用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費 ...
樓主: ucw
go

沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費

我覺得好奇怪,總有人以為人唔知咩係程序,唔知"傳統"及"基本"做法係點。

我自己都講過我搞交流團,從來唔會自己搞,依足程序招標,呢度多謝某啲版友重覆再將"標準程序"講一次。

但呢度話自己好有經驗用標準程序搞交流團既,不如分享下你地個團既行程同活動黎參考下。定好晒所有野然後招標? 若所做既係非傳統行程、要求一啲外邊機構甚少會做、或好麻煩先做到既野,會收到幾多份、定直頭唔收到標書?

從來湊仔女,都係自己親手湊親手教最到位,交畀人湊,只係自己要返工無時間,就算點講得清楚,別人都無可能比自己親力親為做得好,除非唔識做。

其實好多機構搞交流團,係不會亦不能招標,如紅色團體搞既內地交流團,畀全港學生報名參與,行程同國家領導人會面,可招標邊個機構代辦?

當然學校唔係咩特別機構,但若學校真係想做到一啲好特別既活動,最後大都要自己搞,人地未必幫到手,只不過你搞好,佢地協調埋落行程。

香港人就係咁,一知半解,就用自身經驗套落去。有無睇過沙呂既行程係點? 如此行程有無機構會接黎做、或接唔接到黎做? 佢地收費幾多? 若交畀機構做同樣行程又收費幾多?

我都講校長及老師100%有行政失當,但所有計劃,家教會有參與,校董會知情及批准。或者....外邊淨睇新聞報導既人,會比參交流團討論既家長及校董更清楚。呢個或者....細過1%!

沙呂校長、家長、校董唔接受公營學校因要跟足程序做既質素既限制,挑戰傳統做法想自己搞交流團,縱然個團做得好好,效果亦好好.....但sorry,呢個世界因循既人、甘於平凡既人肯定佔多數,你出左事,當然平凡者會以因循而自居,然後話你不跟規距做事係抵死。

所以,我明知自己搞會比交比人搞做得更好,我從來唔會咁做,亦勸人唔好咁做。唔夠好只有自己知,參與既人係唔知,但一出事....全世界都會知,都會指罵你。

夜幽靈 發表於 18-10-13 21:32
只有涉及錢及外購服務例如機票、食縮、交通、培訓及入場費之類才招標由外人處理,就是這麼簡單。
所以話我相信你搞的交流團係好一貫既標準交流團,去ABC地方,參觀CDE場所,住FGH酒店,就是這麼簡單。

特首上次10號風球後交通混亂,又係引用自己做例子,話佢作為上級都會對下屬互諒互讓,然後以為全世界老板都係一樣會對下屬互諒互讓。即使連貴為特首都會犯如此錯誤,再討論都係各有各說。

或者沙呂呢個咁大膽咁博既做法,相信極為少見,不值得浪費時間,反正大部份學校都係"正常正規"。

回覆樓主

在EK 沙呂小的版塊搵到這個在薛校長上任一年後的討論,當年有家長就校巴招標問題提出異議,有人似乎是上得山多終遇虎?

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=2407720

我睇報導沙呂校長個團其中一個活動係小朋友一齊煮飯。

唔知佢實際做咩。假如我又要搞團,想過程中學生能親力親為,學習自己照顧自己,及務服別人,體驗外地生活及飲食。然後帶學生去當地超市買餸,買當地地道食物返去煮,分工合作,一齊執頭執尾。學生可隨意選購食物,自己嘗試煮,用幾多錢就睇當時學生見到咩同買左啲咩,因選購既食材煮食配料要買咩,預算1000蚊左右,多除少補。

唔知呢個活動,招標報價可以點招? 夜幽靈可唔可以分享下。

夜幽靈 發表於 18-10-13 23:08
你真係少見多怪,大把團有類似活動,通常就是隨行教師與承辦機構的隨行職員幫手照顧學生,咪一樣可以乾乾淨 ...

我係問你如何招標? 標書點寫? 係唔知用幾多錢下,人地點報價? 餐送可能係100蚊,亦可能係1000蚊,甚至可能因為特別情況用2000蚊。

你叫我虛心求教,我正做了。

夜幽靈 發表於 18-10-13 23:23
我話俾你知寫標書絕對冇難度,再複雜多幾倍都冇問題,連這樣簡單要求都不懂寫就唔好學人搞啦!

教教你, ...

哦....明白晒,但你好似無講過標書點寫,人地點報價,有機構代勞? 有介紹嗎?

我最近想搞過團,想係外地交流之同時,讓學生學習budget運用,自己判斷甚麼時候花甚麼錢、花幾多錢,錢用於甚麼地方,不用於甚麼地方,最後團後報告除分享所見所聞,亦要報告及解釋錢花費多少,餘額多少,並解釋為何用在某處,為何不用在某處。

預算每個學生budget係5000蚊,會先收,但由於不少活動佢地到時決定是否付費參與,或買既野食多少錢,每個學生洗費全不確定,視乎佢地當時判斷,完成團後,會發還佢地用剩餘款。

請問邊間機構可為呢個團報價? 可PM通知一下,謝謝。

Vanadium 發表於 18-10-13 23:34
哦....明白晒,但你好似無講過標書點寫,人地點報價,有機構代勞? 有介紹嗎?

我最近想搞過團,想係外地交 ...

V君的立場明顯不過,若要假設不同的scenario 去表達需要繞過「招標」或報價的程序,在廉記看來,應該是不可行的方案。

當然,日常工作中也是有Single quotation的,不過要有足夠的justifications 和審批程序囉。但依家沙呂小的交流團是涉嫌沒有做喎。

Radiomama 發表於 18-10-14 09:55
V君的立場明顯不過,若要假設不同的scenario 去表達需要繞過「招標」或報價的程序,在廉記看來,應該是不 ...
我都說沙呂校長一定係行政出錯,而睇時局發展佢100%不會再做校長。

只不過呢度有人再以罐頭交流團、菜單交流團運作,去批評沙呂校長唔交比出邊做,我覺得咁講法係未必合理,因相信呢度都無咩人知道佢地個交流團做咩活動。

果位校長運作我唔buy,但曾係學校做,我感覺到佢想做咩, 但佢無處理好財務,的確係過失。

沙呂校長用一同煮食教學生一啲行為同態度,若無講明食材或價錢,大部份機構係唔會報價,我講既讓學生學習金錢運用,我早10年問過,當時協辦機構係唔想理我,咁我咪唔做,反正又唔係一定要做。記得一次行程中我聯絡某大學帶學生去進行一個活動,由於活動內容同價錢仲傾緊,協辦機構直頭叫我自己收錢,唔好入佢地數。諗諗下果次都唔知算唔算犯規,去某大學做活動都無向不同大學quote價,不過該活動應只有該大學先有。

沙呂係行程中機票、旅遊巴等一定係其他機構代辦,呢啲標準位絕對可quote價,佢地有無quote,只有佢地先知了。

Vanadium 發表於 18-10-13 23:34

我最近想搞過團,想係外地交 ...

我好人,比D貼士你。標,不定是要預知總使費。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

夜幽靈 發表於 18-10-14 10:55
看來你的經驗認真麻麻,處事又不懂正確的靈活變通 ...
你連邊句講真講笑都未識分,如果果個活動要quote價,我quote左啦。

你亦要頭腦靈活啲,唔識講笑既人好難相處。

Vanadium 發表於 18-10-14 10:34
我都說沙呂校長一定係行政出錯,而睇時局發展佢100%不會再做校長。

只不過呢度有人再以罐頭交流團、菜單交 ...

傻喇,沙呂校長教師自己攪絕對可以,不出標,只要賬目清楚,事前事後早講餘款用途,有透明度便可。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-10-14 11:59
傻喇,沙呂校長教師自己攪絕對可以,不出標,只要賬目清楚,事前事後早講餘款用途,有透明度便可。
...
我都話佢賬目唔清係唔啱啦。我只係話有人話佢唔批畀出面做,但又無睇人地既活動內容係咪咁容易有人接手做或會接黎做有問題啫。

你話唔知總價都可出quote價,我唔否定社會有各式各樣運作,我見識好少,主力幫學校搞外遊既機構係香港亦唔係天文數字,或者你幫我試試我個訓練學生金錢運用既project有無香港主力搞學校外遊既機構肯接黎做,收每個學生$5000,但學生到時咩地方畀幾多錢不確定,食飯去到餐廳,任學判斷食貴定食平,負責職員要好似父母咁,學生用錢就幫學生找數,最後計算佢地用左幾多,餘款退還學生。

我當時直頭諗叫學生將餘款退還父母,以明白父母支助佢地活動,而佢地亦學習知父母工作辛苦,為父母慳錢,都叫做幾有教育意義。

我當日既機構就完全唔理我,或者你地見識廣,可以隨手搵到機構接黎做。

我再強調,我只係針對話有人話批畀外邊做一定得呢個問題。

Vanadium 發表於 18-10-14 12:32
我都話佢賬目唔清係唔啱啦。我只係話有人話佢唔批畀出面做,但又無睇人地既活動內容係咪咁容易有人接手做或 ...

咁嘅活動,自己攪,批比人攪,一樣得。

無論自己攪,批比人攪,也要賬目清楚,公正有透明度。校長做不到基本要求,一係能力太差,一係存心詐騙。