用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費 ...
樓主: ucw
go

沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費

shadeslayer 發表於 18-10-11 22:25
我講的有邊忽係無理侮辱?那是無理,那是侮辱?

收佣收禮無問題咩?
你講咩都講到我....依家仲侮辱埋我之前做既學校,你唔檢討下,仲好意思再講?

例如我覺得你個人又自大又惡死又喜歡侮辱人,然後就話你公司係咩公司咁差,請你咁既員工,你同事係咩人咁差,竟然會同你做同事,你間公司係咩黑公司,有你呢啲人做所謂"管理其他人"既人,講出黎等我千祈唔好同佢有關係等.................咁仲唔係對人既侮辱?

教育界最慶幸係無你呢啲咁既人做教師,只要無你呢類人入教育呢行,教育界衰極已有個譜了!

ilyrd 發表於 18-10-11 11:22
如果佢講緊强國的學校!我信多的.

又係,我一向以為佢係香港學校。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

S人食左咩會理解能力低到咁,希望佢可以分享下平時既餐飲,等其他人可以注意一下。

"批出去搞食水仲深"=> 經中介一定賺多你一畢,更多錢花係中間人上,食水深左有無可能係講錯?
"畀老師著數可能仲多" => 著數一定係回佣? 真係唔知係咪個別人士因偏見而閱讀理解出現缺陷,定自己收得回佣太多,一講"著數"就等於"回佣"。

希望有關人士自己真係多多檢討,更希望有日其理解力能夠正常返,真心祝願。

Vanadium 發表於 18-10-11 22:34
你講咩都講到我....依家仲侮辱埋我之前做既學校,你唔檢討下,仲好意思再講?

例如我覺得你個人又自大又惡 ...

我係未無理取鬧,大家有眼見。退一百步,只有我一個認為你講學校回佣回禮的事有問題?

你再講多咁野也不正面回應核心問題,一味亂咁鬧人,正示範無理取鬧和心虛發爛渣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-10-11 22:48
我係未無理取鬧,大家有眼見。退一百步,只有我一個認為你講學校回佣回禮的事有問題?

你再講多咁野也不 ...
我幾十歲人敢講從不講粗口,但對你內心就真係..........

我幾時講過學校有回佣回禮? 請你指出引用,唔好屈人。由於成個討論無人講過回佣或回禮,你竟然話"只有我一個認為你講學校回佣回禮的事有問題?"是否精神錯亂?

你呢類只會強加自己理解於別人身上,然後諸多批評又要人解釋,然後自己又扮清高咁搖頭嘆息,自編自導再自演,都係果句: 好在你唔係教師!

Vanadium 發表於 18-10-11 22:46
S人食左咩會理解能力低到咁,希望佢可以分享下平時既餐飲,等其他人可以注意一下。

"批出去搞食水仲深"=>  ...

有進步。

澄清,我把你的著數,說為回佣回禮,並不是回佣。在負責人外判工作A公司後,所有A公司因此而提供的「著數」比該負責人,中文叫「回佣回禮」。「著數」用在這 context,就叫做「回佣回禮」,並不是我亂用。

退一千步,「著數」,就是有價值的東西,利益轉移,不一定是金錢,是犯防止賄賂條例所監管的。你想講著數,我以後就講「著數」也可,隨你。

而且你說「著數」比學校自己攪更多!你知不知道今次學校自己攪掠幾多水? 更多著數?好嚇人。

我問得合理,亦叫你澄清,你只識人身攻擊?

回覆 shadeslayer 的帖子

若你真誠道歉,包括向我及我以前工作之機構........

或我會再考慮下清楚講究竟點解"食水深"、"著數"係咩。

不過相信你都唔會,如傳媒一樣,無誇張字眼點會有新聞價值。咩都只諗到回佣.....簡單既人裡世界真簡單。

回覆樓主

我個人比較簡單,學校搞活動,費用應當存入學校帳目內,這是公款,若公款挪至私人戶口內,這叫做"挪用公款"或"虧空公款",是非要分清呵。

Vanadium 發表於 18-10-11 23:43
回覆 shadeslayer 的帖子

若你真誠道歉,包括向我及我以前工作之機構........

你的邏輯混亂真係好笑,討論中講清楚意思係基本,意思未攪清,要人道歉才攪清意思?不是你先要道歉語意不清?

1. 一間學校被指控在搞遊學團時娜用公款。
2. 你在報導的文中回應,學校自己唔搞遊學團,外判出去比其他公司搞,「着數」咁更多。
3.别人説這是嚇人的做法,叫你澄清
4.你不斷人身攻擊
5.别人解釋文中嚇人理由,再叫你澄清
6.你叫人道左歉才解釋意思。

即係你可以亂說一通,要别人向你道歉,你才慢慢諗,慢慢 dull 番你意思?

夜幽靈 發表於 18-10-11 23:21
有些人根本滿口歪理,毋須為有這般心思及處事價值觀的人動氣,所謂公道自在人心,何謂「著數」,明理人自有 ...

他/她動氣一定多過我,不過同意公道自在人心。

Cheeselover 發表於 18-10-12 00:24
我個人比較簡單,學校搞活動,費用應當存入學校帳目內,這是公款,若公款挪至私人戶口內,這叫做"挪用公款 ...

我過去搞左近20個遊學團.....所以我話沙呂校長同老師係極度吃力不討好。好似政府咁......咩都外判,最好連責任都外判埋,咁就咩都唔會上身。

自己搞個團要幾煩,肯定未搞過既唔知,我作為曾經參與既人,真心佩服咁都肯做既人。但我以前搞左幾次後,都想自己搞唔畀人做,因為自己搞一定搞得好過果啲所謂遊學機構,佢地唔係商業機構? 間間開門見山就係賺錢,包裝得幾好都好,投標時天花龍鳳都好,結果品質打個大折扣差不多係必然。

我都好期待沙呂既調查結果,究竟有無人有錢自己袋落袋,而公款存入自己戶口係大忌,但佢地點解咁做,當中既麻煩位係邊,旁人係咪應該了解下先? 校長老師本來已有千千萬萬樣要做,自己做過交流團更百上加斤咁多野要處理,單據混亂當然講出黎係唔啱,但我曾在多間機構工作...好商業、好公共、政府、資助等全都做過,若然畀核數挑剔執單,敢講有邊個敢話自己或自己公司係每日幾百張單下、只有極少人處理情況下無任何單據錯漏? 若然有.....我會懷疑該機構之運作效率。

呢單野即使覺得校長有問題既,都不少會認同係有內鬼刻意多年收集校長既錯漏去做佢,敢講.....若每間學校都有內鬼玩內鬥,可能超過90%校長一定有錯漏跟唔足被人批鬥,一間學校有幾多濕星帳目? 校長唔食飯咩教育同學校運作都唔理,淨搞啲單,都搞唔掂。

我唔係話幫個校長或老師講野,而係.......我會關心個校長及老師為人、有無真係貪錢落袋,多過佢既行政失誤。

教育界好得意,按章工作,其實只要朝8晚6做晒啲基本野,其他野你唔做,無人有你符。有無教育條例指明學校要搞交流團? 係無。好多校長、老師係個人熱誠,用自己時間、假期甚至金錢,去令學生多啲學習經歷,但老師唔係搞會計搞法律,加上有心既老師通常工作勁多,要快快手手同一時間做幾10件野,真係未必有心力或時間去了解並跟足程序做,多做多錯、甚或出錢出力既人.....然後就比少做少錯既人好陰謀咁去捉痛腳,我從旁觀睇覺得好可憐。

回覆樓主:

就外判食水仲深這問題,如果人地打開門口係做生意,賺錢(我假說等同食水深)是合理的,人家咪你錢做功夫,咁學校自己做是否都要賺錢/攞着數?如有着數应歸誰-入學校/平均分比老師/………?

Vanadium 發表於 18-10-12 00:59
我過去搞左近20個遊學團.....所以我話沙呂校長同老師係極度吃力不討好。好似政府咁......咩都外判,最好連 ...

學校專職教育,搞旅遊是外行,畢竟未盡如意(當然有例外),靠坊間旅行社協辦,肯定成本較高,人家是商業機構,服務換取報酬天經地義,至於手法,就如同廣告一樣,由消費者自行判斷。
任何涉及錢財的事,總令人煩亂,我不時與審計交火,不能避免,股東要人為自己錢包把關,又要依法按時呈交財務報表。審計固然挑剔,責任所在,所以我們"燒錢"亦要依法,商業社會欺瞞造假多如牛毛,效率必然犠性,但已計算在內。
社會工作不能避開"金手指""內鬼",被他們所害往往是自己先有問題,我們幹活,必會腳痛,痛不致下台、違規便是。待續....

我過去搞左近20個遊學團.....所以我話沙呂校長同老師係極度吃力不討好。好似政府咁......咩都外判,最好連 ...

香港有不少熱心教育的老師,身體力行作育英才,但也要明白己身能力和時間所限,應讓父母分擔部分責任(父母疏懶,將來惡果自吃)。幸好小女學校不來這一套,我不贊成遊學,特別在小學階段(幼稚園遊學更離譜),增廣見聞是校外之事,應由父母決定孩子增補什麼課外知識和意識形態發展。父母有崇洋厭內,有熱愛陽光海灘,也有知識狂,教育工作者不應騎劫孩子整個人生,他們不是你的孩子,讓他們自己尋找知識,餵食圈養不能立。

。。。因為自己搞一定搞得好過果啲所謂遊學機構,。。。

但老師唔係搞會計搞法律,。。。。,真係未必有心力或時間去了解並跟足程序做,多做多錯

Xxxxxx

唔係搞會計搞法律,。。。。,真係未必有心力或時間去了解並跟足程序做, 咁就唔叫做攪得「一定好過」外判公司。我支持你又開間遊學公司但唔講錢的?

咩太忙,跟唔足程序,是難委你講得出口的離普藉口。不是要跟甚麼程序,是公款不能私藏,不能為自己可得到更多「著數」而選擇外判,是細路仔也會的常識。

你呢D十足現正美國政治,被人爆料做衰野,就拉爆料人。

回覆樓主:

忙,所以唔跟程序,去到法官面前從來不是合理辨解理由,老師忙晤熟,咁校長哩?有網友話校長要考牌,要上堂,7年無就買機票招標,7年澳元收支不入賑,怎也想不到合理解釋

第日每間中小學配一個行政人員,呢個可能解決倒一些問題.

ilyrd 發表於 18-10-12 11:18
第日每間中小學配一個行政人員,呢個可能解決倒一些問題.

其實都係配一個EO, 始終要校長做好行政管理。

我大大話話相識以千計教師,都未識過一個好似你地講到咁邪惡,千方百計攞著數同回佣。

新聞既野,睇住先,唔好一有報道就當事實,特別講到人格或批判類報道,好多時真係唔知既嚇死,知既就笑死。

呢件事行政失當一定有,做唔足程序要求一定有,但若然話就等於校長或老師絕對係想攞著數、賺錢,以我認識呢位校長,機會非常細。

當每個老師都為避呢樣果樣而按章工作,減少失誤被批鬥之可能,都真唔知係邊個福氣。記得我仲係學校時,搞交流團真係好大壓力,錢根本係小問題,如我一定先自己出,account係負數,然後claim返,甚至寧願claim唔足,就一定唔會畀人可以話我有錢落袋。但最大問題係對人地小朋友既責任,去到外地,有咩事,其中任何一個唔生性出事,我深知一定比人追究責任,勁搵你邊個程序出錯,置你於死去賠償。

好在搞近20個團未出過事,但每次都會諗: 上得山多終會遇虎,邊個敢包一世無意外無疏忽?

所以,做教師....最好都係按章,唔好搞咁多野,畀人話兩句,至少耐你唔何,好過今次呢位校長咁,必定會被炒。