用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

JJDBB 發表於 20-5-29 15:49
只計4科主科名次,其他附科3或4科,夾起來便7或8科,附科不列入名次,所以今次被中文拉低分,不過,今次教 ...

不過高中,最緊要之後DSE成績,學校名次不是太重要。

bbc2018 發表於 20-5-29 18:13
不過高中,最緊要之後DSE成績,學校名次不是太重要。

名次當然不是最重要,眼光要方望遠啲,因為dse之考核係要面對全港嘅考生。
但又咁講年青人要有奮鬥嘅心,不怕錯败,自信對佢哋亦十分重要,所以就算要排位,亦應該公平啲。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-29 18:23
名次當然不是最重要,眼光要方望遠啲,因為dse之考核係要面對全港嘅考生。
但又咁講年青人要有奮鬥嘅心, ...

自信是要認清形勢。不要自亂陣腳,除非能力高,可以科科優秀,否則都要取捨,保持學習興趣。
又或者覺得某些方面更重要,不是書本上的,雖然會影響名次,但亦不用太緊張。除非想讀神科。

JJDBB 發表於 20-5-29 18:11
其實附科又無咩大跌,應該懒左。

是的,學習態度其實係最關鍵。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-29 19:12
是的,學習態度其實係最關鍵。

適當時候开turbo啦,太早去到盡亦有問題~我大女成績高峰在中五,到中六考mock跌左,佢話有d謝,讀到幾乎見到書都反胃。

Yanamami 發表於 20-5-29 21:23
適當時候开turbo啦,太早去到盡亦有問題~我大女成績高峰在中五,到中六考mock跌左,佢話有d謝,讀到幾平見 ...
啱,初中係蜜月期,但高中選科後就要加把勁好好安排。JJDBB 孩子已高中,係時候要計劃備戰DSE 啦

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-29 21:29
啱,初中係蜜月期,但高中選科後就要加把勁好好安排。JJDBB 孩子已高中,係時候要計劃備戰DSE 啦
...
主科真係唔差得,大学有d科英文/数有加权,考得好有so.

洋蔥頭媽咪    發表於 20-5-29 21:36

適當時候开turbo啦,太早去到盡亦有問題~我大女成績高峰在中五,到中六考mock跌左,佢話有d謝,讀到幾乎見 ...

我女都似乎在高峰向下滑,我記得小學一段時期又系咁,今次應該起飛吾到。

海之風    發表於 20-5-29 23:53

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-29 21:29
...

看自己能力了。

JJDBB 發表於 20-5-29 22:22

我女都似乎在高峰向下滑,我記得小學一段時期又系咁,今次應 ...

今年中五?仲有少少時間修正?不过要佢自己揾出问題出係边,禁大个父母幫晤到太多,只可以从旁打打氣,同佢舒緩下压力,煮好食野俾佢……入直路咬咬呀就过。只要佢知讀書係為自己,唔係同父母交代就会識為自己打算~

我記得以前都有提过,細女考呈二前後大病,禁啱又碰上学界区際前,果刻只求佢健康,考咩学校都不重要……

大家都經历过小学尾果两年準備升中既衝鋒陷陣,大人細路压力都好大,而家考大学就只有佢-个去面对,唯有係側边打氣,只要佢地明白,唔好俾自己有後悔既机会就好了。

Yanamami 發表於 20-5-29 23:09
今年中五?仲有少少時間修正?不过要佢自己揾出问題出係边,禁大个父母幫晤到太多,只可以从旁打打氣,同 ...

多謝你,現在S4,下學期S5。

JJDBB 發表於 20-5-29 22:22

我女都似乎在高峰向下滑,我記得小學一段時期又系咁,今次應 ...

未到最後一刻,唔好咁快認輸,加油

JJDBB 發表於 20-5-29 23:18

今年最受影響嘅係S5生,高中課程最多最密集嘅會响中五進行,有些更會响中五學期完結時完成高中課程,中六一開始就操卷,故三年高中S5係最重要,今年種種原因影響下,S5生需要更自學才能完成課程,希望班S5生夠時間理解學科內容啦!

little_yolky 發表於 20-5-29 16:10
咁你話傳統名校得中文無zoom讓家長不滿D,定係我哋基本得中文同數學有zoom不滿D⋯⋯?LS、Geo定IS好似zoom ...

如果咁講?!你哋話晒都有教學片吖?!我哋零放片?!無得咁比。。。

傳統名校最令jm擔心嘅係死亡之卷"中文科"。我估計家長眼見學校中文科嘅DSE表現一直係4主科中最差。如果响幾個月嚟只上兩三堂,家長理得你係用Zoom吖?!還是用教學片,或是電話會意型式教學,教授方式不重要,重要係嗰科係"死亡之卷中文科",學習時數實在太少了。就算係子女只溫兩三次書都會認為"學習態度"出現問題,更可況老師。不過,這料是阿女D舊書友响IG放出嚟發發洩,未知真假?!

gigayan 發表於 20-5-30 00:24
未到最後一刻,唔好咁快認輸,加油

謝謝

YmOra 發表於 20-5-30 07:32
今年最受影響嘅係S5生,高中課程最多最密集嘅會响中五進行,有些更會响中五學期完結時完成高中課程,中 ...

所以S5的學生呱呱叫,他們是熱鍋上的螞蟻。有些SBA功課都未做未交,我都鄧他們急。所以補課的時數放多比S5班又好正常,希望s5同學調整心情加油加油!

JJDBB 發表於 20-5-29 23:18
S4嗎?我和阿女叫这第二个honeymoon. 中三衝完選科,要回-回氣,唔係衝到到去DSE啊~升中五就要認真了,尤其考試同答题技巧要掌握好。

YmOra 發表於 20-5-30 07:57
如果咁講?!你哋話晒都有教學片吖?!我哋零放片?!無得咁比。。。

傳統名校最令jm擔心嘅係死 ...

我女中學算係咁,幾乎日日上下午都要online上堂,但都要睇個別老師,有幾次我留意到佢中文老師,上堂吹水已經1x~20分鐘, 講埋D無謂嘢,阿女話佢平時响學校都係咁 同學問佢野,答完都唔知佢講乜? 我呢個c9解釋仲簡單直接!

唉。。。希望佢DSE中文有3!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 20-5-30 07:57

傳統名校最令jm擔心嘅係死 ...

雖然阿囡間學校好注重英文,但佢哋無論中,英文DSE成績5**都有雙位數百分率的學生拿到。其實現在中一已經開始用DSE形式出卷,聆聽又有寫作,只係每年加深。如果個底打得好,加上自己肯配合下學校教學課程,硏究下答題,作答技巧,其實不是太難。不過始終一間學校一級唔少人,有些人成績末理想,佢哋可能中一開始跟唔上,或高中無動力讀書。

其實學校好參差,學生亦好參差,只係比例上問題

停課雖然學校有zoom, 有拍片,但都唔會只靠學校。其實小學家長都唔會只靠學校,更何況中學呢?中學生亦會自己去買參考書,或報讀其他,好好利用今次停課,各施其法。

YmOra    發表於 20-5-30 13:28

適當時候开turbo啦,太早去到盡亦有問題~我大女成績高峰在中五,到中六考mock跌左,佢話有d謝,讀到幾乎見 ...

大C姐早咗一年高峰期⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題