用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 20-2-14 18:27
佢有些系打印,例如數學有筆記要打印落來自學。其他科話話預習之後做工作紙,無書吾知佢點做
...

叫同學影相Send比佢做,如果放完假未做完,老師教得快,又要趕之前功課,好吃力的。初中,還時同她傾傾,安排下自己時間表,因為突發情況可以取作人生必須的態度,有這機會好事來的,起碼我自己這樣認為。

JJDBB 發表於 20-2-14 18:35
叫同學影相Send比佢做,如果放完假未做完,老師教得快,又要趕之前功課,好吃力的。初中,還時同她傾傾, ...

我有叫她盡量,不過她好少欠功課,只是成日拖拖拖,成日要人叫咯

IloveJJ 發表於 20-2-15 10:30
唔建議我都會返去攞,除了做功課,應該也要睇書,我都叫我仔唔好只做老師交帶既部分,全部課本都要睇,無 ...

佢好多功課啊,其中也有有做閱讀報告的。老師有私下打俾阿女交代她要點伮,就話無書要同返該科老師講,如果吾講開學又欠會扣CA分喔。昨天我見他打印一些練習,科學同數學都好多,仲要寫作文,她有排做

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女都超多功課,昨天又收到學校通告,話老師籌備緊網上講書,會比時間表佢地,到上堂時間,同步老師網上教書,阿女話要盡快趕起手上既功課,否則一網上教書,就一定趕死。

妹妹頭 發表於 20-2-15 10:47
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女都超多功課,昨天又收到學校通告,話老師籌備緊網上講書,會比時間表佢地,到上 ...

佢已經上網講緊書了。系啊,真系超多的,每科個量好多,十幾二十版昨天打印左超耐

IloveJJ 發表於 20-2-15 11:05
佢一日做幾多個鐘?如果好似asweetmom 啲女咁勤力,我諗可以做好多野。
我仔就無咁勤力,一日只做3-4小時 ...

無得如果了,如果個個有她咁勤力,成績就不會差了,我個比你仔仲懶,一日做二個鐘左右咋,仲要人叫先做,平時做野都算快手,如果真系肯做一早做完

IloveJJ 發表於 20-2-15 11:19
咁所以唔係功課多既問題,係她太懶了。

其實也是好多,我睇過她功課,她又懶咪做左好耐,她D同學都有講是超多功課的

IloveJJ 發表於 20-2-15 10:31
你女係咪仲睇緊HP? 我見我仔而家睇到第三集開始快,諗緊係咪應該轉下睇其他?定睇晒7本先呢?
...

唔好理佢睇乜啦!

阿女除咗睇HP,佢仲睇緊一本叫The Land of Stories,佢話好睇。

IloveJJ 發表於 20-2-15 11:19
咁所以唔係功課多既問題,係她太懶了。

我知佢諗乜的,成日諗住有成個月時間慢慢做。佢話總之做完就得喔,話開學一星期前清曬功課,剩下一星期時間睇埋D預習,佢自己已經諗好左系咁了,又叫我吾好理佢,佢吾欠功課就得

IloveJJ 發表於 20-2-15 11:05
佢一日做幾多個鐘?如果好似asweetmom 啲女咁勤力,我諗可以做好多野。
我仔就無咁勤力,一日只做3-4小時 ...

哇!你阿仔咁快手既?一日3、4個鐘?我阿女做到無停手,好似樽坐佛咁!

瑩希媽媽 發表於 20-2-15 11:21
其實也是好多,我睇過她功課,她又懶咪做左好耐,她D同學都有講是超多功課的
...

你間學校都係出名多功課的⋯

little_yolky 發表於 20-2-15 11:32

我果個今年去左果個班成日無功課做,系懶左好多,記得小學時佢真系勤力,本身讀精英班功課多佢做曬,佢去開間補習社又系超多功課,佢以前真系全部做晒,無欠的,亦吾會講辛苦,依家中一時讀果班又是超多野做。一上中二分左班,不是精英班,就hea到死了,日日無野做,回家就玩電話,懶開有條路的,佢今次全級統一功課佢先咁多野做,如果系自己果班無乜功課咖,之前仲有家長去投訴話佢班無功課做

little_yolky 發表於 20-2-15 11:32

佢中二分左一班精英班,其他4班平均分,但B,C,E,班D同學都講多功課,系我女果班D老師吾知道搞乜鬼,主科除左英文老盡責,其他都好hea

瑩希媽媽 發表於 20-2-15 11:38
我果個今年去左果個班成日無功課做,系懶左好多,記得小學時佢真系勤力,本身讀精英班功課多佢做曬,佢去 ...

很多有經驗老師都話,中二係一個小朋友最大嘅改變,亦都係家長最大挑戰嘅一年。

gigayan 發表於 20-2-15 11:41
很多有經驗老師都話,中二係一個小朋友最大嘅改變,亦都係家長最大挑戰嘅一年。
...

中一開始反判,今年仲衰D,真系咖,今年變到吾知點了,剛才和她一起食早餐,我問她記吾記唔自已以前好勤力,依家變成咁,跟住佢吾出聲,我話你自己有目標嗎?無就中四要修中西史,佢最憎依兩科,後來我話你吾想修依兩科就勤力D啦,佢話佢自己點都吾會喔,我話叫她自己諗清楚要點做

‹ 上一主題|下一主題