用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

gigayan 發表於 20-6-27 13:50
呢個中一太多新穎刺激事物,都未禁得切個reset制就完咗中一。

每個人遇到新事物都會有d反應嘅,況 ...

係囉。阿大都話:媽咪,我其實剩係讀咗幾個月中學咋,學校好多嘢我都唔知㗎。

不過似乎佢停課適應好咗,因為暗瘡好返好多。今次考試佢都跟得OK(拿,成績就唔好諗了)無乜負面情緒,仍然係屢敗屢戰格。

little_yolky 發表於 20-6-27 15:25
係呀,阿大都係有取捨。佢一見份卷10頁,知死硬,於是即刻做要計既,唔識既sequence直接ignore咗佢,MC可 ...

我女都係將要用最多時間嘅放最後做,用最快時間做晒熟嘅題型先.....

BKHappyMama 發表於 20-6-27 16:28
點解大家都係MC出事?咩原因呢?代表乜嘢?我見我仔剛剛小測,全MC, 竟然做得幾好,咁點解呢?
...

因為佢哋蠢(我話我兩個女咋)腦唔識轉彎,MC四個答案四個都計晒,咪慢囉!

YmOra 發表於 20-6-27 15:26
你囡囡已經有好嘅學習態度,應該响"學習方法"方面未有解決方案而矣!努力呀!
...

應該考多幾次就會清楚用咩方法應對

YmOra    發表於 20-6-27 21:07

BKHappyMama 發表於 20-6-27 16:30
點解想補全科?佢又唔係科科唔識,又咁勤力,無需要全科吧?咁返學做乜? ...

我諗住補習時可能老師會俾D學習tips或心得丫嘛,即係點樣攞高分果D呢。如果唔係點解人人都補,一定有D嘢既。

gigayan 發表於 20-6-27 16:32
應該考多幾次就會清楚用咩方法應對

我哋上學期無考係差D。今次班小朋友好震撼

little_yolky 發表於 20-6-27 08:59
其實佢哋拉curve,有乜所謂。如果mean唔合格,只要係mean,就有C。佢係MC慢,要練下了。
...

我個未考,聽你地咁講我都驚,今次考試會睇到網上教學既成效,不過差就應該好多也差,果日仔數小測,佢話佢班5個零分,最高都系80,應該個個都hea同無學到几多野,講起MC,我女數學,次次MC卷不夠時間做,MC錯得比較多,今次考試D副科全部減左十五分鐘,考九個字,主科時間無乜變,Ls大把字要寫如果得45 分鐘,寫到手斷也未必寫得完

gigayan 發表於 20-6-27 11:53
係.... 小學唔會有亂撞、無做、唔夠時間呢d情況發生,呢幾日考試身邊人咩情況咩狀況都有,對佢嚟講幾震撼: ...

我女小學時,做數同英文,次次考完有剩十几二十分鐘,上到中學咪數學次次吾夠時間做,無一次話做得完的

瑩希媽媽 發表於 20-6-27 16:36

我個未考,聽你地咁講我都驚,今次考試會睇到網上教學既成 ...

點解你女女中學考試得45分鐘咁短?你仔仔幾多年級咁大鑊?我阿細同學們好OK喔,老師停課zoom到七彩,功課源源不絕,越做越多。

little_yolky 發表於 20-6-27 16:40
點解你女女中學考試得45分鐘咁短?你仔仔幾多年級咁大鑊?我阿細同學們好OK喔,老師停課zoom到 ...

我地小學無乜點上過網課,只睇視頻,應該好多人不願睇,包括我仔,四年級,女學校平時副科1小時,測驗內容少些,是30分鐘咋,數學MC也是九個字,長答卷一小時,今次睇反考試時間表,副科全是45分鐘,主科一小時

little_yolky 發表於 20-6-27 16:36
我哋上學期無考係差D。今次班小朋友好震撼

琴日睇到反應熱烈...... 不過佢地都幾積極嘅,大家都互相鼓勵

瑩希媽媽 發表於 20-6-27 16:40
我女小學時,做數同英文,次次考完有剩十几二十分鐘,上到中學咪數學次次吾夠時間做,無一次話做得完的:qu ...

阿女小學份卷可以check 幾次都仲有時間多,宜家中學考試連續兩科都無得check晒份卷,感覺唔feel good.....

little_yolky 發表於 20-6-27 16:35
我諗住補習時可能老師會俾D學習tips或心得丫嘛,即係點樣攞高分果D呢。如果唔係點解人人都補,一定有D嘢既 ...

感覺上補全科是否搞吾掂功課炸,我楼上哥哥,佢媽媽話佢日日補到八点,就是補晒所有科同做功課,我見佢好辛苦。

gigayan 發表於 20-6-27 16:46
阿女小學份卷可以check 幾次都仲有時間多,宜家中學考試連續兩科都無得check晒份卷,感覺唔feel good..... ...

從來無講過check卷了,做曬已經偷笑,一回家黑口黑面已經知又做吾曬,不過系科數咋,其他無講過,只話寫到手痛,數學應該系成日諗太耐

瑩希媽媽 發表於 20-6-27 16:43
我地小學無乜點上過網課,只睇視頻,應該好多人不願睇,包括我仔,四年級,女學校平時副科1小時,測驗內容 ...

咦?你哋數學分兩份卷?我哋一份個半鐘,咪好趕?唔怪得唔夠時間啦!

gigayan 發表於 20-6-27 16:44
琴日睇到反應熱烈...... 不過佢地都幾積極嘅,大家都互相鼓勵
...

係呀,係咁響谷度呻

JJDBB 發表於 20-6-27 16:50
感覺上補全科是否搞吾掂功課炸,我楼上哥哥,佢媽媽話佢日日補到八点,就是補晒所有科同做功課,我見佢好 ...

全科等於功課輔導班,女中一去過,就科科有吾識吾明可以問下咯,同做D練習,叫做for回家吾溫書D人可以日日系補習社溫下

JJDBB 發表於 20-6-27 16:50
感覺上補全科是否搞吾掂功課炸,我楼上哥哥,佢媽媽話佢日日補到八点,就是補晒所有科同做功課,我見佢好 ...

吓?全科唔係即係四科專科咁解咩?