用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

Tata1668 發表於 18-10-6 18:44
咁大鑊…… 我仔不嬲中文都唔係高分,咁中學咪仲危
咁更加要放多啲心機同時間落中文科啦!别忘记dse因炒中文一科而未能入大學嘅大有人在

到到到,原來個新post嚮呢道。成個“初中教育”即刻熱鬧晒!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-6 18:48
咁更加要放多啲心機同時間落中文科啦!别忘记dse因炒中文一科而未能入大學嘅大有人在
...

黎緊今個星期第一次中文小測,應該大約知道你地所講既問題有幾嚴重……

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-6 18:48
...
我一向覺得中國人學中文應要在運用方面熟練, 無白字無錯字, 行文流暢, 見解清晰,   如能懂得欣賞各時代各類文章之美, 享受書中樂趣已是值額外的獎勵, 是一美事但亦不需刻意.  真心覺得依家的中文是為考試而考試, 3322之3是為大學設關, 最慘入了大學要用中文的地方更少, 多年投放在背誦範文, 戰戰兢兢地花時間去推敲出題者心意的時間似乎缺乏後續. 所以3322在升大學個邊是爭論不休, 估計好快以其它模式如best 5/ 6, 或更多人轉投"非DSE", 3322 快明存實亡.

洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-6 21:17

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-6 17:41
所以经常都话學好中文比學好英文困難得多,中文考試有许多文體、结構、見解論证都並非容易,古怪野又多難 ...

去到高小,我已知自己細路中文無其他科好,中學成績表一出,就是中文最差 ,學校中文沒有支援,反而英文數學有,不過經過一年,暑假自己用方法減低溫習的時間。

回覆 JJDBB 的帖子

介唔介意講下當年入左邊間中學?是元朗的中學?

IloveJJ 發表於 18-10-6 18:59
每月700零用包唔包飯?千八好多啊!
七百唔包飯錢,除番開每日都只係30蚊左右,出去食午餐都要成40蚊,千八唔算太多,餘款佢可以買下野同儲蓄,我仔一向好悭唔會亂洗錢,佢户口储蓄都過5位數字,佢话储比自己讀大學架 我向来主張要適量比零用錢孩子,教佢地應驶先驶,養成儲蓄習慣,唔比零用或比得太少就好難训練佢地學習理财。

Tata1668 發表於 18-10-6 19:05
黎緊今個星期第一次中文小測,應該大約知道你地所講既問題有幾嚴重……
...
第一次小测未必深,可能小朋友ok 呢!

如果個女學校少功課應該點做先幫佢提升d能力,保持唔退步,自己買練習?

IloveJJ 發表於 18-10-6 11:54
咁我改個名叫開支囉!我唔覺得需要俾零用錢

那其實就沒甚麼可討論了

洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-7 10:01

回覆 Junjun7 的帖子

我相反,想學校減番少少功課量,等阿女有時間溫下習就好了,依家晚晚做完功課都已經好攰,冇精神再溫習,連星期日都忙個不停去睇書,做report

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-6 21:16
七百唔包飯錢,除番開每日都只係30蚊左右,出去食午餐都要成40蚊,千八唔算太多,餘款佢可以買下野同儲蓄, ...
你個小朋友識得儲就好叻 !  我個每月數同你差不多, 高小已實行開零用錢, 比中學少些, 佢一D都冇剩, 中學開始對個數有感覺了, 希望慢慢識得想, 有錢剩.   如大野想要, 怇又未儲到, 我都講明佢只可以向獎學金設目標, 年終有時就可以獎自己, 冇就唔好痴想.     
每日的零用錢用法: 平日又活動又校隊, 好多朋友都冇得一齊小息同放學.  有時間, 同同學一齊食下野, 攝下時間自由自在的聯誼下都需要.  一點零用錢都冇都不可能了.   

妹妹頭 發表於 18-10-7 08:40
回覆 Junjun7 的帖子

我相反,想學校減番少少功課量,等阿女有時間溫下習就好了,依家晚晚做完功課都已經 ...
多又煩,少又煩,適中咩好囉

Junjun7 發表於 18-10-6 23:31
如果個女學校少功課應該點做先幫佢提升d能力,保持唔退步,自己買練習?
我地都算不多功課, 但感覺只是勉強完成, 冇時間溫書,  另外有些內容要查番網上的資料加上去課本的內容, 都幾需要多時間.  所以暫時睇唔到加做補充的空間, 老老實實有時間都溫下書背下中文先.

回覆 HaYi 的帖子

完全有同感,見佢地咁辛苦,有d 心痛

HaYi 發表於 18-10-6 19:14
我一向覺得中國人學中文應要在運用方面熟練, 無白字無錯字, 行文流暢, 見解清晰,   如能懂得欣賞各時代各類 ...

正因為中文/文言文讀完冇用武之地, 所以家長多家重視為世界語言嘅英文。
我自己一向認為讀中文係必要,亦唔抗拒孩子要讀文言文,但要用這科成為入大學門檻, 就是有點説不通,大學大部份係英語教學, 除非入大學讀中文, 跟學科有關,就必然要對中文有較高要求。

HaYi 發表於 18-10-7 08:54
你個小朋友識得儲就好叻 !  我個每月數同你差不多, 高小已實行開零用錢, 比中學少些, 佢一D都冇剩, 中學開 ...

可能佢未能掌握用錢方法,或者你可以比些少意見佢,灌輸孩子储蓄的重要,當佢能利用储蓄達成購買心儀物品的目標時,果種满足感就會令佢更明白储蓄的重要。
少许建議,你可以教佢每月先扣起一小部份作為储蓄或後備(eg. $400). 餘款再除返學日子.
例如 (1800-400) /22=63.6.,佢就知道自己每日大约可用$63蚊上落,然後量入為出,睇餸食飯,今日用了$70,明天就只可以用$50. 多除少補,月尾總结,這樣孩子就能慢慢掌握及控製自己洗錢,亦能養成储蓄習慣,避免成為月光族。

良好理助習慣從小就要教佢地,習慣大洗/没储蓄,長大後容易成為負債的一群。

HaYi    發表於 18-10-7 13:55