用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費 ...
樓主: ucw
go

沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費 [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 18-10-13 10:54
澳洲要接待小學生home stay 要咩要求可以分享一下嗎?

其實你想知啲咩呢? 我想係咁開放既世界,已無咩係無人知,我怕我講左又等於無講。

或者我講清楚,我從來未試過唔係畀出邊旅行社搞,homestay全部佢地安排。

另外,經驗話我知homestay質素參差,如果有機會可以自己搞,而年年都一定有遊學團,可以早早mark定好既homestay,保持聯絡,然後每年都住返果批。但批畀外間做,加上要報價揀最平果間,要做到年年係同一批homestay應幾難。

Vanadium 發表於 18-10-13 11:04
其實你想知啲咩呢? 我想係咁開放既世界,已無咩係無人知,我怕我講左又等於無講。

或者我講清楚,我從來 ...
學校跟本係同agents 包團多啦,係咪,自己攪?你都話agents 食水深,咩5自己攪同agency 一樣價意味咩呢?

Vanadium 發表於 18-10-13 11:01
回覆 ABC-DAD 的帖子

我個人做過呢類遊學團,特別果啲語文學習、文化體驗、娛樂活動團後,自己已確定仔女 ...
你確係佢知音人
##Vanadium 發表於 18-10-13 11:01

我個人做過呢類遊學團,特別果啲語文學習、文化體驗、娛樂活動團後,自己已確定仔女係唔會join,根本中間畀旅行社食價太深,而旅行社大都搞得好hea下,旅遊多過學習,自己搞按排仔女去平得多,又可以更有意義。但亦知好多父母會join,一來無時間自己搞或陪仔女去,二來紿終成班同學,仔女可能會開心啲。

可能係咁,沙呂校長竟然自己搞,仲年年自己暑假唔放陪學生去,係我角度睇佢係crazy。佢可能真係當左學生係佢自己仔女,勢要自己按排一切,搞個高質又真係學到野既團比佢地,不過睇黎佢真係花得太多心思係個團既教學活動(我睇過覺得相當唔錯),已無時間處理財務報告或瑣碎事務,要知道咁搞,連影印一張紙理論上都要開單分開同學校條數,淨入數已可以煩到你死,以機構名義開個外幣戶口、仲要係用黎找日常細數......聽聞係比個人麻煩得多,有銀行甚至係唔會做,外間又會知幾多。

如果沙呂校長離開學校,若全職搞交流團,相反我就一定會join佢,呢件事我更相信佢係有心人,佢搞既團我反而有信心,仔女會學到更多野。希望真係咁。

其實搞團要搞得好,真係要係有心人做,但做得好係好煩,唔係個個人會做。記得昔日我搞團,其中一個要求,必係要去一啲學生自己同家人旅行去唔到既地方,如國家機構、或真係走入去當地學校同當地學生一齊上課同生活咁,但聯絡工作極度煩瑣,交畀旅行社佢地係唔會幫你或識點做。##

希望你兩位合作愉快啦。

Vanadium 發表於 18-10-13 11:01

我個人做過呢類遊學團,特別果啲語文學習、文化體驗、娛樂活動團後,自己已確定仔女 ...

講來講去也是一個忙字,出左事,上法庭作為求情理由也汶水。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 18-10-13 11:41
學校跟本係同agents 包團多啦,係咪,自己攪?你都話agents 食水深,咩5自己攪同agency 一樣價意味咩呢?

...
咁你就睇內容啦。若然一樣價一樣內容,咁學校又唔畀人地搞,咁就可能落左格賺左錢。

但若然課程、homestay質素、活動內容都唔同,咁就難以比較。

你講開homestay,舉個例,高質素、家庭既人好既homestay,可能收費貴少少,做家長,你會住平,但隨時學唔到野仲畀人嚇到有心理陰影,定住貴少少質素高少少? 我諗10個畀得起去遊學既家長,10個都寧願貴少少吧。但若批畀人做,跟足條例,係要價低者得,你標書只可以話住homestay,有無得講要好少少? 咩係好少少? 無定義,結果就算平左......可能得不償失。

公營機構做野就係咁,要交代只會睇個數字,質素好難行先,最慘最後又畀"市民"話服務質素低....

我第一個回應已講....社會有無諗過究竟想要咩。

真正好既野,係講個信字,就如你信一個人一樣。

Vanadium 發表於 18-10-13 11:57
咁你就睇內容啦。若然一樣價一樣內容,咁學校又唔畀人地搞,咁就可能落左格賺左錢。

但若然課程、homestay ...

題目所引發的爭議在那? 不是個團幾多錢,好唔好,餘額是回水定留作學校備用。重點係事前和事後有冇 transparency.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

我最後講埋呢段.....

媽媽從小含辛茹苦、無微不至咁照顧、關心一個小朋友成長,長大後,小朋友因識左壞既異性朋友,行為經常激怒頂撞媽媽,媽媽只係默默咁繼續耐心勸導,點知有次小朋友表現太過份,言語上激得媽媽很心痛,然後媽媽忍不住打了小朋友一掌..........

小朋友聽朋友講立即報警,媽媽按法律犯了傷人罪,法官按法律要判佢有罪。

法律上媽媽有罪小朋友無,但無論講人格與道德,小朋友比媽媽差得多!

沙呂校長為人、沙呂小學做成點無人再講,今日只講佢執漏啲單據,行政失誤左幾多,呢個就係社會與傳媒。

我要講既: 完。

唔該哂。
有啲學校家教會校董會招標都會有selection broad, 唔係只係睇價錢,有好多專業人員嘅家長列席,唔係講得咁兒戲。

Vanadium 發表於 18-10-13 12:14

我都唔覺你舉嘅例子有咩相關性,為咩咁煽情去淡化當中嘅焦點?
當事人都無你講咁多嘢,你同薛校長都幾夾,幾明白幾時打人情牌可以為自己創造緊急出口。

如果係child abuse 嘅case 又能否用上你呢個譬如?
社會嘅法制都唔係你講咁不近人情,咪亂套。

Vanadium 發表於 18-10-13 11:57

但若然課程、homestay ...
似乎你對開標,同定合約標準,要約內容都無接觸過。

有賬目,就攞賬目出嚟交代,係最起碼建立互信嘅基礎。

如何採購,都有程序,有嘅話都可以交待。

活動完要寫活動報告喎,有無存底?

曾蔭權夠為香港付出好多,我信佢真心,但犯了法點算?努心努力只可在入罪後作求情減刑之用。最後要不要堡監?要。太忙可否脫罪?太忙可否求情?

世界上要有公私分明的人。

係未執漏单據,人地未查你也知?校長涉嫌私吞餘款,「太忙」這藉口可以用來做乜?

ABC-DAD 發表於 18-10-13 13:36
有賬目,就攞賬目出嚟交代,係最起碼建立互信嘅基礎。

如何採購,都有程序,有嘅話都可以交待。

我有兩點最不明白,一、機票咁容易做tender, 點解唔早做?二、點解要帶團老師用自己個外幣戶口?

我個仔參加遊學及交流的例子已有幾次,不明白為何沙呂小校長涉嫌犯的錯誤可以輕輕帶過。

Radiomama 發表於 18-10-13 14:47
我有兩點最不明白,一、機票咁容易做tender, 點解唔早做?二、點解要帶團老師用自己個外幣戶口?

我個仔 ...
有嘢唔想透露啩。

夜幽靈 發表於 18-10-13 17:50
我及我的同事舉辦及統籌過不同形式的學習團、培訓團、考察團等等,絕對比V君經驗豐富。所有行程、活動當然 ...

你的經驗相當可靠,與我所認識的學校及老師們的做法一致;而且有些每年都舉行的交流團,學校會刻意將經驗傳承分享,由不同老師接力負責。

夜幽靈 發表於 18-10-13 17:50
我及我的同事舉辦及統籌過不同形式的學習團、培訓團、考察團等等,絕對比V君經驗豐富。所有行程、活動當然 ...

有一定嚴緊性的機構也應該這樣做。

有無實際操作經驗,唔難察覺到;正經做生意嘅agency,賬目會跟得很清楚。
‹ 上一主題|下一主題