用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純呻:考直私真係身心疲累
樓主: helloeunicebb
go

純呻:考直私真係身心疲累   [複製鏈接]

Streetboy 發表於 18-10-6 17:45
同感, 不過我冇追問面試做啲乜, 只會問小朋友好唔好玩? 喜歡間學校同啲老師嗎? 但間間都話好玩同鍾意嘅, 包 ...

我唔會問佢好唔好玩,因為佢可以真係當玩。我唔會盤內容,只會問佢有無做到基本野。

jojosesame 發表於 18-10-7 01:51
我都見到個男仔抱著爸爸腳大叫「唔好」。覺得小朋友超可憐😢 其實就算佢仲肯入課室都唔方會表現好, ...

雖然話純呻帖,係咪都可講下正面既野?

當我哋見到人地細路喊,覺得好可憐,係咪都有DOS AND DONTS 諗下? 因為考CKY都算較輕鬆環境,當年有安排老師攪笑(當時以為係街頭藝人)暖場。

譬如,事前不斷演練怕左? 甚至更久遠既習慣,平時細路玩,父母慣咗跟好貼(公園PLAYGROUND 真係有父母跟到實)?

當年考某校,真係見有細路一直喊一直搖頭唔肯入,我哋出來佢仲喊緊。 又見過有人2ND 抱住堆玩具去等IN,甚至見過有大型電單車仔。

呢D 唔係朝夕既事。。。

retriever 發表於 18-10-7 10:33
咁你未考完唔好問囉!就係呢樣最對細路有壓力!

已經過左去既事,問來都無用。

同意,其實除了滿足自己的好奇心外,考左咩有咩好問呢?
我會問下鐘唔鐘意呢間學校和老師,哥哥姐姐校服靚唔靚。

retriever 發表於 18-10-7 10:58
雖然話純呻帖,係咪都可下正面既野?

當我哋見到人地細路喊,覺得好可憐,係咪都有DOS AND DONTS 諗下?  ...

咁又係喎,依家公園真係牛高馬大都有很多父母貼身陪玩攀架。
帶玩具或喊住入去面試就未見過,反而見過有人在等入面試時操卷

宮二 發表於 18-10-7 11:00
我會問下鐘唔鐘意呢間學校和老師,哥哥姐姐校服靚 ...

係,最幣係呢D 盤問,極可能梅花三弄。

賽後盤完,上EK 見眾人“分享”,人有我無,返去對細路再盤過。。。

我在EK 勸人唔好賽後問長問短,仲俾人鬧呢。

宮二 發表於 18-10-7 11:06
咁又係喎,依家公園真係牛高馬大都有很多父母貼身陪玩攀架。
帶玩具或喊住入去面試就未見過,反而見過有人 ...

帶大型電單車小仔去二面,相信唔係父母意願,父母應唔係傻的。

估都估到,極可能係唔帶電單仔,呀仔唔肯出門口,二面機會,豈能放棄?

所以話呢D 見聞,唔係朝夕培養既事。

我亦見過考某私校,等待期間,家長俾手機細路打機,仲有幾個細路相互追逐。。。

retriever 發表於 18-10-7 11:06
係,最幣係呢D 盤問,極可能梅花三弄。

賽後盤完,上EK 見眾人“分享”,人有我無,返去對細路再盤過。。 ...

賽後盤完,上EK 見眾人“分享”,人有我無,返去對細路再盤過。。

100分認同。考都考完啦。問黎一d意思都無。考你小朋友個d亦唔等於考我小朋友個d吖。盤2次,真係對口供咩。。。仲有,報上黎ek的最終得益者只有「面試班!」

宮二 發表於 18-10-7 11:00
我會問下鐘唔鐘意呢間學校和老師,哥哥姐姐校服靚 ...
其實係嫁, 問嚟做咩?

就算小朋友講得番晒所有嘢兼話"識晒", 又如何呢? 最後一樣可能只係收 Reject

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-8 10:44
其實係嫁, 問嚟做咩?

就算小朋友講得番晒所有嘢兼話"識晒", 又如何呢? 最後一樣可能只係收 Reject

題外話
如果有幸入到second in
first in 成績是否已經一筆勾消?

hkpapa852 發表於 18-10-8 10:44
其實係嫁, 問嚟做咩?

‘識晒’,可以上EK分享嘛~~~

宮二 發表於 18-10-8 10:56
題外話
聽聞累積

宮二 發表於 18-10-8 10:56
題外話
我相信大部份學校都會計第一次interview 成績,有些甚至比重最高。

adrio 發表於 18-10-8 12:34
回覆 retriever 的帖子

奇蹟是會發生的。我 覺得現正家長 承受的樂趣。也是自發 地 安排又要 出力 也要 用 ...

應該咁講,社會現象,反映社會問題。

個人經歷係,考小唔係咁恐怖,當然有不少係長遠安排。

唔係講緊中英數,譬如前文提到有細路帶埋玩具去面試,四圍追逐,呢D 唔係朝夕培養出來既事。

我最反對係覺得唔上COURSE 唔得。實際係浪費時間金錢,顧此失彼。

retriever 發表於 18-10-7 10:43
我唔會問佢好唔好玩,因為佢可以真係當玩。我唔會盤內容,只會問佢有無做到基本野。
...
咁我又唔太介意佢擋玩, work hard play hard嘛, 我都係第一次玩小一面試, 頭兩間真係會好緊張, in完出來問長問短, 阿女初初都會講下內容, 之後乜都話記得, 一係hea講一兩樣, 有一間佢喊住入去, 之後阿女又問啲學校收唔收, 我就照講有間waiting喊果間唔收, 再去in果啲佢開始會話我都冇喊啦, 我就知出事喇, 所以而家in完問下開唔開心就算

Streetboy 發表於 18-10-8 13:55
咁我又唔太介意佢擋玩, work hard play hard嘛, 我都係第一次玩小一面試, 頭兩間真係會好緊張, in完出來問 ...

可能你個係女所以唔明白。。。

仔如面試當玩,可以專登答錯D奇怪,以為整蠱大人,類似里埋等你搵唔到佢咁,自己係度傻笑。

回覆樓主

所有 interview result 都係 reject,真係好灰。小朋友每次 in 完都話ok,但結果卻令人失望(emoji)

我仔佢好肯跟老師入去INTERVIEW...但不過慢熱唔主動...好多時都係等人答晒問題先...所以都係失敗多..FIRST IN通常都係GROUP IN先..我地都係衰左幾間了..都唔知係會衰晒...

Tant 發表於 18-10-8 14:26
所有 interview result 都係 reject,真係好灰。小朋友每次 in 完都話ok,但結果卻令人失望(emoji)
...

小朋友真係唔知咩叫啱,佢地都好純,以為答左老師就係識哂,我小朋友次次出黎都話識,聽完咪算囉!
雖然我地剛剛先完成所有報左既學校第一次面試而家等緊消息,但我都成日同自己講萬一全軍覆沒,都要堅強面對,繼續努力預備統一派位同叩門,一日未到下年9月,一日都仲有希望,就算開左學,之後都可以插班,總之只要唔放棄,都會有機會成功!唔好灰心,加油,大家都要努力呀!

pancake5354 發表於 18-10-7 00:22
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

——-

‹ 上一主題|下一主題