用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費 ...
樓主: ucw
go

沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費 [複製鏈接]

夜幽靈 發表於 18-10-14 10:55
現在沙呂的問題不單只是沒有公開招標,而是脹目沒有清楚公開交代。正如R君説有些服務是指定供應商,例如到 ...

其實講多兩句,係龍係蛇,無所遁形。

夜幽靈    發表於 18-10-14 17:06
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

可能有人唔知道,呢個貼有網友係兩代校長任期嘅畢業生家長,邊個係外人?

我又知道有啲公司係專門度身設計experiential learning嘅。據悉沙呂小就有家長係專家。

我唔想插開其他嘢講,只係覺得交代好個賬目就夠,否則接任或署任嘅,不論校董會或者個人,要處理個夾萬入面從未曝光嘅外幣,都相當 尷尬。

點落標書唔會同陌生人分享啦,問得出口都幾厚面皮。

無咩討論嘅興趣啦。

休息下。

Vanadium 發表於 18-10-14 12:32
我都話佢賬目唔清係唔啱啦。我只係話有人話佢唔批畀出面做,但又無睇人地既活動內容係咪咁容易有人接手做或 ...
睇下先,《有人話嗰個人》好似係v你自己都有份喎。
你。。。唔記得左

呢條link 睇得幾方便。

V only

ABC-DAD清醒啲.....我係話佢地自己搞既活動內容未必批到畀人做(或應講未必有人接黎做),但對於佢自己搞活動我覺得佢係好傻,佢應該批畀人做,好似"幽霊"咁講,問旅行社或遊學機構攞張菜單,點罐頭菜,上咩學校、遊玩咩地方、住咩食咩,係菜單度剔剔剔,若菜單無就額外加少少要求,睇佢地做唔做到,如上山下海,呢啲係大部份平凡學校既做法,簡單直接又容易出數宣傳,佢肯咁做就唔會有今日既事。

當然,沙呂作為沙田區近最受歡迎之小學,或未必甘於平凡,不過.........做得唔夠好,當然就係出事。

Vanadium 發表於 18-10-14 23:26
ABC-DAD清醒啲.....我係話佢地自己搞既活動內容未必批到畀人做(或應講未必有人接黎做),但對於佢自己搞活動 ...

校長自己攪賬目咁混亂,比人搞又投標,又要立合約,又要執行,又要管理,賬號目會清楚?咁天真?

工作可外判,責任不可外判,明嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

可能有人覺得不斷使用呢個圖像就代表比別人優越.....我就無論點不同意見,都唔識用。

不過.....經常使用既人,我個人就對佢另有一番體會。

人真係幾得意。

shadeslayer 發表於 18-10-14 23:40
校長自己攪賬目咁混亂,比人搞又投標,又要立合約,又要執行,又要管理,賬號目會清楚?咁天真?

工作可 ...

可能我講10000000000次,你都係再重覆,但我都話我絕對覺得佢賬目混亂,行政失當,佢係無校長做,實被炒或辭職。

至於你地話佢偷呃拐騙,你地話啦,我都想知,等人地調查報告。

我都話我算識少少佢,聽過佢講野,我有信心佢唔係咁既人。

我點睇佢根本唔係關鍵,就算曾蔭權判晒有罪,相信佢好多身邊朋友、同佢處事耐既都唔會覺得佢係壞人。無論如何,你地無需要一定要人地全部同一種睇法,係咪?

Vanadium 發表於 18-10-14 23:51
可能我講10000000000次,你都係再重覆,但我都話我絕對覺得佢賬目混亂,行政失當,佢係無校長做,實被炒或 ...

所以校長唔做或被抄也不是教育界之損失。希望不要多幾個如此的人。

Vanadium 發表於 18-10-14 23:51
可能我講10000000000次,你都係再重覆,但我都話我絕對覺得佢賬目混亂,行政失當,佢係無校長做,實被炒或 ...
可能我講10000000000次,你都係再重覆,但我都話我絕對覺得佢賬目混亂,行政失當,佢係無校長做,實被炒或辭職。
《唔好咁黑心》
至於你地話佢偷呃拐騙,你地話啦,我都想知,等人地調查報告。
《無人咁講,想知賬目同事實啫》
我都話我算識少少佢,聽過佢講野,我有信心佢唔係咁既人。
  《只聽過人地講嘢,算深交?定真係真係識?》
我點睇佢根本唔係關鍵,就算曾蔭權判晒有罪,相信佢好多身邊朋友、同佢處事耐既都唔會覺得佢係壞人。無論如何,你地無需要一定要人地全部同一種睇法,係咪?

《算關定後門?但同上一段又前後矛盾》

我瞓醒都唔係好清醒咋,不過睇法同你唔同喎。

唔講咁多,學校想低調處理,我覺得咁做對教職員同學生家長都好。
‹ 上一主題|下一主題