用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 怎樣在國際學校裡讀得出色?
樓主: Meme613
go

怎樣在國際學校裡讀得出色? [複製鏈接]

Meme613 發表於 18-10-4 23:47
學生怎樣在國際學校裡讀得出色?家長在家可以怎樣配合?

信任小朋友的能力,
千萬不要補習(中文除外), 身邊常補習(數學,writing 等) 的同學仔一般都是越補成績越普通。。。

Yeahp 發表於 19-3-6 14:19
信任小朋友的能力,
千萬不要補習(中文除外), 身邊常補習(數學,writing 等) 的同學仔一般都是越補成績越普 ...

其實點解會越補越差
因為補完返學變左冇心機?

回覆 Mrspan 的帖子

睇一個個人,見人地d細路係超級乖,成績好好亦去補習,補完亦好成績。唔一定越補越差。
只係一日扣除掉返學、交通,比佢hea玩一個鐘,又維持9小時睡眠之後,咁一日剩番的實肉時間有幾多?用來補習,不如睇多d課外書和玩吓體藝。

回覆樓主:

又想問下,小朋友如果唔太主動,係咪唔適合讀國際學校?

我個小朋友對學習唔算好積極,但如老師要求嘅,就會努力。我諗緊如果學校唔要求,佢又唔主動,會唔會有問題呢?

muimui2 發表於 19-3-7 10:25
又想問下,小朋友如果唔太主動,係咪唔適合讀國際學校?

我個小朋友對學習唔算好積極,但如老師要求嘅,就 ...
無話適唔適合,外國人有都有不合性格,唔係個個都好動。
反而,小孩子係傳統環境養成被動,主動反而被老師制止。 所以,最重要係究竟想係國際學校中拎到d乜。

有d傳統家長,入到IS, 反而叫老師俾多d功課!

Mrspan 發表於 19-3-7 08:43
其實點解會越補越差
因為補完返學變左冇心機?

在小學階段已要補習的,容易養成小孩子的依賴性,亦令小孩上課時未必會太專心。IS的小學課程著重思考創意,明白邏輯原理多於操練,自發學習,passion on learning 才是令小朋友成績出色的原因。

讀國際學校唔代表放手俾小朋友,其實小朋友在每個階段都有好奇心及想做的事情,若果家長可以跟進小朋友當時的需要,再配合指導(例如去圖書館搵參考書)小朋友學習的速度會事半功倍。學習不一定是學術的,可以是蒐集資料的能力、總括經驗、表達方法、與同學合作的技巧等等。這些東西在本地學校是很難學得好的。

Meme613 發表於 18-10-4 23:47
學生怎樣在國際學校裡讀得出色?家長在家可以怎樣配合?

我覺得小孩有自信、有目標、能自我肯定、在校有朋友、開心返學又學到嘢就算出色。每個小孩也有他們強的地方,不應用成績來衡量。

家長應該給子女空間發揮強項、培養自學能力和看書習慣、鼓勵他們多發問和自己找答案。這些空間未必在local school 能找到,見到朋友的小朋友不停做功課、預備測考、上補習班,完全沒有時間看書。公立圖書館很少見到說廣東話的小孩,有也是在補習或看漫畫。
‹ 上一主題|下一主題