用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純呻:考直私真係身心疲累
樓主: helloeunicebb
go

純呻:考直私真係身心疲累   [複製鏈接]

fadgare 發表於 18-10-9 13:36
所以我都唔會強求,有就當然好。有嘢喺手同冇嘢喺手嘅策略可以好唔同。只不過係嘗試將個保險線set高少少。 ...

我同你嘅睇法好相似!
希望大家都會收到好消息!幫小朋友搵到一個好學校開開心心學習!

helloeunicebb 發表於 18-10-9 15:08
每日都會反思...究竟小朋友係適合邊類型嘅學校?我地對小朋友嘅期望?我嘅小朋友受唔受谷?
點解我只係揀6 ...
去考直資/私校. 不論結果, 其實係一個不錯既親子經歷

過程中可發現不少自己高估/低估了小朋友的地方, 而小朋友亦可能透過考學校而有所成長.

清楚自己目標就最好, 不要人云亦云地亂考學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

helloeunicebb 發表於 18-10-9 15:09
我同你嘅睇法好相似!
希望大家都會收到好消息!幫小朋友搵到一個好學校開開心心學習!
...

希望, 一起努力

回覆 helloeunicebb 的帖子

我都同你地一樣咁諗, 不過家下冇一個有2nd in, 仲有餘下的也是沒有希望的, 所以抽奬要再set 低D............我果個仲係蛇尾..... 不過近日考學校, 真係見佢進步左好多, 我有時真係感動到想喊, 有時個心唔舒服係阿女已經好盡力去表現自己(什至話D面試遊戲好好玩, 成個過程可以講到8成), 但就真係連1個2nd in 的offer 都冇, 係我自己覺得好難過咋...........不過今年好多龍尾B, 我係學校都費事煩, 揀大B (同分的話)....我見好多都申請十間以上, 我自己都係7間已經覺太多了(有間冇去)........有時都好佩服D父母可以去咁多間.....但佢地又間間都有2nd in咁..........若果考直私有限制, 直私加埋唔可以考多過5間, 你話幾好.................

puiyee61 發表於 18-10-9 15:43

我都同你地一樣咁諗, 不過家下冇一個有2nd in, 仲有餘下的也是沒有希望的, 所 ...

朋友個仔龍B, 佢報起碼15間,間間有份2nd in.

回覆 KeekeeNg 的帖子

15間, 佢真係考晒15間???? 有冇咁多時間呀

puiyee61 發表於 18-10-9 16:16

15間, 佢真係考晒15間???? 有冇咁多時間呀

佢試過一日跑3間。

唔係呀, 1日3間, 佢又接到時間咁好野..........

識朋友都係咁龍B 在今年再考一次,基本上間間人氣直資都有 2nd ....

kira09 發表於 18-10-9 17:32

識朋友都係咁龍B 在今年再考一次,基本上間間人氣直資都有 2nd ....

大咁多,無論大小肌肉、表達能力都勝一籌~

puiyee61 發表於 18-10-9 15:43

我都同你地一樣咁諗, 不過家下冇一個有2nd in, 仲有餘下的也是沒有希望的, 所 ...

明白你嘅感受,個個參加得面試都會希望有offer,有希望就會有失望,人之常情!柳暗花明又一村,可能之後抽獎同叩門會有好消息。我之前都同自己講萬一無offer而抽獎又未如願,咪努力喺二線津校考第一,都可以入到band 1 中學,仲可以培養到小朋友自信心!
每個人行嘅路都唔一樣,但只要堅持,一定會行到終點,你同你小朋友要一齊努力加油!

回覆樓主:

我仔係蛇(中B),暫時全軍覆沒,亦預計黎緊果幾間都凶多吉少……
睇左很多留言,我自己意向有少少轉變,唔知啱吾啱,就是
現在一心一意等自行公佈,20分,農官。
希望入到,讀一年,亦用呢一年去觀察我仔究竟係咪咁差,如果係就當然繼續讀下去……否則,來年再戰多一次,只報心儀嘅一間。

suslau2004 發表於 18-10-9 17:56
我仔係蛇(中B),暫時全軍覆沒,亦預計黎緊果幾間都凶多吉少……
睇左很多留言,我自己意向有少少轉變,唔知 ...

唔係細b可再戰嗎?你指插班?

bj1315 發表於 18-10-9 18:09

唔係細b可再戰嗎?你指插班?

如果讀小一,去報返小一,好似只係英華吾得……我要求不高,只心儀音小一間。
所以呢個計畫,吾知work 吾work  

suslau2004 發表於 18-10-9 17:56
睇左很多留言,我自己意向有少少轉變,唔知 ...

我都係摸住石頭過河,成日都反思究竟乜嘢係最適合自己小朋友,用邊種嘅教學法先係對小朋友做好,但當你玩過呢個遊戲,就會知道好矛盾,唔谷又點會過到面試或考試,唯有自己攞個平衡!

suslau2004 發表於 18-10-9 18:13
如果讀小一,去報返小一,好似只係英華吾得……我要求不高,只心儀音小一間。
所以呢個計畫,吾知work 吾w ...

我都識得幾個朋友嘅龍b今年再考小一!

今年蛇年都咁多人報 直,私 ,主要原因之一 ,就係好多龍仔,龍女 再戰一年
所以細 B 今年攞完經驗 , 真的可以再報一年,
再試試心儀的學校.....

helloeunicebb 發表於 18-10-9 18:17
我都識得幾個朋友嘅龍b今年再考小一!

謝謝提供資料
其實,我自己有D愚見,就是
官津學校,如果小朋友正常學習態度,應該至少是中游份子。
咁樣咪輕鬆D
經此一役……請恕我係井底之蛙

kira09 發表於 18-10-9 18:22

今年蛇年都咁多人報 直,私 ,主要原因之一 ,就係好多龍仔,龍女 再戰一年

如果係咁今年6-7月出生果d蛇仔蛇女變相都做埋「細b」
因為同12年9月出生果d龍超大b爭9個月,又冇得做細b,做左夾心階層

helloeunicebb 發表於 18-10-9 17:56
明白你嘅感受,個個參加得面試都會希望有offer,有希望就會有失望,人之常情!柳暗花明又一村,可能之後抽 ...

同意,我出年不會再戰了。就算只是讀普通的學校,便考到好成績再考慮插班。
‹ 上一主題|下一主題