用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

瑩希媽媽 發表於 19-6-16 10:16
咁又吾知啊,好像個女小學升上去D男仔數學ok咖,但D女仔就一般,不是高分,但又不是好差
...

我哋學校都係,D男仔數學好D,中文差D。

妹妹頭 發表於 19-6-16 10:41
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我地數學有100分不出奇,因為有部份人,已在外面學緊中二的數學,只要佢地溫一溫中 ...

都要明至有得跳級學㗎,好似阿大數差,搞掂同級嘢都偷笑了。我諗呢D小朋友本身數學就係好。

妹妹頭 發表於 19-6-16 09:50
回覆 瑩希媽媽 的帖子

之前上學期讀果d淺,佢咪覺得易掌握,咪喜歡,點知下學期去到西漢,東漢,魏晉南北 ...

遲D讀到近現代史仲大鑊

中史想拎高小小分一定要考試前兩星期就開始溫習,因為咁多科考要將時間分配好,溫三次到應該差唔多了,前兩三日溫就會記唔牢d題,模模糊糊咁,答題時好容易張冠李戴,加上一緊張脑袋就一片空白,最好離考試前三星期左右就要提醒小朋友差唔多時間要考試了,要背的科目可以開始準備溫了(因為預佐佢地唔會考前三星期就溫書)就算拖多一星期都唔驚,再提醒多一次一般就會郁了,如果等到近考試先提醒佢就會來唔及,臨時抱佛腳效果會冇咁好

Junjun7 發表於 19-6-16 14:11
中史想拎高小小分一定要考試前兩星期就開始溫習,因為咁多科考要將時間分配好,溫三次到應該差唔多了,前兩 ...

佢好多科兩三星期前跟本無教完,西史都系考試前一日才教完,佢去補習社有溫下咁,阿sir話有問書,但未教果部分,佢話吾知人地講乜,剛才我拿D中史睇,睇到我好暈,佢叫我陪佢溫嘛,系咁睇下我都吾知講乜,真糸好亂,D人和事D名又接近,吾怪之得搞亂曬

little_yolky 發表於 19-6-16 12:33
都要明至有得跳級學㗎,好似阿大數差,搞掂同級嘢都偷笑了。我諗呢D小朋友本身數學就係好。
...

一定系數感好才得喇,有時出去學一星期一堂學得幾多,學到咁高級本來要明白,我果個又系吾得咖,搞明現時學的已經好吾錯了

瑩希媽媽 發表於 19-6-16 14:16
佢好多科兩三星期前跟本無教完,西史都系考試前一日才教完,佢去補習社有溫下咁,阿sir話有問書,但未教果 ...
我地都一樣,好多時未教完,今次科學到考試仲未教完,都冇解 科學就溫到頭都大,兩次考完都係得個60幾分

Junjun7 發表於 19-6-16 14:26
我地都一樣,好多時未教完,今次科學到考試仲未教完,都冇解 科學就溫到頭都大,兩次考完都係得個6 ...

阿囡又系話科學好難,佢前兩次又糸6x分,後來佢去補習,阿sir有講教同教她溫,上次有79,班平均好似70頭,佢之前幾次都吾過平均分,我當佢有進步,不過佢自己講聽課D咩實驗原理果D吾系好明,系阿sir講解左,明左

Junjun7 發表於 19-6-16 14:26
我地都一樣,好多時未教完,今次科學到考試仲未教完,都冇解 科學就溫到頭都大,兩次考完都係得個6 ...

佢又話科學都系男仔佔大部分高分,我話佢科科都難既又無興趣,佢話淨系覺得中文,地理同Ls吾系好難喔,其他都難

回覆 瑩希媽媽 的帖子

咁佢中三選科,應該會選地理啦。

妹妹頭 發表於 19-6-16 15:53
回覆 瑩希媽媽 的帖子

咁佢中三選科,應該會選地理啦。

我都吾知,但佢無話中意喔,吾知佢到時點,中西史又吾中意,科學又話難,再觀察多一年到時先算了

回覆 瑩希媽媽 的帖子

係,年年佢地都變,等中三至決定,仲要到時級排名要前,至可以有機會揀到自己鐘意既科,所以依家要盡力,各科(就算唔鐘意既科目)都要考高分d,因為直接影響總分,同級排名。

妹妹頭 發表於 19-6-16 16:10
回覆 瑩希媽媽 的帖子

係,年年佢地都變,等中三至決定,仲要到時級排名要前,至可以有機會揀到自己鐘意既 ...

就系咯,佢地選科總成績占60%,有關科目40%,來選科,不過好彩除中西史一個班佢吾會選,其他科都有開兩三個班,可以系級中上應該點都選到,我叫佢科史吾中意都要盡力,頭先博命背西史,話D生字好長,難記

回覆 瑩希媽媽 的帖子

咁你個女選科應該冇問題啦, 放心, 阿女話等考埋明天HISTORY, 其他應該易D應付了, 我話仲有成個星期考, 仲有GEOG, IS 都未考, 佢話依D佢識溫, 冇問題

瑩希媽媽 發表於 19-6-13 11:18
衰女包,昨天背吾曬D中文,今早五點起身溫,又臨急抱佛腳

都好過無吖,我女日日4點

bb鼠 發表於 19-6-17 11:30
都好過無吖,我女日日4點

今早又5點又話腰痛

瑩希媽媽 發表於 19-6-15 17:43
一開始個老師敎已經吾中意,她話講課照課文讀,求其讀下叫教左,佢班D人科科用英文教的都高分,但中史我估 ...

我女話西史易過中史

瑩希媽媽 發表於 19-6-17 11:38
今早又5點又話腰痛

做乜腰痛?

bb鼠 發表於 19-6-17 11:50
做乜腰痛?

吾知,仲話好痛,唉

瑩希媽媽 發表於 19-6-16 16:19
就系咯,佢地選科總成績占60%,有關科目40%,來選科,不過好彩除中西史一個班佢吾會選,其他科都有開兩三 ...

我估我女應該會修Econ,要計數果d理科佢一定唔會選