用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

IloveJJ 發表於 20-2-15 11:59
人總係懶,我唔俾佢哋懶,每日8點半要起身,除了功課要讀書,每星期向我匯報進度,幫手做家務。

我話如果 ...

咁你仔算比較乖,阿女小學有個同學同她升同一中學,小學時大家成績差不多,個同學仔比較勤力同聽阿媽話,男仔我覺得算几乖,人地就讀得幾好,成績也好,我成日話我女,吾好在講自己什麼二線小學升上去呢D借口,人地不是讀得很好,跟住佢話我拿他同學和她作比較,最憎比較喔,真系激死人,講乜都有駁你嘴

IloveJJ 發表於 20-2-15 11:54
我要理架!如果唔理,佢咪剩係睇中文中史囉!
我諗緊剩係睇fiction 唔係幾好,但如果要睇non-fiction, 就 ...

fiction可以學到很多生字,佢NET講既。

IloveJJ 發表於 20-2-15 11:57

我哋唔係好多功課之嘛!佢只爭歷史未做完,其他暫時都做晒 ...

起身做到瞓覺囉!

我唔明喔,做功課緊要先睇書啦,唔係點做?

IloveJJ 發表於 20-2-15 12:08
我仔乖,因為佢有個嚴母

咁我女個同學佢媽又系好鬼惡,要求又高,但佢仔又好聽佢話,另外系朋友個仔小學時好超聽佢媽話成績又好好,但一上到中學反佢媽,佢媽成日打來同我呻話個仔變成咁,因為上到中學差唔多考包尾,其他家長就覺得是她小學時管得個仔太嚴,個仔上到中學忍無可忍反佢,所以我覺得我女小學同學時真系几乖的

瑩希媽媽 發表於 20-2-15 12:13
咁我女個同學佢媽又系好鬼惡,要求又高,但佢仔又好聽佢話,另外系朋友個仔小學時好超聽佢媽話成績又好好 ...

初中係蜜月期家長又唔使太緊張,比機會小朋友自己摸索下, 家長必須學懂適量放手,只需在孩子背後作支援,小朋友才能在錯散中學習,讀書長遠始終要學懂靠自己。

Yanamami    發表於 20-2-15 12:23

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-15 12:22
初中係蜜月期家長又唔使太緊張,比機會小朋友自己摸索下, 家長必須學懂適量放手,只需在孩子背後作支援, ...

所以我吾會話逼佢點做,佢會好反感,我會不斷提佢,講下道理咁,例如考得差,我問她自己滿意這成績嗎?我話吾考到考左我吾會怪她,但你自己要反思點解會差,下次要點改善這問題,我咁樣佢會聽下,如果我系咁鬧佢,佢同我對抗到底的,但有家長又話我咁樣太放踨佢,搞到佢變成咁,我果個受軟吾受硬,自己個女自己最清楚

瑩希媽媽 發表於 20-2-15 12:29
所以我吾會話逼佢點做,佢會好反感,我會不斷提佢,講下道理咁,例如考得差,我問她自己滿意這成績嗎?我 ...

自己都做過年青人,都明白自己都想要自由,想證明比家長睇用自己嘅方法去做嘢, 希望得到認同 ,更加唔希望家長參與太多。 所以佢哋中學家長唔應該再用小學的方法,樣樣限制住佢做乜做乜,其實會好反感, 比機會小朋友學習承擔責任, 自己的事要自己負責, 家長只須要在孩子背後作支援 ,適量引導佢。
子女好與壞在乎溝通與關懷。

Yanamami    發表於 20-2-15 12:39

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-15 12:35
自己都做過年青人,都明白自己都想要自由,想證明比家長睇用自己嘅方法去做嘢, 希望得到認同 ,更加唔希 ...

我認同啊,吾同小朋友性格也不同的,我果個又固執又硬頸咖,吾撞下板佢吾知衰的,有時佢對我好鬼惡,態度好差,但我一吾出聲,佢又驚喔,如果我系咁鬧佢,佢仲惡我,過左今年睇下會吾會好D

洋蔥頭媽咪    發表於 20-2-15 12:45

IloveJJ 發表於 20-2-15 12:47
惡都有兩種既,恩威並施型,同權威型。前者好,後者唔好。

女同學佢媽屬后者,佢仔一上到中學總之考到六字頭以下就俾佢鬧死,小學時無九字都會鬧,但佢仔又受喔,一考差左佢媽鬧完,下次即時升反上去,真系一個願打一個願捱,另外一個系相反,佢話仔成績差,收左佢仔電話,佢鬧仔,仔吾駁嘴,永遠吾應佢一句,仲吾反學抗儀,佢媽無曬辦法,同仔冷戰個几月,話個仔吾彩佢,女話我知,佢小學同學拍拖,同同班個女仔,我吾敢話俾佢媽知,如果佢媽知道拆天都似

IloveJJ 發表於 20-2-15 12:09
係,不過兩者既生字會唔同喎!

NET話可以學到寫作修辭字同技巧喔。

瑩希媽媽 發表於 20-2-15 12:53

呢啲就係好明顯欠缺溝通囉, 家長覺得自己方法啱就用自己嘅方法, 一見成績差就鬧, 一言堂樣樣管束住,年青人會覺得好反感, 家長日鵝夜鵝,孩子只會覺得煩唔想理你,心裡唔服氣又怎能受教呢!日子久了大家關係只會越走越遠, 與孩子溝通家長都需要了解小朋友性格,管教青少年要像放風爭一樣收下放下, 與孩子取得共識, 小朋友才容易受教。

瑩希媽媽 發表於 20-2-15 12:13
咁我女個同學佢媽又系好鬼惡,要求又高,但佢仔又好聽佢話,另外系朋友個仔小學時好超聽佢媽話成績又好好 ...
出得泥行預左要還,我身邊也有個例子,個仔仲打阿媽,但到今天見到個阿媽,佢好似d老人家咁懷念住阿仔kg n 小學時的威水史。所以無論成績係點,good 親子關係先行得遠

little_yolky 發表於 20-2-15 13:00
NET話可以學到寫作修辭字同技巧喔。
雖則有input 是必要,但都要睇吸唔吸收,睇完唔試下不同寫法咁都係水過鴨背