用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-11-22 10:48
我仔數學一向麻麻,初期唔知又無額外做練習,估唔到都唔駛入補底班。
今次UT 讓我同佢都意識到原來真係有 ...

你囝囝學校只有50個街外位,入得到嘅成績都應該有番咁上下,中學要接收小學部升上來成績差嗰D,補底真係要落D功夫。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IloveJJ 發表於 19-11-22 12:37
入到既其實多數成績唔係好top, B1C咁上下,反而係有運動多。

吓,我個仔零運動,文弱書生型,係咪可以慳返唔洗apply??
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-9 09:26
我細果個須然成績好,但我都不斷提佢唔好輕視中文,因為DSE中文出卷實在太奇怪,呢個就係我一路都要佢keep ...

你哋d仔點解可以咁乖,我嗰仔上中二已經叫我地吾好理佢,佢有自由

szehei 發表於 19-11-23 13:10
你哋d仔點解可以咁乖,我嗰仔上中二已經叫我地吾好理佢,佢有自由
...

現今世代嘅小朋友的確比以前果代聰明好多,叻好多,你囝囝其實都冇講錯,佢的確有自由、有能力管好自己,自己前途要自己負責,家長只須作支援已足夠。問題係從小到大家長有沒有積極培養佢自律/自學嘅習慣,必須讓孩子明白讀書求知識係為佢自己而非為應酬父母,佢能夠緊張自己咁你就真係可以放手唔理,否則家長從小習慣督促佢先做,升中後孩子普遍定型,孩子缺乏自律性就會好難攪。與青少年相處要多鼓勵、多溝通,家長亦要適量放手,比佢從挫敗中學習/成長,孩子能做到而又建立自信嘅話,就會係佢最大嘅動力。

最近我仔挑戰自己學緊好深嘅數學代數(接近大學程度),上完堂佢同我講好難好難,幾乎唔知professor講乜,但佢自己又有興趣去鑽研,唔明嘅甚至返學校問相熟嘅老師,結果 test又比佢合格倒喎,所以就算難佢都想繼續學,我相信呢啲成功感就係最大嘅動力。

你囝囝做得到拎到成績你咪唔理比佢試囉,如果佢做唔到再同佢傾下再找辦法。加油

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-23 19:31
現今世代嘅小朋友的確比以前果代聰明好多,叻好多,你囝囝其實都冇講錯,佢的確有自由、有能力管好自己, ...

根據你既見解,即係我可以完全放手阿大了佢好緊張自己成績㗎,都算自律,佢無聊到視藝同體育評估都去練習

little_yolky 發表於 19-11-23 23:59
根據你既見解,即係我可以完全放手阿大了佢好緊張自己成績㗎,都算自律,佢無聊到視藝同體育評 ...
我係你會全放,但會在背後作支援,多溝通但要培養佢思考,比佢從錯敗中學習,佢有興趣或想學嘅野我會幫佢揾資料同比意見,自律/勤力嘅小朋友通常都唔會點差,家長多點支持,相信你囡囡都可以做得好好  

Yanamami    發表於 19-11-24 08:27

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-24 00:21
我係你會全放,但會在背後作支援,多溝通但要培養佢思考,比佢從錯敗中學習,佢有興趣或想學嘅野我會幫佢揾 ...

其實,應該去到咩情況,先要考慮補習?因為C6中學一直補習,我一直無補,所以唔知幾時先應該補。係咪小朋友唔出聲就唔駛理佢?

little_yolky 發表於 19-11-24 07:20
其實,應該去到咩情況,先要考慮補習?因為C6中學一直補習,我一直無補,所以唔知幾時先應該補。係咪小朋 ...

補習呢個詞語查實幾敏感,恕直言我發覺有部份家長好喜歡標榜自己小朋友冇補習而成績好,感覺好似比人叻啲,但其實在家不斷操練習又或者父母自己教,換一角度去睇只是家長變成小朋友嘅補習老師吧! 其實補習嘅小朋友自己都要付出才能獲得好成績,補習絕不等同比別人差,所以我從不介意人家點睇,最重要係個結果,只要對小朋友有利,無論係拔尖/增潤或是補底我都會做。

個人覺得補習睇自己需要,你囡囡嘅情況可以比佢自己試下先,倘若你發現佢有部分科目偏弱,可以搵啲資料同小朋友商量是否有需要,當然孩子主動話要補家長亦可以配合佢,重點係要小朋友肯主動去學。
記得我仔補習老師曾經同學生講,佢哋有心想學先好嚟佢度補習,如果唔係唔好浪費父母金錢,我覺得好啱學嗰個係佢哋,如果孩子無心千萬唔好勉強。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-24 12:06
補習呢個詞語查實幾敏感,恕直言我發覺有部份家長好喜歡標榜自己小朋友冇補習而成績好,感覺好似比人叻啲 ...

係呀,我理念同你一樣呀,不過諗住初中唔好嘥錢住咋。我都有個NET同佢補英文,又係你講果D好有性格,所以我次次買定茶點等佢。

依家阿女仲係第一次測驗,唔知具體情況,但唔知點先要開始補定唔駛補,佢科科暫時都好平均地一般般,又無名次,所以都無底。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-11-24 17:26

回覆 little_yolky 的帖子

我女升上中二,10月初自己同我講,想補數學,佢從來未外補過數學,我都好突然。

妹妹頭 發表於 19-11-24 22:40
回覆 little_yolky 的帖子

我女升上中二,10月初自己同我講,想補數學,佢從來未外補過數學,我都好突然。 ...

中學數學補習我都搵緊,因為以前只補開數研,但數研中學部唔多掂,搵定遲D可能用得著

IloveJJ 發表於 19-11-25 00:13
補習有幾種不同情況:

返學老師教既野唔明,屋企無人可教

考試技巧要搵補習天王至得。

little_yolky 發表於 19-11-25 06:37
考試技巧要搵補習天王至得。
見到你講考試技巧,我都頗有感觸。昨日大女去考CPE oral, 佢出來話考的唔好,因為太注重marking scheme,答問題,討論時,一半心思放在如何取分方面,結果需要深入思考的地方做唔到。可能平時學校訓練太注重答題技巧,結果有“考試機器”危機,唔知點算。

IloveJJ 發表於 19-11-25 00:13
補習有幾種不同情況:

返學老師教既野唔明,屋企無人可教

其實,根據你既講法,即係應該全民皆補:
1 唔明無人教要補
2 老師hea學生自學能力低要補
3 學生明但想更上一層樓既要補
4 無唔明但想學多D要補
5老師hea學生自學能力高但想更上一層樓要補
6老師唔hea但學生想更上一層樓既要補

即係得返唔想更上一層樓既學生唔駛補⋯都係叫C6打多兩份工先

妹妹頭    發表於 19-11-25 09:27
洋蔥頭媽咪    發表於 19-11-25 09:11

little_yolky 發表於 19-11-25 08:59
其實,根據你既講法,即係應該全民皆補:
1 唔明無人教要補
2 老師hea學生自學能力低要補

我並非主張補習,唔建意跟風,但亦唔想有啲人因所謂面子而抗拒補習/增潤,令小朋友錯失了一些機會。
‹ 上一主題|下一主題