用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

Yanamami 發表於 18-10-7 14:14
我細女無学視艺,無正式学乐器,咪又係禁升中?从來都唔理呢两科乜滞~
之前聽你話你女間學校都唔多功課,咁會唔會要自己出去補習操練呀

mcl203 發表於 18-10-8 13:20
果D唔算係零用,亦未達最低工資水平~~~

要拎$要付出佢唔叫加人工我就咋咋帝

Junjun7 發表於 18-10-8 13:21
之前聽你話你女間學校都唔多功課,咁會唔會要自己出去補習操練呀

我女都好鬼得閒

bb鼠 發表於 18-10-8 12:27
我女都是飲水咋,因為cool咗牙唔飲得甜
箍牙有沒好介紹啊?我女牙齒都有少少哨,她天生下面少別人兩顆牙,上次醫生說上面要拔兩顆牙,她都在考慮中,可能怕痛

Junjun7 發表於 18-10-8 13:21
無補習。-个星期操五日水,5~7pm, 唔洗諗補習。

回覆樓主:

我女一星期五十,都儲到啲,佢係留晏果兩日,同星期五放學後去跳舞就會買少少野食,都係魚蛋,燒賣,豪啲就撈烏冬,都係十蚊內,多數飲水多。

butterflylili 發表於 18-10-8 13:48
箍牙有沒好介紹啊?我女牙齒都有少少哨,她天生下面少別人兩顆牙,上次醫生說上面要拔兩顆牙,她都在考慮中 ...

我女d牙太大隻,脫咗4隻
上咗cool一個月到,門牙明顯齊咗啦

butterflylili 發表於 18-10-8 13:48
箍牙有沒好介紹啊?我女牙齒都有少少哨,她天生下面少別人兩顆牙,上次醫生說上面要拔兩顆牙,她都在考慮中 ...

我女2只門牙斜㗎,因為d牙太大隻佢臉又細

jk923 發表於 18-10-8 14:38
我女一星期五十,都儲到啲,佢係留晏果兩日,同星期五放學後去跳舞就會買少少野食,都係魚蛋,燒賣,豪啲就 ...

我女話學校canteen好抵,魚蛋3蚊,仲有corn

bb鼠 發表於 18-10-8 14:58
我女話學校canteen好抵,魚蛋3蚊,仲有corn

魚蛋3蚊真係好抵!

Tata1668 發表於 18-10-8 15:13
魚蛋3蚊真係好抵!

上次家長日仲話請我食

bb鼠 發表於 18-10-8 13:23
我女都好鬼得閒
我琴日忍唔住同佢出去買佐四本練習返黎,實在太閒了

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-8 12:18
發育時期嘅年青人有時都幾大食架,小息、放學如果買隻鷄肶買枝野飲,都要十零二十蚊啦!我仔话佢啲同學都會 ...

所以我見我仔個八達通時時都扣$10或$8……
我一個月入2次$100比佢坐車,佢慳埋就去買野食買野飲,早2日仲買甜筒返屋企請我食  

Junjun7 發表於 18-10-8 15:42
我琴日忍唔住同佢出去買佐四本練習返黎,實在太閒了

我無買,我去圖書館借咗書逼佢睇咋

Tata1668 發表於 18-10-8 15:54
所以我見我仔個八達通時時都扣$10或$8……
我一個月入2次$100比佢坐車,佢慳埋就去買野食買野飲,早2日仲 ...
發育期真係好大食架,我兩個仔好似生積咁

回覆 Yanamami 的帖子

你囡囡好體力, 可以一個星期操五曰水,咁佢每晚幾點睡?

aa06 發表於 18-10-8 17:54
回覆 Yanamami 的帖子

你囡囡好體力, 可以一個星期操五曰水,咁佢每晚幾點睡? ...

11点左右……佢bb时已唔多瞓(湊得好辛苦),幼稚園更未瞓过晏教……所以11点瞓7点起身对佢好夠。升上中=無游啦……轉左玩其他無禁辛苦。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-8 17:04
發育期真係好大食架,我兩個仔好似生積咁
可以成碟飯清哂……

洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-8 18:50

IloveJJ 發表於 18-10-5 17:34
原來大家都唔係俾好多喎!

我仔而家小六,我响度諗緊出年中學,駛費係咪好大?

如果你仔入B1 果間,中一係冇得出街食飯, 要在學校訂飯,廿幾蚊一餐。中二可以出街食,附近茶餐廳都要40幾蚊一餐,預鬆啲大約$50蚊 。

如果入到band2 嗰間,附近食飯好似平好多,聽聞廿幾蚊都可以食一餐。

我比一個 lump sum $1500啊仔,佢自己運用。個個月仲有錢淨喎。