用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

b3410 發表於 20-5-24 14:45
點解你整日標籤化阿大阿細?可能平時唔覺,不過講下講下,佢真的會相信自己數學差,後果就係真的會差落去。 ...

Er..... 引用錯咗.....??

gigayan 發表於 20-5-24 15:40
Er..... 引用錯咗.....??

搞錯,應該係yolky

gigayan 發表於 20-5-23 21:56
唔係文言文,反而係文章嘅比較和分析佢覺得難,e.g. 文章A和文章B嘅寫作手法有咩一樣/唔同?作者寫呢段嘅 ...

如果系課文應該老師有教,如果系閱讀理解,個女話白話文也好難,文言文閱讀理解要求更高,有時D長答一分也拎不到

瑩希媽媽 發表於 20-5-24 15:49
如果系課文應該老師有教,如果系閱讀理解,個女話白話文也好難,文言文閱讀理解要求更高,有時D長答一分也 ...
我女一直都有補古文,就係為左依個原因,閱讀理解依部份,至可以盡量取到分。

妹妹頭 發表於 20-5-24 15:52
我女一直都有補古文,就係為左依個原因,閱讀理解依部份,至可以盡量取到分。 ...

我個中文D閱讀理解也緊緊合格咋,佢都吾肯去補的,成日問非所答,英文都系咖,對上一次考試,老師話要用dse的答題方式,她閱讀理解也不合格,不過好多人吾識點答吧,佢不合格也高過平均分,呢D可能要去補下,佢吾知要點答才可高分

瑩希媽媽 發表於 20-5-24 15:57
我個中文D閱讀理解也緊緊合格咋,佢都吾肯去補的,成日問非所答,英文都系咖,對上一次考試,老師話要用ds ...
我冇睇阿女份卷,唔知佢答成點,但見佢整份卷分數都ok,冇理了。

妹妹頭 發表於 20-5-24 16:02
我冇睇阿女份卷,唔知佢答成點,但見佢整份卷分數都ok,冇理了。

我其實睇吾明的,但佢地分開幾份卷派,每份老師有講平均分,我就知佢邊part 考得差,女個中文卷都系衰閱讀理解,課文啊,語文.知識果D都還好,英文咪,改錯,介詞,今次閱讀理解都衰,佢就講老師話難,級平均吾合格,我先無話佢

b3410 發表於 20-5-24 15:44
搞錯,應該係yolky

唔係標籤佢差,佢只係差!上學期sequence唔識,今次輪到代數!不過佢勤力肯操咁解。

阿細數唔差,係中文差。佢D數一點就明,不過懶,唔肯做多D題形,又計得少,所以計得慢過叻批同學。

b3410    發表於 20-5-24 18:20

little_yolky 發表於 20-5-24 16:12
唔係標籤佢差,佢只係差!上學期sequence唔識,今次輪到代數!不過佢勤力肯操咁解。

阿細數唔差,係中文 ...

你應該吾會當面話個女差,只系系度講下者,我女,我吾會講她邊度差,只系系度同你地呻,佢邊度知

妹妹頭 發表於 20-5-24 15:52
我女一直都有補古文,就係為左依個原因,閱讀理解依部份,至可以盡量取到分。 ...

阿女自己搵嘅補習,都係小班教學,為咗應付阿女,我同個老師傾咗電話,佢話佢地教文言文係會教佢地點樣係一句句子搵出動詞、形容詞.....bla bla bla.....咁佢地答題會容易d~

佢朋友仔補完話感覺中文無咁難,或者暑假去試下~

b3410 發表於 20-5-24 15:44
搞錯,應該係yolky

yolky都係係到呻下,應該當面會不停鼓勵/鞭策阿大、阿細嘅~

瑩希媽媽 發表於 20-5-24 15:49
如果系課文應該老師有教,如果系閱讀理解,個女話白話文也好難,文言文閱讀理解要求更高,有時D長答一分也 ...

白話文閱讀理解好似比文言文更難答

課文... 其實有d課文係需要自學,有時會係教過嘅課文和自學嘅課文比較~

gigayan 發表於 20-5-24 16:24
白話文閱讀理解好似比文言文更難答

課文... 其實有d課文係需要自學,有時會係教過嘅課文和自學嘅 ...

系啊,女話白話文更難,是,有自學篇章,不過佢話同小學中文完全不同,你女可能要慢慢適應下,我成日覺得個女理解能力有問題,經常問非所答的,如果你女主動話想補,可以考慮下,我個吾肯去啊,如果佢肯,我會讓她去,自己教吾到啊,吾想佢一開始吾明D野積積埋埋咁,所以我到依家都一定叫她拿卷來睇,雖然我好多睇吾明,但佢邊D扣好多分,我要叫佢自己講反俾我聽的,之後要她帶卷給補習阿sir睇,叫佢跟反失分多的部分

瑩希媽媽 發表於 20-5-24 16:16
你應該吾會當面話個女差,只系系度講下者,我女,我吾會講她邊度差,只系系度同你地呻,佢邊度知
...

咁,我諗佢唔駛人講都知道自己唔好掛

little_yolky 發表於 20-5-24 16:52
咁,我諗佢唔駛人講都知道自己唔好掛

咁佢自己知咪仲好,你也不用多講了

gigayan 發表於 20-5-24 16:22
yolky都係係到呻下,應該當面會不停鼓勵/鞭策阿大、阿細嘅~

當面唔得閒理阿大,阿妹呈分緊要D。本來阿大幫手同阿妹補中文,今日俾我炒咗喇!補個考默補咗三個禮拜都未點,我今日親自出馬兩個鐘頭中英兩科考默搞掂晒!

瑩希媽媽 發表於 20-5-24 16:57
咁佢自己知咪仲好,你也不用多講了

佢年年暑假都要求去補數學暑期班,佢話上咗會明D。不過有D topic深D既題目佢就唔識做,俾埋答案都唔識!

瑩希媽媽 發表於 20-5-24 16:32
系啊,女話白話文更難,是,有自學篇章,不過佢話同小學中文完全不同,你女可能要慢慢適應下,我成日覺得 ...

始終想佢自己摸索下先,因為睇佢功課、測驗返嚟都唔係錯得好緊要。因為佢覺得難,做中文功課反而都用心咗....

little_yolky 發表於 20-5-24 17:00
佢年年暑假都要求去補數學暑期班,佢話上咗會明D。不過有D topic深D既題目佢就唔識做,俾埋答案都唔識!:h ...

我女都系,學校D功課識做,有D題目咪轉吾到彎,睇左答案都話吾明,阿sir話一點佢就明,無人點,自己成日諗到鬼咁復雜咁,考試時經常有幾題十分八分長答題難過學校D功課好多的,佢一糾結在一題時就變左吾夠時間做了,升中后數學就系遇到咁既問題

瑩希媽媽 發表於 20-5-24 17:05

我女都系,學校D功課識做,有D題目咪轉吾到彎,睇左答案都 ...

搞完阿細升中,就到阿大選科,真係抖都無得抖!