用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

IloveJJ 發表於 19-9-19 12:11
乜有分別架?我真係唔知。
佢哋都只係背一段啫,我朋友話佢哋小學已要成課文言文背默了!
...

我以前長既都係分幾次背默。我以為你哋全篇背呀嘛。

妹妹頭 發表於 19-9-19 12:00
回覆 gigayan 的帖子

要比較架, 中學開心D, 多學會同OLE, 可參加唔同類型既學會, 我女升上中一之後, 都同 ...

我阿女最唔適應出街食飯,佢話好嘥時間

佢哋小學都好open,我諗最大唔同係唔駛日日交功課,所以要自律D。佢小學規定有三樣課外活動,反而中學只參加一樣,佢話唔好阻住讀書

IloveJJ 發表於 19-9-19 12:15
分幾次背,咁之後嗰啲課咪唔駛默?而家都教咗岳飛,先背楊修,如果仲分幾次,咁再之後教嗰啲,又一路順延 ...

乜你以前讀書時一次背架咩?以前唔係課課默喔。

IloveJJ 發表於 19-9-19 12:21
我仔最唔適應係太自由!
佢尋晚好upset,話而家手冊太簡單,佢唔知有冇做漏?話想好似小學咁,仲話自己要 ...

管太多反而依賴,反正有人提呀嘛,依家乜都自己記,記無甩拖

妹妹頭 發表於 19-9-19 12:00
回覆 gigayan 的帖子

要比較架, 中學開心D, 多學會同OLE, 可參加唔同類型既學會, 我女升上中一之後, 都同 ...
你都啱, 等我提下佢中學多嘢玩咗先

little_yolky 發表於 19-9-19 12:16
我阿女最唔適應出街食飯,佢話好嘥時間

佢哋小學都好open,我諗最大唔同係唔駛日日交功課,所以 ...
我女入咗3個club, 再加中辯...... 我見中辯一星期都要留2日訓練, 寫明如果比賽仲更加密集。不過, 呢個係佢最鐘意的課外活動, 填表用咗個半鐘, 預備面試嘅材料用咗2個鐘, 我估佢會愈來愈busy.......

gigayan 發表於 19-9-19 12:41
我女入咗3個club, 再加中辯...... 我見中辯一星期都要留2日訓練, 寫明如果比賽仲更加密集。不過, 呢個係佢 ...

你女女底好,點同我哋,我哋要追到氣咳呀,仲敢參加咁多咩

IloveJJ 發表於 19-9-19 12:42
BTW, 我仔話上中史好開心,佢仲問咗好多問題。見到佢終於有喜歡既堂,真係令我好開心
...

我聽阿女講唔鍾意IS,我話EK D EE話忍一忍,下學期有實驗就有趣。點知佢話佢知有實驗,仲話考試要整返個實驗出嚟,諗起就心煩,我真係一頭黑人問號,我想像唔到有人會唔鍾意做實驗

little_yolky 發表於 19-9-19 12:43
你女女底好,點同我哋,我哋要追到氣咳呀,仲敢參加咁多咩
希望啦, 超擔心跟住落嚟愈來愈多/深, 但時間愈來愈少.......

little_yolky 發表於 19-9-19 12:46
我聽阿女講唔鍾意IS,我話EK D EE話忍一忍,下學期有實驗就有趣。點知佢話佢知有實驗,仲話考 ...
我女話一諗起 牛眼解剖就驚驚.......
佢話中史老師教得好funny, 最鐘意上嘅堂, 佢替E班朋友仔開心, 有個咁好的班主任。

gigayan 發表於 19-9-19 12:53
希望啦, 超擔心跟住落嚟愈來愈多/深, 但時間愈來愈少.......

其實一開始參加太多活動真係唔多老嚟

little_yolky 發表於 19-9-19 12:56
其實一開始參加太多活動真係唔多老嚟
我估家政club和天主教club應該用的時間唔多卦...... 另外1個我估佢最後會放棄, 個時唔知點解佢要塞晒5個選擇入去

gigayan 發表於 19-9-19 12:58
我估家政club和天主教club應該用的時間唔多卦...... 另外1個我估佢最後會放棄, 個時唔知點解佢要塞晒5個選 ...

班主任嚇佢地呀,叫佢地寫晒,唔好寫得一個,full咗就塞佢地入中史學會(佢係負責老師)同學驚掛阿女只揀咗一個,就係中史學會⋯⋯所以應該唔會full⋯⋯

gigayan 發表於 19-9-19 12:58
我估家政club和天主教club應該用的時間唔多卦...... 另外1個我估佢最後會放棄, 個時唔知點解佢要塞晒5個選 ...

天主教club應該無乜嘢做吧