用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

回覆 bb鼠 的帖子

小心交乂感染,細佬有冇事?

妹妹頭 發表於 19-1-15 17:30
回覆 bb鼠 的帖子

小心交乂感染,細佬有冇事?

其實全屋都病,只不過係得女燒下退下
我同咗醫生講留院啦,有人睇住好d,返屋企驚傳染

回覆 bb鼠 的帖子

阿女有冇打流感針?

妹妹頭 發表於 19-1-15 17:48
回覆 bb鼠 的帖子

阿女有冇打流感針?

bb鼠 發表於 19-1-15 20:56

好快好,女兒有冇平時有做運動架,要努力讀書,都要有身體健康的做 back up,所以病好調理下可以做些定期運動,有幫助讀書堅持,心情都可以Relex!

瑩希媽媽 發表於 19-1-15 14:10
考完了,卷巳對左D,今次英文考差左
咁快知結果? 我地仲考緊。。

Junjun7 發表於 19-1-15 07:18
希望小朋友都快些好返,我女都發燒三日了,星期日仲要帶病去表演,琴日就請假,都收到通知今日一定要去參加 ...
保重呀, 如果頂唔順, 叫囡囡休息下,帶病比賽都好辛苦,  健康最緊要呀

bb鼠 發表於 19-1-15 17:33
其實全屋都病,只不過係得女燒下退下
我同咗醫生講留院啦,有人睇住好d,返屋企驚傳染
...
你都要保重身體, 爭取時間休息下, 希望囡囡盡快康復!!

Haz-mama 發表於 19-1-15 23:54
咁快知結果? 我地仲考緊。。

出左大部分成績,不過D卷派得好散咁,中文知中作几高分,其他未知,英文讀卷麻麻,聆聽說話默書都ok,英作又吾知,數學又系只知其中一份,地理就差咯,中史,Ls,科學都系剛在級平均值,可能都要睇成績表,卷全部不是100滿分,都系八九十咁,其餘又話要計埋平時分,所以都吾知,只知應該差過測驗時

我位小姐星期一考完, 放兩日假, 聽日返去派卷.  睇返佢呢次考試, 佢成日話自己有溫, 但我收工返去冇見過佢睇書, 星期六日溫書時數都只係每日兩小時左右, 我都好想知佢會考成點.

chanwendy 發表於 19-1-16 08:59
我位小姐星期一考完, 放兩日假, 聽日返去派卷.  睇返佢呢次考試, 佢成日話自己有溫, 但我收工返去冇見過佢 ...

我女今次都有溫既,比上次溫多左,地理好多長答錯曬,佢話無溫到果度,溫左第二D佢應該吾多識溫書啦,吾識溫重點,不過我今次見她有溫書,所以無點講佢

路人甲22 發表於 19-1-16 09:23
第一次考試當試下水溫先囉, 可能中學考試模式同小學好唔同呢, 小朋友都需要適應嘅。
最緊要可以科科合格 ...

咁都合格既,我見她有溫書,同她講可能自己吾系好識溫,我勸她去補習社,她也答應,只系未穩到合適的

JJDBB 發表於 19-1-15 21:17
好快好,女兒有冇平時有做運動架,要努力讀書,都要有身體健康的做 back up,所以病好調理下可以做些定期 ...

佢平時有做開運動,宅宅跳的

Haz-mama 發表於 19-1-16 00:02
你都要保重身體, 爭取時間休息下, 希望囡囡盡快康復!!

退咗燒啦不過未出院,醫生話退咗焼都要2日後先返學,今個星期都唔洗返了

bb鼠 發表於 19-1-16 10:01
佢平時有做開運動,宅宅跳的

應該是剛好家示家裹一齊病,所以女中招。

回覆 JJDBB 的帖子

我都估佢應該係, 考試期間, 抵抗力係比較弱架, 因為壓力, 精神都比平時大, 所以容易病, 我年年都會同阿打流感針, 雖然唔係一定防到流感, 但總好過唔打

Haz-mama 發表於 19-1-15 23:58
保重呀, 如果頂唔順, 叫囡囡休息下,帶病比賽都好辛苦,  健康最緊要呀
今天好多了,照常返學,今日好彩話唔洗練習,可以早點返屋企休息一下,日日7點幾先返到,可能太辛苦,學校又跳,出邊上緊的舞蹈班又跳,有時一日走兩場,人都癲

JJDBB 發表於 19-1-16 10:36

應該是剛好家示家裹一齊病,所以女中招。

上星期屋企5個有4個燒,其他人食咗抗生素好了,得返阿女一個燒下退下

Junjun7 發表於 19-1-16 11:58
今天好多了,照常返學,今日好彩話唔洗練習,可以早點返屋企休息一下,日日7點幾先返到,可能太辛苦,學校 ...
一日走兩場,都好攰喎, 仲要兩邊都係跳舞, 病緊體力唔夠會好辛苦。今日唔洗練, 就早d休息抖下