用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

IloveJJ 發表於 19-9-11 13:07
我仔一年級已開始理財啦!我俾既獎金佢哋全部自己理,所以從來唔亂買野。我同老公自小只有必需零用,要買 ...
禁都係需要零用,我無獎金俾佢地~我都係計好每日午飯車錢同早餐錢,每个月俾。如佢自己買学校飯悭番就会有餘錢。放学校長假/暑假我唔会cut, 照俾,而家呢个时勢我車出車入亦唔cut交通費,照俾,呢d就係零用了。而家大女出國我只需負責住宿,学費(佢申請学生貸款)同日常开支佢已可自己搞掂,中学时DSE佢都係自己俾(阿公有私人醒佢),唔洗我出。我觉得適當零用(無論乜方式俾)係需要既~

IloveJJ 發表於 19-9-11 13:05
你俾錢佢,佢駛錢都係你俾,有咩肉痛?請你食野既錢又係你俾,理他人之財喳喎!
我苛刻過你,要買野,要靠 ...

俾咗佢就係佢既錢,唔係我既錢。我無得攞返。佢好孤寒架,用錢好小心。我哋學校無得買飯,無小食部,我唔想佢為咗慳錢食得無營養,甚至唔食搞壞身子,佢阿爸有前科,99講到今時今日都講緊

b3410 發表於 19-9-11 12:47
多DD可以學習理財。我通過觀察佢哋的消費習慣,已經發現邊個識理財,邊個比較亂來。就會針對性俾意見佢哋, ...

阿妹係大花筒,真係千金散盡還復來既氣概,點搞好?

Yanamami 發表於 19-9-11 12:48
生活任何-样都要从小学习管理,思想如是,时间如是,社交如是,感情如是,金錢亦如是,不可能立时三刻話 ...

即係富二代

little_yolky 發表於 19-9-11 13:32
俾咗佢就係佢既錢,唔係我既錢。我無得攞返。佢好孤寒架,用錢好小心。我哋學校無得買飯,無小食部,我唔 ...
我住得遠, 要巴士加地鐵, 8達通我每星期幫佢增值, 佢一個星期有$400, 食飯+早餐+零用。我老公覺得太少, 我女覺得夠啦, 唔夠會問阿媽拎, 唔會客氣。 為咗要觀察下佢用錢, 我提佢最好每日用咗幾錢和用咗去邊, 你要再問我拎錢的話, 我好肯定會話: 又拎? 用咗去邊? 你隔咗成個星期, 好肯定唔知自己用咗去邊, 又俾位我鬧就唔好啦....... 佢立即話 : 係喎! 你一定會係咁~ 之後日日都寫得清清楚楚用咗錢去邊......

gigayan 發表於 19-9-11 13:39
我住得遠, 要巴士加地鐵, 8達通我每星期幫佢增值, 佢一個星期有$400, 食飯+早餐+零用。我老公覺得太少, 我 ...

一個禮拜400我都覺得少,出去食飯唔平,你仲要食埋早餐加搭車

我哋車費一個月大概700,我幫佢分兩次入,零用一個月發一次,好似人工咁,等佢有個概念一個月一次糧係咩情況,飯錢就一個禮拜發一次。

little_yolky 發表於 19-9-11 13:45
一個禮拜400我都覺得少,出去食飯唔平,你仲要食埋早餐加搭車

我哋車費一個月大概700,我幫佢分兩 ...
搭車我另外幫佢增, 佢話平時食飯$50左右, 早餐佢多數買包+飲嘢 $20內, 每個星期都仲有$100+可以做零用, 今個星期已經有錢同同學睇戲

gigayan 發表於 19-9-11 13:49
搭車我另外幫佢增, 佢話平時食飯$50左右, 早餐佢多數買包+飲嘢 $20內, 每個星期都仲有$100+可以做零用, 今 ...

唔計車錢就好D。依家出街食飯真係貴,阿女已經話想響學校食,話好嘥時間喔。

IloveJJ 發表於 19-9-11 13:37

我唔想佢哋不勞而獲
身為学生做好本份係應該,或者我好mean, 係唔会有獎勵。学校獎学金亦只会全数入銀行。不过我都只係俾飯同車錢加早餐,每个月俾-次,所有長假同暑假照俾唔会扣,果d佢儲埋當零用。其实从小教好想要同需要,大个係有个譜。我大女係小富婆,阿公不断私人醒佢,佢錢多到DSE補乜補物全部自己付,就算而家大学我都只係俾住宿/机票,學費生活費佢自己搞掂。我18歲前衣食住行供書教学全由我負責。其实咩方式俾,叫獎金利是零用都好,目的都係希望佢地有錢洗,应洗得洗。

IloveJJ 發表於 19-9-11 14:56
贊成做好學生本分係應該,所以我咪話唔合格要扣錢囉!
不過有獎金係係突出表現,就好似返工有花紅一樣,返 ...

有無上進心會唔會係性格嚟

IloveJJ 發表於 19-9-11 14:56
贊成做好學生本分係應該,所以我咪話唔合格要扣錢囉!
不過有獎金係係突出表現,就好似返工有花紅一樣,返 ...
我實在唔会將学习同金錢掛鈎……做得好係佢本人努力应得,做得唔好佢要知点解,从錯誤中学习。学生係-生人中最有資格犯錯(當然之後要改善),所以我唔会獎或罰錢。 因為讀書係為佢自己,唔係為我,所以佢係向自己負責而唔係我。

Yanamami 發表於 19-9-11 14:44
身為学生做好本份係應該,或者我好mean, 係唔会有獎勵。学校獎学金亦只会全数入銀行。不过我都只係俾飯同車 ...

家姐做得好lu掛,我都無獎金,但我唔覺自己mean喔,我成日都話我好隨和既

佢一次做得好過一次,自己有滿足感呀,唔駛獎金既

Yanamami    發表於 19-9-11 15:32

little_yolky 發表於 19-9-11 15:21
家姐做得好lu掛,我都無獎金,但我唔覺自己mean喔,我成日都話我好隨和既

佢一次做得好過一次, ...
我獎佢食冰皮月餅已好开心……講左好多年我嫌貴唔肯買,我話買雪糕糯米滋都唔洗禁貴,今年做得好就破例請佢食。佢仲问我做乜突然肯買……