用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五開始呈分!好緊張!點算好!
樓主: Duffy15
go

小五開始呈分!好緊張!點算好!

rainrain613 發表於 18-10-11 12:04
你家小朋友好叻,我普通中我都唔識幫佢。
你小朋友中學嗎? 我個小學咋。佢係睇書睇得多D, 去到痴迷既地步而已。

little_yolky 發表於 18-10-11 12:24
你小朋友中學嗎? 我個小學咋。佢係睇書睇得多D, 去到痴迷既地步而已。

一樣小學

rainrain613 發表於 18-10-11 12:24
一樣小學
我見你話普通中學, 所以以為你小朋友中學。

阿大睇書多, 所以閱讀理解會好D, 另一個原因又係我要求唔高, 所以就唔駛補習咁解啫。不過, 睇書除咗幫中文好, 仲可以學到好多知識, 如果你小朋友無睇書習慣, 由今日開始吧, 遲總好過唔開始, 書中自有黃金屋, 好多好好睇, 好有趣的。

little_yolky 發表於 18-10-11 12:33
我見你話普通中學, 所以以為你小朋友中學。

阿大睇書多, 所以閱讀理解會好D, 另一個原因又係我要求唔高,  ...

不好意思可能我沒留意打錯字,我家小女有睇中文書但一樣沒進步。可能理解出了問題。

rainrain613 發表於 18-10-11 12:34
不好意思可能我沒留意打錯字,我家小女有睇中文書但一樣沒進步。可能理解出了問題。
...
咁奇怪? 係咪睇得唔夠多? 一般小學閱讀理解D文章都唔係好深, 睇書多作文都無乜問題, 而且夠勤力默書又可以攞高分, 說話都可以練習下, 係聆聽就無辦法了, 你係咪要求太高? 我阿女總分都無9字頭架。

little_yolky 發表於 18-10-11 12:45
咁奇怪? 係咪睇得唔夠多? 一般小學閱讀理解D文章都唔係好深, 睇書多作文都無乜問題, 而且夠勤力默書又可以 ...

佢拉車邊合格咋。我要求唔高。

回覆 rainrain613 的帖子

我果個都係狂看中文書..唔知點解中文閱解/作文差到暈...真係唔係好明..

回覆 IloveJJ 的帖子

勁喜歡思考..天馬行空宦不切實際..

yeunglam 發表於 18-10-11 14:10

天馬行空到不切實際

咁似幻想多D。。。

yeunglam 發表於 18-10-11 14:04

我果個都係狂看中文書..唔知點解中文閱解/作文差到暈...真係唔係好明.. ...
我仔中文作文ok嘅,我問佢点樣可以高分D,老師教3分假7分真,見佢用好多4字詞語,同埋都表達得幾誇張吓。

我果個都係狂看中文書..唔知點解中文閱解/作文差到暈...真係唔係好明.. ...
寫错,3分真7分假至真

都要視乎看書本的類型⋯⋯⋯⋯我小朋友都狂睇中文書,但全部都係世界歷史、中國歷史呢

老周 發表於 18-10-11 18:56
我仔中文作文ok嘅,我問佢点樣可以高分D,老師教3分假7分真,見佢用好多4字詞語,同埋都表達得幾誇張吓。 ...

就糸吾識做番d 4字詞,內容應簡短吾識收,應長寫又吾夠豐富

rainrain613 發表於 18-10-11 13:46
佢拉車邊合格咋。我要求唔高。
這麼奇怪? 一般錯什麼多? 她多看什麼書?

IloveJJ 發表於 18-10-12 09:42

我家兩個都係一本書睇幾萬次的啊。佢哋話, 第一次快lap, 睇下好唔好睇, 好睇既第二次再仔細睇, 吸引既就得閑又攞出嚟翻睇。佢哋除咗睇書快, 好似理解文章內容都掌握得幾好咁。

前幾日, 同阿大去洗傷口, 走既時候經過商務, 循例就緊係要入去行下。阿大揀咗一本《長生殿》, 我同佢講, 屋企咪有一本, 佢就可以好清楚咁講出唔一樣, 佢話屋企果本係只講個故事, 呢本係以唔同人物為主寫個故事。佢當時只係飛lap過本書。

天馬行空到不切實際

如果太好幻想力做閲讀理解可能會誤解, 我女都係書蟲, 近排愛上睇"移動迷宮"果D科幻翻譯小説, 以往做閲讀理解好少錯, 呢幾日比佢做額外既補充當温書, 竟然好多都錯! 實情係因為佢用左自己既意思做答案(但文章中有直接答案架!)

我就同佢講你吾可以作用 assume個答案, 如果吾係錯硬架!

黎緊呈分我都有D擔心, 唯有每日做3篇閲讀理解, 做熟個答題模式!