用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 PolyU 神科收到咁高分,大家點睇
樓主: Charissema
go

PolyU 神科收到咁高分,大家點睇  

LingChiBaBa 發表於 18-10-7 13:15
係架,諗住計Best5,4C+2X夠數,會失預算。
冇辦法,收生要求高咗,所以,幾時都話,S4有得揀點都要讀住3X先。

但事實上,有人真係有3X唔讀,寧願讀2X就算。

mingmingyinyin 發表於 18-10-7 13:20
係呀,pharmacist好似供過於求,physiotherapists仍然係短缺,不過東華有開physiotherapy, 加埋外國翻嚟, ...

4 年後個世界真係好難估…… 不過所有英聯邦國家都認可,都有多一條出路

回覆樓主:

放射係理科,突然間中文科比重加大,對理科生边都有D影响,我聽完個心都一沉,我囡博中文4咋

回覆樓主:

科科神科都話"100% Employment" 同show 哂人工,確實好吸引。不過我覺得讀書同真實返工是兩回事,都要個仔女真係有興趣至好

回覆樓主:

當時(放射講座) 現場一聽到話加中文weighting, 全場都好大反應。 後尾聽埋職業同物理治療都一樣加中文weighting, 都好無耐

c.sweet 發表於 18-10-7 17:27
當時(放射講座) 現場一聽到話加中文weighting, 全場都好大反應。 後尾聽埋職業同物理治療都一樣加中文weigh ...
有冇講話咩原因咁樣改變呢?

回覆樓主:

職業/物理治療, 話要同人溝通, 我估係呢個原因。

Charissema 發表於 18-10-7 09:42
喺放射治療個講座, 話呢幾年收好多學生,供求接近飽和…… 我擔心其他科如物理治療、職系治療都接近飽和? ...

我都擔心有飽和既情況出現,以物理治療為例,今年收130人,明年150人,再加埋東華,OU又話開,咁高分收生,幾年後讀完出來都唔知有冇工做。

c.sweet 發表於 18-10-7 17:47
職業/物理治療, 話要同人溝通, 我估係呢個原因。

係呢個原因……

回覆樓主:

其實都係嗰句, 有34.5分, 港大好多科都有機會, 加上4年後乜嘢世界都唔知,  除非真係好鍾意, 否則 要諗清楚

Charissema 發表於 18-10-7 18:02
係呢個原因……

PT/OT 我可以理解,因每個case 的交流比較多及長時間,但放射治療我有點保留。

KLLP 發表於 18-10-7 18:19
PT/OT 我可以理解,因每個case 的交流比較多及長時間,但放射治療我有點保留。
...

佢話要寫報告喎

Charissema 發表於 18-10-7 18:57
佢話要寫報告喎

廢話!

依家香港物理治療physio reports,幾時係用中文寫?

私人執業、公私營醫院病人紀錄,對外俾保險公司,學術硏究等,全部都係英文!

我自己係physio,好多physio in private practice朋友都係老外、ABC/BBC/CBC 等, 個個都唔識睇或寫中文,有乜問題?

反而有中醫朋友(國內畢業), 唔識睇香港啲X光/掃描/手術/住院報告,因為全部英文,要搵我地幫手睇。

其實我諗HKPU, 依家係想推畢業生番大陸打開國內市場,因為國內好多所謂PT/OT等, 都係過氣護士轉營再培訓,唔係咁正規,質素參差。
當香港個market 逐漸飽和,畢業生北望神州,中文就大派用場!

capricornbb    發表於 18-10-10 21:30

Activehealth 發表於 18-10-7 20:25
廢話!

依家香港物理治療physio reports,幾時係用中文寫?

我覺説出重點了。

KLLP 發表於 18-10-7 20:28
我覺説出重點了。

謝謝支持!

HKPU 10年前已經派物理治療畢業生,長駐國內為中國國家體操隊運動員服務。

“理大又與中國國家體育總局簽署協議,訂立長遠合作計劃,包括發展運動科學研究,以及為退役運動員開辦運動科學課程,加強他們的專業培訓,為國家體育的長遠發展作進一步的貢獻。”

https://www.polyu.edu.hk/web/tc/media/media_releases/index_id_1016.html

回覆樓主:

唉……唔通畢業後都要北上?

咁如果對大陸冇抗拒,睇嚟大灣區真係可以,的大陸人唔使落香港做物理治療,响9+2是但一區都可以定期去做。

ilyrd 發表於 18-10-7 21:47
咁如果對大陸冇抗拒,睇嚟大灣區真係可以,的大陸人唔使落香港做物理治療,响9+2是但一區都可以定期去做。 ...

咁使唔使考埋個普通話試先可以畢業

不過冇so, 而家國務院規定,在中國內賺取國內收入,全部要交國內税,税率好高。

Charissema 發表於 18-10-7 21:50
咁使唔使考埋個普通話試先可以畢業
做廣東省本土人,全部可以廣東話溝通。再唔係請人即時翻譯又得。