用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩!
樓主: Jessicchanbabys
go

協恩!

除協小小,阿女有兩個以上同學來自同一小學的包括:九龍塘學校、兩間浸信會呂明才、大埔舊墟公立寶湖、聖心、聖方濟各英文小學

Jessicchanbabys 發表於 18-10-8 19:48
吳好意思,什麼是好”talk‘得?
健談

請問中學有沒有校車去馬鞍山?

Chunshek 發表於 18-10-9 12:27

無校車

醒目開學勳章

沒有校車,有保母車。
屯門、荃灣有保母車,馬鞍山就唔知有冇。

上到中學都唔駛校車喇,佢哋要學習獨立處事,而且中學好多時好多活動都會早返遲放,我淨知GH有校車服務。

唔該晒, 因要轉幾轉車, 所以諗住校車方便D

醒目開學勳章

Chunshek 發表於 18-10-9 14:19
唔該晒, 因要轉幾轉車, 所以諗住校車方便D
HY的保母車係家教會攪,只有返學個程,放學冇嫁。

peggy 發表於 18-10-9 13:20
沒有校車,有保母車。
屯門、荃灣有保母車,馬鞍山就唔知有冇。

屯門有保母車?是邊樹出法?

Jessicchanbabys 發表於 18-10-8 19:44
Thanks,點都好,試左先算
係, 唔好理咁多, 點都試左先, 點都易過中六合彩, 況且你女成績咁好音樂又勁, 睇牌面應該無問題!

回覆樓主:

入閘後各人機會均等。
阿女未考家長點解要失自信先呢。

Jessicchanbabys 發表於 18-10-7 09:25
協恩面試會問什麼的?呀女識龬琴(4級)+ 小號 (4級),能言善辯,好動。小學是讀精英班,約考全級20-30名 ...
小朋友單是能夠 [能言擅辯] 已是非常突出, 加上好動, 又是精英班, 這正正是協恩最喜歡收的學生.
其餘又鋼琴小號4級, 又級20-30...... 有冇看過賭神? 直情係AKJ撖住攊牌局.

小乖豬 發表於 18-11-23 16:21
小朋友單是能夠 [能言擅辯] 已是非常突出, 加上好動, 又是精英班, 這正正是協恩最喜歡收的學生.
其餘又鋼琴 ...

能言善辯唔代表interview 好,如果只是中文好,用處不大、因為interview 以英文為主。級20-30 唔代表什麼、要知道來自什麼學校。最后音樂四级、一般學校都不看。
可以試,但不要抱太大的期望

Sophie0804 發表於 18-11-23 17:18
能言善辯唔代表interview 好,如果只是中文好,用處不大、因為interview 以英文為主。級20-30 唔代表什麼 ...
你手牌一定靚過人了, 人地諗住持AKJ晒你冷, 你一盤冷水照頭淋, (講笑咋, 感覺到家長越來越緊張, 輕鬆下) 唔好理咁多, 盡左力in咪算lor, 入唔到HYS不是世界末日, 見下世面也是一個不錯的經驗

小乖豬 發表於 18-11-23 17:38
你手牌一定靚過人了, 人地諗住持AKJ晒你冷, 你一盤冷水照頭淋, (講笑咋, 感覺到家長越來越緊張, 輕鬆下) 唔 ...

我以過來人的身份,比較直接但真實

小乖豬 發表於 18-11-23 16:21
其餘又鋼琴 ...
鼓勵的說話是需要, 但也不能脫離現實太遠掛?

回覆樓主:

不好意思...我個人覺得樂器4級不如當音樂沒有加分來看...在其他方面例如interview and academics來突顯自己比較實在 (我有兩個考過中學的體會)

Jessicchanbabys 發表於 18-10-7 09:25
協恩面試會問什麼的?呀女識龬琴(4級)+ 小號 (4級),能言善辯,好動。小學是讀精英班,約考全級20-30名 ...
如果不是一線小學 , 機會真的不大 ; 不過盡咗力去試 , 點都有得益的 , 之後得唔得便不是自己決定 ! 加油吧 !

Mustrek 發表於 18-11-23 18:52
如果不是一線小學 , 機會真的不大 ; 不過盡咗力去試 , 點都有得益的 , 之後得唔得便不是自己決定 ! 加油吧  ...

一線小學也忟水⋯⋯

級20-30唔一定喎,而且要睇咩小學。另外琴4級可以寫,但只是好過冇。