用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-3-9 11:22
好叻女呀

家姐咁自動波有要求真係好好

明顯個長假期已經打沉咗 , 網上功課deadline前先做, 成日攞住手機片,對住個電視跳舞( 韓團嗰啲),冇眼睇。

回覆樓主:

做閱讀報告,如果該書有拍電影/電視劇,大家會建議子女也看嗎?

kirstyau 發表於 20-3-8 01:08

今次班二呀!不過停課冇得貼Board

叻女

回覆 asweetmom 的帖子

我直頭叫阿女搵D有戲既書, 首先睇左套戲, 再睇書, 不講只因阿女太多功課, 我才會用這個方法....

asweetmom 發表於 20-3-12 07:19
做閱讀報告,如果該書有拍電影/電視劇,大家會建議子女也看嗎?

我冇刻意要仔睇電影/電視,但仔會有舖癮,睇完書就要揾電視/電影睇。

kirstyau 發表於 20-3-9 13:38
明顯個長假期已經打沉咗 , 網上功課deadline前先做, 成日攞住手機片,對住個電視跳舞( 韓團嗰啲),冇 ...

大家或多或少都會俾呢個時候影響咗,但自律嘅小朋友應該復課復好快回復正常~

妹妹頭 發表於 20-3-12 08:22
回覆 asweetmom 的帖子

我直頭叫阿女搵D有戲既書, 首先睇左套戲, 再睇書, 不講只因阿女太多功課, 我才會用 ...

我知咁樣會節省好多時間,但我專登唔提阿女有這方法,目的想佢多接觸英文。

多數唔會,但因人而異,事實劇和原著可能亦有出入

S-Kwok 發表於 20-3-12 08:47
我冇刻意要仔睇電影/電視,但仔會有舖癮,睇完書就要揾電視/電影睇。
for leisure reading, 有時我小朋友會話睇左戲就唔睇書,掉轉通常ok. 另一option是找一些相關的書或片看

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-12 12:08
for leisure reading, 有時我小朋友會話睇左戲就唔睇書,掉轉通常ok. 另一option是找一些相關的書或片看 ...
我仔就通常睇書唔睇戲,因為大多改得麻麻,睇咗開頭都唔肯睇落去(e.g. harry potter, 我買咗成set dvd, 佢連第1集都睇唔晒)。

bobbob 發表於 20-3-12 13:20
我仔就通常睇書唔睇戲,因為大多改得麻麻,睇咗開頭都唔肯睇落去(e.g. harry potter, 我買咗成set dvd, 佢 ...
可能我自己小時候看書少,倒覺得某些類別如fantasy stories, sci fi 看片易get 到個情境

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-12 13:34
可能我自己小時候看書少,倒覺得某些類別如fantasy stories, sci fi 看片易get 到個情境 ...
sci fi片唔知係咪拍戲有constraint,通常改到飛起,不過阿仔話ready player one改得好睇,雖然故事同主角設定同書好唔同

bobbob 發表於 20-3-12 13:39
sci fi片唔知係咪拍戲有constraint,通常改到飛起,不過阿仔話ready player one改得好睇,雖然故事同主角設 ...
rp1 我自己麻麻,可能teens 會喜歡用vr 又好似打機咁,不過有些情節又用左the shining, 有番咁上下年紀先會認到

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-12 14:01
rp1 我自己麻麻,可能teens 會喜歡用vr 又好似打機咁,不過有些情節又用左the shining, 有番咁上下年紀先會 ...
我仔都唔識打機,我覺得唔錯因為有啲畫面都幾nostalgic

bobbob 發表於 20-3-12 14:37
我仔都唔識打機,我覺得唔錯因為有啲畫面都幾nostalgic
尾段仲有隻高達,cg n storyline both good.  just not my cup of tea, dont know why.

bobbob 發表於 20-3-12 13:39
sci fi片唔知係咪拍戲有constraint,通常改到飛起,不過阿仔話ready player one改得好睇,雖然故事同主角設 ...
a wrinkle in time 你阿仔有冇看過,我小朋友話書都可以,我冇找片看,因imdb 分不高

gigayan 發表於 20-3-12 10:05
大家或多或少都會俾呢個時候影響咗,但自律嘅小朋友應該復課復好快回復正常~
...

連阿大都開始有動搖,我諗好多小朋友都一定出事⋯⋯阿妹直頭好似放緊暑假咁
‹ 上一主題|下一主題