用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

Junjun7 發表於 18-10-6 23:31
如果個女學校少功課應該點做先幫佢提升d能力,保持唔退步,自己買練習?

不如鼓勵備課。操練好乏味!

IloveJJ 發表於 18-10-7 10:36
我而家既目標就係要搵少功課既中學,我哋已經決定寧願揀B2少功課學校,都唔揀B1C多功課學校。
...

B2都有好多想谷上B1,所以觀校必須了解清楚。

IloveJJ 發表於 18-10-7 10:53
我知,我咪就係揀B2但少功課輕鬆嗰間囉!B1C嗰間就係校長好想升呢,谷得好勁!
...

妹妹頭 發表於 18-10-7 08:40
回覆 Junjun7 的帖子

我相反,想學校減番少少功課量,等阿女有時間溫下習就好了,依家晚晚做完功課都已經 ...

似我女S1時,什麼要親自看親自做,有好有唔好,我見到可以比意見( 古惑),但我沒有,點知同學已經用了我的方法,還要高分。其實假以時日,佢哋識 走 棧。

到!今日先睇到呢個post

瑩希媽媽 發表於 18-10-5 12:59
我果個乜鬼都無參加,只參加左星期一長笛,參加太多驚搞吾店D野
我女join左籃球, 逢二、五練波,仲要拎埋PE衫褲+鞋回校換

扣除$100八達通,$150一星期,預我女小息、放學時買野食

IloveJJ 發表於 18-10-7 10:35
但如果呢科唔需要達到某個分數,咁又會唔會大家都唔肯去讀呢?

我覺得無需要考文言文,但可以學、教,可以當係一個知識,明白、了解中國以前嘅中國文化... ...。

至於中文, 咪考應用囉,唔係考得深就好, 香港教育就係咁,一味的深, 只打擊小朋友嘅學習興趣,學生為考試而讀, 應付考試便算,一切過眼雲煙,考完什麼都煙消雲散,孩子為什麼要讀書? 教育制度滅了學生嘅學習興趣, 扭曲學習動機,  學生無興趣學習,唔想諗,一心應付了考試便算,那來對將來社會作出不同類型的創新/貢獻。

WN4156    發表於 20-4-9 23:12

IloveJJ 發表於 18-10-7 10:36
我而家既目標就係要搵少功課既中學,我哋已經決定寧願揀B2少功課學校,都唔揀B1C多功課學校。
...

你變左揀B2?

S-Kwok 發表於 18-10-7 09:31
正因為中文/文言文讀完冇用武之地, 所以家長多家重視為世界語言嘅英文。
我自己一向認為讀中文係必要, ...
跟本諗dse班高官係拎dse班學生嚟做白老鼠,明知dse中文考試堅離地又唔合理,高官自己班仔女就全部去曬讀 IB 避開考中文,好啦而家大學錯配情況嚴重,大學嗰邊都知大件事,開始諗要改收生方法。其實入大學門檻中文合格已經足夠,要求dse有3有點多餘,如果中文真係咁重要,咁其他非聯招入嘅又點解唔驶對中文有高要求呢!

S-Kwok 發表於 18-10-7 12:57

我覺得無需要考文言文,但可以學、教,可以當係一個知識,明 ...
和考到車牌就唔尊守交通規則有異曲同工之處 。
不過英美讀自己英文應都唔易,又要莎翁⋯⋯

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-7 13:20
跟本諗dse班高官係拎dse班學生嚟做白老鼠,明知dse中文考試堅離地又唔合理,高官自己班仔女就全部去曬讀 IB ...
這點我同意,若某科需要中文能力,咪加高要求,唔洗一窩竹

IloveJJ 發表於 18-10-7 14:09
呢點其實我覺得同升中要計音樂視藝一樣,點解學生需要呢啲野?如果要培養運動同藝術,唔需要計分呀!只需要 ...
我細女無学視艺,無正式学乐器,咪又係禁升中?从來都唔理呢两科乜滞~

IloveJJ 發表於 18-10-7 10:31
我兩個仔由小一開始,我就唔買玩具,但佢哋默書測驗考試達某分數,我就俾獎金。

大仔慳家型,一開始已懂 ...
我都好少買玩具, 通常人地俾先有. 細的就玩大的.   文具同書就多.    我同你相反, 大仔唔識計劃型, 要咩就好想即有,  細仔就好好想法形,  佢一直好想買車, 係真車, 因為佢超中意車, 而我地是冇車的, 佢一直想儲埋第日去買車. 我由佢自己打算, 有能力時才做.  P1開始我一個星期俾幾元要佢小息買下小食(平時自己帶開家中的, 見同學買過佢又想試下), 佢可以一直冇用過, 到某日一次性在散紙車換成紙幣收起.
你大仔下年升中,  如果佢想買某東西儲錢而每次食好平又無益的野為早午餐  (見好多小朋友真係會), 你OK? 學生飯差唔不多是定價(外賣或定飯),  車費亦是定的, 要在此叫小朋友學消費的比例控制,  我覺得會不會不實際, 分分鐘怕佢太過分傷了身? 其實你大仔自律型, 放多些給他不是會成長得更快嗎.
‹ 上一主題|下一主題