用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 PolyU 神科收到咁高分,大家點睇
樓主: Charissema
go

PolyU 神科收到咁高分,大家點睇   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實真係好睇自己嘅彩數同政府嘅政策, 我朋友讀土木工程, 金融風暴嗰陣時冇嘢做, 而家發到豬頭咁.... 其實都係嗰句, 每個行業都好睇政策同埋是否飽和, 都係讀啲自己鍾意讀嘅科好啲.... 咁多年後,真係唔識估

retriever 發表於 18-10-9 15:33
又話下當年。。。

當年理大呢幾味治療,高考光頭已必收,甚至光頭都唔駛。當年中學師兄讀呢科出來做7仔, ...

我地果個年代,成績麻麻才去當時理工學院讀 放射治療,物理治療,呢啲。 點估得到依家咁吃香。
成績勁嘅就讀 Triple E,又點估到工程依家變咗水泡科! 工程入讀需求不太高分,如果讀工程,邊科長遠發展會好的?

回覆 aeiou_drm 的帖子

點解不選讀Architecture/Surveying?

回覆 retriever 的帖子

請問轉身跨度大是什麼意思?

aeiou_drm 發表於 18-10-10 12:03
我地果個年代,成績麻麻才去當時理工學院讀 放射治療,物理治療,呢啲。 點估得到依家咁吃香。
成績勁嘅 ...

係呀……當年triple E 好吃香,好多尖子讀。 乜而家工程系水泡科咩? 其實點解? 係咪中國大陸 啲學生 已經可以取代 呢方面的工種? 而家呢個政府淨係識 發展土地嘅啫……

Lofty 發表於 18-10-10 12:46
回覆 retriever 的帖子

請問轉身跨度大是什麼意思?

咁Business 算唔算 ?

jessimm 發表於 18-10-10 12:17
回覆 aeiou_drm 的帖子

點解不選讀Architecture/Surveying?

我覺得呢啲科都好睇政府政策及發展

aeiou_drm 發表於 18-10-10 12:03
成績勁嘅 ...

工程個人覺得都算長青科之一。

個市最差既時候,都可以走去教書(數理),成績好既大公司TRAINEE 亦可。

EEE 始終都係工程中大路D 既。好似版友提到既IT,讀EEE亦轉軌亦無大難度。

EEE中如果有幸讀大電(供電),又有更大就業保障,始終有固定需求,唔會跟個市(如金融)大起大落。

Charissema 發表於 18-10-10 12:52
咁Business 算唔算 ?

跨度大只係長青科其中重要之一。

始終要有一定專業性,才免憎多粥少情況。當年BUZ 熱多收,出來好多做保險。

留意,有些學科,院校增收較易。

好似唔少新院校剛開壇,開既就係BUZ,ADMIN呢D 學系。因為有房有枱有櫈有老師就可能開COURSE。相反,工程醫科呢D,要加埋設備器械培訓等等,畢業生人數係較多資源限制。

Charissema 發表於 18-10-10 12:51
係呀……當年triple E 好吃香,好多尖子讀。 乜而家工程系水泡科咩? 其實點解? 係咪中國大陸 啲學生 已 ...

考大學個市,係跟紅頂白既事。

當年前途問題,牙科土木都收極低分,而家係低買高賣,相反當年熱門科係BBA。

我講所謂長青科,係希望高分人士可要留意熱門陷阱,低分人士亦可能執到寶。

無必要跟著熱門走。

回覆樓主:

阿女 都有興趣BioTech,但應該唔易讀,但係我驚佢出嚟做sales賣藥賣機器

retriever 發表於 18-10-10 13:26

個市最差既時候,都可以走去教書(數理),成績好既大公司TRAINEE 亦可。
讀咗電工, 日後申請移民仲有so, 因為係全球認可以技術

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 18-10-10 13:26

唔驶擔心啦,林鄭剛宣布要起個人工島 [明日大嶼 ]工程長做長有

Charissema 發表於 18-10-10 11:35
其實真係好睇自己嘅彩數同政府嘅政策, 我朋友讀土木工程, 金融風暴嗰陣時冇嘢做, 而家發到豬頭咁.... 其實 ...

勸人按興趣揀科,呢句一定無錯既。

但世界無咁完美既事,眼高手低,手拿低分也莫怨氣。

識人夠分唔讀醫科,走去讀熱門生物醫學,話為興趣想做研究,又話內地醫藥業,河套區等等發展概念。。。

我又唔信讀醫科做唔到研究。

明日大嶼上馬,做到2047年,大把工作上馬

我仔話就算第日手執30分都會揀工程呀! 不過佢揀偏門D既,至於呢個想法LAST到幾耐,就唔知佢啦

retriever 發表於 18-10-10 13:40
考大學個市,係跟紅頂白既事。

當年前途問題,牙科土木都收極低分,而家係高買低賣,相反當年熱門科係BBA ...

好鍾意你呢句,高分人士要留意熱門陷阱

ilyrd 發表於 18-10-10 13:49
明日大嶼上馬,做到2047年,大把工作上馬

應該土木工程,測量……將會變神科  

我都係個句,排隊先排一的工種是國内人未能代替的.

LingChiBaBa 發表於 18-10-7 13:15
係架,諗住計Best5,4C+2X夠數,會失預算。
聽完個talk,心諗15,16好唔好揀放射,poly 收生110,東華又開放射,出黎一樣有牌,分數仲唔駛咁高,真係擔心同樣問題,畢業出嚟又話已經飽和。。。
‹ 上一主題|下一主題