用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五開始呈分!好緊張!點算好!
go

小五開始呈分!好緊張!點算好! [複製鏈接]

小朋友在九龍城2線小學讀書,成績中間,唔知能否考到區內B2頭中學?

另,有無過來jm告知九龍城區校風好的B2中學? 十萬個謝謝
   2    0    0    0

未得閒緊張,個個星期不是訓練就是比賽,要過左第一次校內試先好d

Duffy15 發表於 18-10-5 13:31
小朋友在九龍城2線小學讀書,成績中間,唔知能否考到區內B2頭中學?

另,有無過來jm告知九龍城區校風好的B ...

唔好咁緊張,留意B2同B1C的中學先,如小朋友肯努力可能有機會去到B1C架。我上年眼見很多平時中游的同學,下學期都可力爭至上游,希望你仔仔都係。

男仔定女仔呀?

熱媽 發表於 18-10-5 16:40
唔好咁緊張,留意B2同B1C的中學先,如小朋友肯努力可能有機會去到B1C架。我上年眼見很多平時中游的同學, ...

多謝妳

little_yolky 發表於 18-10-5 16:46
男仔定女仔呀?

男仔

緊張就一定。雖然呈分試計下學期尾﹑小六上學期﹑小六下學期(校內考四次試),但始終成績表小四小五已經開始要見人,緊張就一定。
同意樓上所言,先留意B1C-B2的中學先喇。小朋友會否發力,好難講。
最驚後面好多人追上來。始終講名次。

我都好驚呀。聽講呈分試很多同學會成績突然爆升。
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 18-10-5 18:32

都不是呀! 唔洗驚,最緊要keep住水準,充足睡眠,身體健康!

sillydad 發表於 18-10-5 18:32
其實, 我覺得唔係呈分試同學成績爆升, 只係呈分試計法同以往校內計法唔一樣, 所以某D同學會有著數啫, 錯覺就以為係突然跑出, 邊有咁多留力丫, 次次都係咁考既, 得就得, 唔得就唔得。

little_yolky 發表於 18-10-5 19:03
其實, 我覺得唔係呈分試同學成績爆升, 只係呈分試計法同以往校內計法唔一樣, 所以某D同學會有著數啫, 錯覺 ...

我女學校自小一,已經用呈分計法去計平均分,所以前輩家長都話唔會有大上大落。

前列的通常都繼續前列。
反而比較排得後的,會因為想擠身 band2 入直屬,而比較大改動。

little_yolky 發表於 18-10-5 19:03
其實, 我覺得唔係呈分試同學成績爆升, 只係呈分試計法同以往校內計法唔一樣, 所以某D同學會有著數啫, 錯覺 ...
都唔係架,有唔少家長及學生都會備戰呈分试而去加操,補習又好家長自己教又好,操多左又或者撞中同類型题目的確有機會跑出架,當然升中後能否跟上又是另一回事,但呈分成績影響入讀英中機會,所以學生通常都會全力以赴而令呈分時執位。

緊張就一定會,但亦唔好比太大壓力小朋友,平常心但亦要小朋友知道呈分試對佢升中派位好重要,要盡力做到最好,只要盡了力结果如何都唔緊要。小五下學期才呈分,現距離呈分试尚有半年,通常個個都會博到盡,不進則退,樓主小朋友成績中間若想考到B2頭就要加倍努力啦!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-5 20:35
都唔係架,有唔少家長及學生都會備戰呈分试而去加操,補習又好家長自己教又好,操多左又或者撞中同類型题目 ...

係呀... 我囝呈一就係數學果份卷發瘟.. 平時keep住2x. 一次失手就轆左去40. 佢同學仲惨,平時級頭5. 又係數學衰左.. 跌左去3x.

KEROROBB 發表於 18-10-5 23:48
係呀... 我囝呈一就係數學果份卷發瘟.. 平時keep住2x. 一次失手就轆左去40.  佢同學仲惨,平時 ...

當人人都發力嘅時間,只靠以往嘅成績並不足夠,就算冇失手,不進則退,除時重新執位。我仔呈分當年佢都好努力,付出/温習嘅時間亦比往常多,出來成績亦是小學多年來最亮麗。亦認識有同學呈分试時刻意操數令成績超前。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

操就已經KEEP住操.... 不過發瘟起尼.. 真係1 + 2 都可以等於4. 死味 !

洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-6 11:38

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-5 20:35
都唔係架,有唔少家長及學生都會備戰呈分试而去加操,補習又好家長自己教又好,操多左又或者撞中同類型题目 ...
咁睇嚟, 進步最多既, 似乎都係阿大了, 佢由接近20名, 進步到10名內, 佢就真係P5加咗數學補習, 同埋唔計體育。一科數影響真係好深遠。

little_yolky 發表於 18-10-8 10:55
咁睇嚟, 進步最多既, 似乎都係阿大了, 佢由接近20名, 進步到10名內, 佢就真係P5加咗數學補習, 同埋唔計體育 ...
我仔小學校長都講過,數學成績可以係最大上落嘅一科,而且呈分比重高,要重視。當年呀仔有個同學原本邊緣人,操數後成功上番 B1c。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-8 11:02
我仔小學校長都講過,數學成績可以係最大上落嘅一科,而且呈分比重高,要重視。當年呀仔有個同學原本邊緣人 ...
咦? 真係差咁遠? 阿細數好喎, 操下佢, 可能可以穩守B2喎!佢係死中英兩科, 所以好宅駛。
‹ 上一主題|下一主題