用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

Yanamami 發表於 19-9-12 22:07
我寓意揀男友呀~

Yanamami 發表於 19-9-12 23:26
越禁越想……我同女-向有傾有講,以退為進总比要人爬防火牆好呀~

我都唔會好反對咁,,其實又的確唔係非常反對。
不過會不停暗示學業為重,如果真係拍拖兩個一起溫書,都好。
還有就是展望遠景,大學遇到更適合的機會更大

朋友囡囡中二中三左右開始拍拖,同高年級學長每日放學starbucks做功課,溫書

Yanamami 發表於 19-9-12 16:17
初小时带佢去行年宵,-入去見个氫氣球就係都要買,買左行去入边轉幾个圈見到个更靚既,心碎了……我話too  ...

蘇格拉底的稻穗理論

IloveJJ 發表於 19-9-13 09:59
有無聽新聞的呢?我搵嗰啲,全部要開住畫面的,想搵好似呢個咁,唔駛畫面,可以鎖 ...

如果想聽英文新聞,可以試下香港電台第三台

IloveJJ 發表於 19-9-13 09:59
有無聽新聞的呢?我搵嗰啲,全部要開住畫面的,想搵好似呢個咁,唔駛畫面,可以鎖 ...
可以試試這個appsBBC Learning English

還有就是喜馬拉雅FM,search 英文,有同步的TED,好處是在家中可以下載至電話.

再買一個耳孔式的藍牙耳機,一路搭車一路聽。
我女只會放一粒耳仔,另外一邊留空可以留意周圍情況。

IloveJJ 發表於 19-9-13 11:28
謝謝!呢個台係咪即係好似明珠台咁,有英文節目和新聞?

節目表,你睇下乎唔乎合你要求

https://www.rthk.hk/oldassets/timetable/progsch/prog_timetable/R3_prog.pdf

IloveJJ 發表於 19-9-13 11:30
BBC  Learning我試過,是要開住畫面的。
喜馬拉雅的,是否要開畫面呢?內容是什麼類型呢?
...
我可以唔使開

little_yolky 發表於 19-9-12 07:12
好彩同學仲未知阿女唱粵曲啫⋯⋯

知道了可能反而覺得你女兒卓爾不凡呢!

asweetmom 發表於 19-9-13 16:28
知道了可能反而覺得你女兒卓爾不凡呢!

IloveJJ 發表於 19-9-13 12:20
你女學校達2達4率係幾多?
我剛去check,原來我仔學校100%達2,達4都有77%,5+有38. 9%,咁我諗去到中間 ...

差唔多,不過我見唔到有公佈5+資料,我反而擔心佢地中史成績唔多好。可能要阻止阿女修中史

b3410 發表於 19-9-10 18:29
多謝,睇過,還有沒有再深一些的?
試吓呢本⋯Elite Series Level up Mathematics (Hong Kong Educational ..) Dicky Ko

b3410    發表於 19-9-14 15:29

IloveJJ 發表於 19-9-13 22:55
你指無公佈5+係數學/中史?定全部科都無?
我地中学只有4+成績公佈~

little_yolky 發表於 19-9-13 18:47
差唔多,不過我見唔到有公佈5+資料,我反而擔心佢地中史成績唔多好。可能要阻止阿女修中史
...
文科成績不嬲稍遜……中史似乎又真係無乜人会揀……