用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

大家都對阿細好好,多謝!

b3410 發表於 20-6-27 20:01
好似功課班?老師睇住做功課?還是有堂上?

全科溫習班,我就覺得系功課班,不是上堂的,做功課,吾識可以問,考試前教溫書,不同專科班,我見好多中學少功課咖,D學生一系做練習,一糸每日也拿書出來溫,每日溫吾同科,溫完老師又問下書,完左就走得,但如果多功課做,咪要做完功課先

b3410 發表於 20-6-27 20:01
好似功課班?老師睇住做功課?還是有堂上?

中學,吾會睇住你做功課了,吾識就自己主動要問咯,剛升S1時,D Ls功課咪用英文教,同老師成日無乜點講就叫做,佢好多吾識做,唯有問補習老師咯,不過吾止我女咖,佢D同學個個都話吾識,吾知無補果D問邊個了,不過后來下半年做慣左,知道左Ls老師既要求,就好少話吾識做,開始時諗成晚都話吾知點做,做返來又錯曬

瑩希媽媽 發表於 20-6-27 20:10

中學,吾會睇住你做功課了,吾識就自己主動要問咯,剛升S1 ...
原來如此。我一直以為還會上堂,講授重點

b3410 發表於 20-6-27 20:13

果D是專科班,你諗下全科咁多科,邊會逐科走去教你,反正如果成績不好專科好D,如果成績ok,咁平時做下練習和溫下書也是幾好既,都糸睇下自己需要D乜

b3410 發表於 20-6-27 20:13

我有個朋友個仔現在已經中五,佢小學時又糸一直去天天去,上到中學,家長講報左5天,他只去一天,但是他一天把成個星期的練習做完才回家,佢本來成績也很好,所以就算去一天他也沒問題,只是我覺得太浪費錢了

little_yolky 發表於 20-6-27 16:52
咦?你哋數學分兩份卷?我哋一份個半鐘,咪好趕?唔怪得唔夠時間啦!

我以為DSE分2份卷,所以學校都應該分2份卷。

little_yolky 發表於 20-6-27 19:53
咁阿細日日都戰敗!

仲要係我地1830開飯

做數遇著中間唔識唔肯跳去做下一題,佢話咁係認輸

瑩希媽媽 發表於 20-6-27 20:19
我有個朋友個仔現在已經中五,佢小學時又糸一直去天天去,上到中學,家長講報左5天,他只去一天,但是他一 ...
的確很浪費錢可否只報一日?

b3410 發表於 20-6-27 22:34
的確很浪費錢可否只報一日?

全科果D多數是三天或五天,不過去開間就只有5天,不過她兒中三后沒有補了,依家中五無補,成績也ok

S-Kwok 發表於 20-6-27 22:10
仲要係我地1830開飯

曾遇過這種男孩子,我就話:「你啱!跳過代表自己係失敗者,堅持唔跳過又滿分才是真正嘅強者。咁?!唔跳又做唔晒得分80嘅會唔會比肯跳一跳盡執又得90嘅更適合當二哥呀?!話晒,堅持又解到條數嘅就証明邊個比較強喇嘛!」

YmOra 發表於 20-6-27 22:44
曾遇過這種男孩子,我就話:「你啱!跳過代表自己係失敗者,堅持唔跳過又滿分才是真正嘅強者。咁?!唔跳 ...

堅持是好的,但吾好吾識轉彎。

YmOra    發表於 20-6-28 09:15

S-Kwok 發表於 20-6-27 22:10
仲要係我地1830開飯

要教佢輸係無問題。有本書叫:示弱的勇氣,暑假同佢一齊睇。

YmOra 發表於 20-6-27 22:44
曾遇過這種男孩子,我就話:「你啱!跳過代表自己係失敗者,堅持唔跳過又滿分才是真正嘅強者。咁?!唔跳 ...

我淨係識好老土咁同佢講,你堅持答啱呢條,但後面全部做唔切,係會唔合格。我試下換你嗰方式同佢講下。

little_yolky 發表於 20-6-28 00:29

謝謝推介,我去揾揾先。

其實有同佢講過好多次,輸唔係問題,明白要面對自己自己唔識/錯係痛苦嘅,但係成功嘅人,就係敢面對失敗嘅人。 不過,說話仍未見效 ,又試下換過方式,比佢明白。

little_yolky 發表於 20-6-28 00:29
yes, 肯示弱,識得認錯,真是更加難得的勇氣。

S-Kwok 發表於 20-6-28 04:39
我淨係識好老土咁同佢講,你堅持答啱呢條,但後面全部做唔切,係會唔合格。我試下換你嗰方式同佢講下。
...

我的方法又未必絶對啱你用,由於我有個差不多的個案,故我只是想刺激下你想出一個適合你孩子的教導方法而矣!講番嗰個例子,我明白愛數嘅人尤其"男孩子",明知一條自己無可能唔識計嘅數題係不會放過,若然越過唔做就代表佢對「自己」投下"認輪"的一票,對十分十分愛數嘅男孩子有此想法其實好正常,而我的做法就是趁機用番佢嘅想法打番佢自己,因為該難題最終做妥,証明他是強的,由於沒時間才令佢做唔晒只得80分,故失去的20分就証明你是擁有20分的弱者,無人認為你是識答而只是無時間答而仍然給你當上"二哥地位",因為你認為若然該難題越過唔做所失去的分數就會直接反映响分數上面代表自己弱响邊樹,咁失分就可以直接反映你是有幾弱,對認識你的同學仔可能都會有少少認為你所失嘅20分真係因為無時間啫!但對不認識你的人就一定會認為另一個得90分嘅所失嘅10分比你強,可當老二的一定比你好。其實,當我與該學生傾完之後,佢反應好快就知道,如果要佢以80分當上老二,而90分嘅做老三,佢係會過唔到自己,從此佢明白到題目調一調唔代表"唔識"唔代表"放棄",就當中間位置嘅該難題其實係成份卷的"最後一題",此刻,就會把剩餘的時間用快一倍或半倍的速度完成晒後面的數題,騰出更多的時間反轉頭做該難題,唔好意思講多少少,因為如果處理得好嘅話又可以多個數學高手嘛!其實,另一名90分嘅同學仔縱然沒有做妥該題難數,但交卷後不出20分鐘的時間就連他也能計算出答案來,這情況响佢哋嘅數學世界裏一定清楚明白所謂嘅"難數"只是""時間問題"",到最終無人唔識計,係都要答妥該難題而証明自己強係不及""妥善調配時間""証明自己有能力""答得更多對得更多"" 咁 ""有地位和代表真正的強""。唔好意思,長氣咗DD,你令我想起曾遇過相類似的小男孩,點一點明他,往後發展就更美好。希望個案啱你用啦!

S-Kwok 發表於 20-6-28 04:43
謝謝推介,我去揾揾先。

其實有同佢講過好多次,輸唔係問題,明白要面對自己自己唔識/錯係痛苦嘅,但係成 ...

遊戲中學習,不要將得失睇得咁重。

YmOra 發表於 20-6-28 09:14
我的方法又未必絶對啱你用,由於我有個差不多的個案,故我只是想刺激下你想出一個適合你孩子的教導方法而 ...
YmOra 你真係好熱心,每次都係好真心的分享你的經驗

YmOra    發表於 20-6-28 13:55

YmOra 發表於 20-6-28 09:14
我的方法又未必絶對啱你用,由於我有個差不多的個案,故我只是想刺激下你想出一個適合你孩子的教導方法而 ...

謝謝你願意花時間解釋,讓我更了解如何讓孩子明白箇中道理。

YmOra    發表於 20-6-28 14:00