又講...正常既,小朋友係咁)但囡囡係隔離聽到好似hang機咁,冇野回應,冇野一齊傾,同同學冇話題,又或者小朋友既話題轉得太快,囡囡慣左要深入思考(同我地傾計就係,要further further再諗再問)(我有時都覺得佢諗多左),所以當小朋友轉左話題,可能佢都未諗完

passiton 發表於 18-10-9 10:30
佢既強項係語文方面,識字、記憶力強,學音樂快上手,可能呢d都係好靜態既活動。曾經都參加過比賽,囡囡係 ...
咁就容易啦,唔開口主要係信心問題,搵是但一樣強項,例如冷門樂器,快快上手,去電視表演下,得閒播返俾佢睇,小朋友既信心自然大咗。

王家爸爸 發表於 18-10-9 15:40
咁就容易啦,唔開口主要係信心問題,搵是但一樣強項,例如冷門樂器,快快上手,去電視表演下,得閒播返俾佢 ...

Thx thx

passiton 發表於 18-10-9 10:30
佢既強項係語文方面,識字、記憶力強,學音樂快上手,可能呢d都係好靜態既活動。曾經都參加過比賽,囡囡係 ...

會不會有少少asperger, 女孩子比較難診斷,很多都超好記性,但思想傾向「功能性」

964000 發表於 18-10-10 00:07
會不會有少少asperger, 女孩子比較難診斷,很多都超好記性,但思想傾向「功能性」,唔識「傾偈」,不外乎 ...

我都曾經擔心囡囡係亞氏保加,但我同心理學家傾左幾次,佢話囡唔係自閉,所以先同佢做次iq test.
有cousins, 間唔中都一齊玩,但玩玩一陣,我囡又會自己走去攞書睇....
我覺得好似要有人係佢同朋友身邊,教佢呢個位可以點回應,個個位可以傾d乜,但係咁樣又好唔自然,所以唔知點

passiton 發表於 18-10-11 10:01
我都曾經擔心囡囡係亞氏保加,但我同心理學家傾左幾次,佢話囡唔係自閉,所以先同佢做次iq test.
有cousin ...

....

其實資優都分好多唔同的資優,有語言、數學、藝術、創造力、社交等等,我覺得大部分人都會覺得資優=數學.....我諗要知佢邊方面資優先。

我的小朋友k3, 有焦慮情況,有政府臨床心理學家跟緊,現在5.5歲,心理學家剛和她做了IQ評估(短版),心理 ...

請問你係搵邊間做呢?幾錢

再大一些會遇到同路人的     
我仔今年前也是不説話,無眼神接觸,上課没反應,常打瞌睡,有持續治療。
後來學了圍棋後,好似腦門大開,開口閉口都是圍棋,與別人接觸多了,現在話仍不多,但正常返。願意表達,願意team work,願意和其他小孩玩。

樓主不必太過擔心,等她長大些,總會遇到她熱衷的事。     
‹ 上一主題|下一主題