用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 20-6-27 12:08
係,要慢慢習慣,阿女話做唔切係常理了。特別係LS同中文。

想問你女係米補古文?邊到補既

pypy405 發表於 20-6-27 12:29
想問你女係米補古文?邊到補既
佢係有補古文,但老師係我廿幾年既朋友,佢係中文,中史同中國文學碩士,佢唔收外生,只收阿女小學畢業生,因為佢原本就係阿女小學中文科級主任,後尾冇教,自己出黎開班補古文。
其實未必岩你地,因為佢真係只教古文,冇教作文,冇較閱讀理解,唔係你地杯茶。但我女自小已愛古文(文言文詩句),所以係佢自己話一定要跟老師學 。

YmOra    發表於 20-6-27 15:13

妹妹頭 發表於 20-6-27 12:08
係,要慢慢習慣,阿女話做唔切係常理了。特別係LS同中文。

最緊要識得取捨,上學期數學阿囡後面作曬,中間有些唔識的b, c part 留空。
估唔到佢有時唔識就ignore 的性格幫到佢。如果太執著就唔夠時間做,或太短時間會亂做。

其實無論溫書或考試時,中學生時間管理方面好緊要!
阿囡已經一向是快手之人。

妹妹頭 發表於 20-6-27 12:39
佢係有補古文,但老師係我廿幾年既朋友,佢係中文,中史同中國文學碩士,佢唔收外生,只收阿女小學畢業生, ...

有名師指點,而佢自己又喜歡,高中可以修文學,可以做文人雅士。

bbc2018 發表於 20-6-27 12:57
最緊要識得取捨,上學期數學阿囡後面作曬,中間有些唔識的b, c part 留空。
估唔到佢有時唔識就ignore 的 ...

執著真是好煩,不過在失敗中吸取教訓系怎樣提醒的好。

little_yolky 發表於 20-6-27 10:36
弱項嗎⋯⋯咪數學囉!搵到間好似幾好咁,開學想俾佢試下
Starts now....

gigayan 發表於 20-6-27 10:07
其實小學我都唔對功課,由佢錯......

佢最要調校嘅係心態~ 考完份卷後嘅感覺一定唔會好似小學時 ...
禁小師姐心理質素超强,明白升中之後一切reset, 忘記过去,努力未來~

little_yolky 發表於 20-6-27 10:36
弱項嗎⋯⋯咪數學囉!搵到間好似幾好咁,開學想俾佢試下
弱項唔係指科目,指soft skills.

Yanamami 發表於 20-6-27 13:35
禁小師姐心理質素超强,明白升中之後一切reset, 忘記过去,努力未來~

呢個中一太多新穎刺激事物,都未禁得切個reset制就完咗中一。

每個人遇到新事物都會有d反應嘅,況且佢又唔係表達咩不良反應,我覺得係正常,適應期因停課推遲咗啫

JJDBB 發表於 20-6-27 13:30

其實佢經驗來自小學,同中學quiz, 時間好短要做起,嚇過了,一早已吸取教訓。

YmOra 發表於 20-6-26 20:47
你的方法係好的。

唔知係咪咁啱得咁橋,我身邊所接觸嘅有8成都係buy你強過佢哋嘅就會跟你嗰套 ...
今日中午,C6話題是北斗衛星導航,現在有阿囡聽佢講
數學阿囡唔識都係問我,因C6可以長篇大論講解。

bbc2018 發表於 20-6-27 14:07
今日中午,C6話題是北斗衛星導航,現在有阿囡聽佢講
數學阿囡唔識都係問我,因C6可以長篇大論講解 ...

實在難得喎!難得囡囡捧場,係好事嚟!其實,個人認為只要小孩子身邊有勁人,係可以影響佢哋夥學習的心,唔一定只得父母,姨媽姑姐或舅父等等都可以,唔知點解天下舅父都好似好易話為,一定肯幫手教下D外甥,e+咪越嚟越多KOL教玩一些實驗嘅,我知有D係個老爸與孩兒一齊製作,雖則話小孩子去到中學應該放手讓孩子自己學習,但個人認為如果有些強項係可以做主導引領孩子學習,其實,小孩子係好想有些學科可以與父母交流交流,亦可帶出親子作用。

妹妹頭 發表於 20-6-27 12:39
佢係有補古文,但老師係我廿幾年既朋友,佢係中文,中史同中國文學碩士,佢唔收外生,只收阿女小學畢業生, ...

明白 謝謝

Yanamami 發表於 20-6-27 13:32
Starts now....

咁佢又唔係咁惡劣,都有C既。測咗三次只肥一次,第一次仲有8X㗎,不過係考小學嘢啫⋯⋯

Yanamami 發表於 20-6-27 13:36

soft skills嗎⋯⋯唔⋯⋯我覺得佢既中point能力可以再好D。

bbc2018 發表於 20-6-27 12:57
估唔到佢有時唔識就ignore 的 ...

係呀,阿大都係有取捨。佢一見份卷10頁,知死硬,於是即刻做要計既,唔識既sequence直接ignore咗佢,MC可以撞,計數無得撞咁話。不過我都提醒佢計數要快,因為大家都係MC出事。

gigayan 發表於 20-6-26 23:33

我女頭先一路溫習....一路自言自語..... “其實我都算勤力 ...

你囡囡已經有好嘅學習態度,應該响"學習方法"方面未有解決方案而矣!努力呀!

JJDBB 發表於 20-6-27 13:30

你都唔好講,連阿細都知訂。今次測數,一開份卷先做晒小數,因為佢分數掌握唔咁好。佢話唔好浪費時間諗做唔切。不過佢學校好。小學雞停咗幾個月課,範圍細咗,題目都唔深。唔好打沉D同學。過多個半禮拜呈分喇,大家集氣祝佢好運。

little_yolky 發表於 20-6-27 15:33
你都唔好講,連阿細都知訂。今次測數,一開份卷先做晒小數,因為佢分數掌握唔咁好。佢話唔好浪費時間諗做 ...

叫佢加油並祝好運!

Yanamami 發表於 20-6-27 13:36

我搵到果間補數既仲有中英數IS全科班,但一個禮拜四日,阿女唔想。你知啦,佢無大志,覺得自己OK就唔想補咁多日。唔係科數咁屎,我諗佢都唔想補。我覺得補下有人點一點係好D既,我估。
‹ 上一主題|下一主題