用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

gigayan 發表於 20-5-24 21:07
絕對認同,高小4年阿女都由同一老師教中文,文言文呢位老師都教得好好,因為我地小學係有另一本教文言文、 ...
咁您可能要找呢類型白話文練習給她做,一般答案分析得都好清楚。我哋還要寫100字左右的見解。你要搵佢學校出題形式類似的練習,考試前做下,教下思维方法,答題技巧。

bbc2018 發表於 20-5-24 22:28
咁您可能要找呢類型白話文練習給她做,一般答案分析得都好清楚。我哋還要寫100字左右的見解。你要搵佢學校 ...

學校中文科都算多工作紙答題,做完佢都唔太想再做其他有關中文科嘅練習,所以暫時無再加中文補品俾佢,睇下今期考試出嚟成績如何,再重新規劃。

gigayan 發表於 20-5-24 23:35
學校中文科都算多工作紙答題,做完佢都唔太想再做其他有關中文科嘅練習,所以暫時無再加中文補品俾佢,睇 ...

我哋比較少工作紙,又想打好底和考得好,只好趁停課自己進補。

瑩希媽媽 發表於 20-5-24 19:43
女兒喜歡就好,因為夾得來的本來也難穩,你女兒是補什麼科?我聽我朋友講請大學畢左業果個補,又系全理也 ...

疫情期間甚麼都補啦,只要補習老師能教願意教。二女兒補中英的時候,我叫三女兒也一塊聽,其他科目就分開。

little_yolky 發表於 20-5-24 18:53
我覺得係白話難D,文言文仲話教搵動詞形容詞?佢朋友係咪差唔多水平㗎?小班要就大圍,如果同學水平唔一致 ...

我小女兒之前也在補習社小組最多三、四人補過,家長可以要求同組學生水平要一致,當時我小女兒那組就有何蔭棠精英班和德望精英班的學生,彼此不拖後腿。

gigayan 發表於 20-5-24 23:35
學校中文科都算多工作紙答題,做完佢都唔太想再做其他有關中文科嘅練習,所以暫時無再加中文補品俾佢,睇 ...

中文真係做到氣咳

little_yolky 發表於 20-5-25 08:19
中文真係做到氣咳

做咁多,成績應該好好呀!有學校guide住讀。應該大部分不用補習

我哋學校要家長或補習老師幫手,一係小朋友是資優生,不用額外給。
阿囡再選都會現在間中學,不過亦不是我主意。是阿囡自己叩門的。我以為機會渺茫,都入到。真係好適合佢。現在間中學,似佢以前間私小,功課少,教快,考深。自己可以安排時間在某些科目,可以做到自主學習。其他興趣亦重要。

中文阿囡目標如果不是想考*,其實之後可以不用太花時間,可以多用在其他科

asweetmom 發表於 20-5-25 07:32
疫情期間甚麼都補啦,只要補習老師能教願意教。二女兒補中英的時候,我叫三女兒也一塊聽,其他科目就分開 ...
你女女升中,是否自己選擇學校?

bbc2018 發表於 20-5-24 22:28
咁您可能要找呢類型白話文練習給她做,一般答案分析得都好清楚。我哋還要寫100字左右的見解。你要搵佢學校 ...
請問有什麽白話文練習推薦?我覺得現在文言文已經走上正軌,唔使再擔心。不過,白話文還是捉唔到路,搵唔到正確方向。

b3410 發表於 20-5-25 08:58
請問有什麽白話文練習推薦?我覺得現在文言文已經走上正軌,唔使再擔心。不過,白話文還是捉唔到路,搵唔到 ...

最新初中中國語文科-閱讀理解精進篇2 啟X文化。一本裏面有白話篇、文言篇和比較篇。主要佢間學校文言考比較,所以買來熟習下。買高一級

另一本中國語文基礎訓練,李X康著。 有答題指引。不過又係有埋文言文的。呢本好厚,白話文部分我覺得等於獨立一本。

不過中文我有朋友給的補習社名師notes,佢個女中四開始補,上年入醫科。上星期我拿來睇,原來好多答題技巧方法,可以教阿囡。想摘星真係要下苦功。

我就用自己方法,集合優點。令到阿囡有興趣,易吸收。
練習、notes只係輔助,生動講解,討論,成效更大

bbc2018 發表於 20-5-25 00:02
我哋比較少工作紙,又想打好底和考得好,只好趁停課自己進補。

中文數學學校都比較多功課,由其是放長假,不過no pain no gain 嘅

little_yolky 發表於 20-5-25 08:19
中文真係做到氣咳

個份預習案,少d心機都完成唔到

gigayan 發表於 20-5-25 09:26
中文數學學校都比較多功課,由其是放長假,不過no pain no gain 嘅

總之就各施其法。中文寫作亦非常重要,阿囡之前睇好多書,停課期間加強佢呢方面寫作技巧。佢間學校中文聆聽綜合能力,有一part要寫不少於300字的文章。佔全卷,比重好大。估唔到中一就來了。已經有另一份作文卷。聆聽都要咁多寫作。佢間學校好注重中、英寫作。

阿囡係唔會遲睡,早起溫書。又有唔少興趣班,可用時間不多,我又比較注重佢英文方面,佢間中學好配合,始終大學都會出國讀,選到適合佢學校好緊要。

bbc2018 發表於 20-5-25 09:45
總之就各施其法。中文寫作亦非常重要,阿囡之前睇好多書,停課期間加強佢呢方面寫作技巧。佢間學校中文聆 ...
中英文卷三是綜合聆聽, STANDARD 都是分聆聽同寫作, 間間中學也是一樣, (中一)聆聽+作文300字或以上

妹妹頭 發表於 20-5-25 10:21
中英文卷三是綜合聆聽, STANDARD 都是分聆聽同寫作, 間間中學也是一樣, (中一)聆聽+作文300字或以上
...

是嗎?原來間間中學中一聆聽已經有一篇作文300字以上,可能我最近才上EK, 不太清楚

妹妹頭    發表於 20-5-25 10:38

bbc2018 發表於 20-5-25 09:15
最新初中中國語文科-閱讀理解精進篇2 啟X文化。一本裏面有白話篇、文言篇和比較篇。主要佢間學校文言考比 ...
多謝你推薦,下次去書局睇下。我女中二開始在灣仔上中文堂,學習了寫作,又再學語文基礎。老師主要教授知識,唔會教答題技巧,所以我覺得佢其實中文已經好強,不過考試出來的效果麻麻。可能要考DSE臨門一腳的關鍵時刻,還是要去補答題技巧

b3410 發表於 20-5-25 10:30
多謝你推薦,下次去書局睇下。我女中二開始在灣仔上中文堂,學習了寫作,又再學語文基礎。老師主要教授知識 ...

可以的話,一早自己教下,唔止中、英,其他科目都可以,就可以讀得輕鬆些,考得好些。

bbc2018 發表於 20-5-25 10:32
可以的話,一早自己教下,唔止中、英,其他科目都可以,就可以讀得輕鬆些,考得好些。

...
理科我就唔係好擔心,勤力D,自己都搵到方法。中文真係要外判。

bbc2018 發表於 20-5-25 08:52
你女女升中,是否自己選擇學校?

大的兩個都比較好商量,選擇了家附近的同一間b1b。小的那個主意大,自行非要跨區b1b和b1a,b1b讀了一年又考回家附近的另一間b1a。

bbc2018 發表於 20-5-25 09:45
總之就各施其法。中文寫作亦非常重要,阿囡之前睇好多書,停課期間加強佢呢方面寫作技巧。佢間學校中文聆 ...

應該大部分b1學校都係跟DSE考法,寫作方面,停課後時間多咗,心機多咗,有次望下佢中英寫作功課,又寫得幾好.... 所以停課其實都有好處,成功解鎖很多新技能