用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費 ...
go

沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費

名校浸信會沙田圍呂明才小學爆混帳醜聞,校長及老師被指舉辦該校遊學團時中飽私囊。《蘋果》獲悉,該校校長薛鳳鳴與老師文雁菁,過去7年向近200名參加澳洲遊學團的學生,合共收取等同逾280萬港元的澳元現金,聲稱用作支付遊學費,部份款項卻被存入文雁菁的私人戶口,更涉被挪用來支付薛、文二人澳洲自駕遊旅費。據悉教局曾因此到校調查。薛鳳鳴向《蘋果》否認私吞遊學費。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181004/58756904

回覆樓主:

.....

呢個世界好多人都覺得攞着數係應該,唔攞就笨。

ucw 發表於 18-10-4 21:52
校浸信會沙田圍呂明才小學爆混帳醜聞,校長及老師被指舉辦該校遊學團時中飽私囊。《蘋果》獲悉,該校校長薛鳳鳴與老師文雁菁,過去7年向近200名參加澳洲遊學團的學生,合共收取等同逾280萬港元的澳元現金,聲稱用作支付遊學費,部份款項卻被存入文雁菁的私人戶口,更涉被挪用來支付薛、文二人澳洲自駕遊旅費。據悉教局曾因此到校調查。薛鳳鳴向《蘋果》否認私吞遊學費。

回覆樓主

事件中,校長隻手遮天,公款私存,即使沒有用,已構成挪用公款,明顯違法。另外,家教會,董事會,審計和教育局等全在夢中,審計報告按時呈交董事會和教育局(據聞很多學校未有依規定按時呈報),如同公司按時遞交財務報表給稅局一樣,有時現實世界比電影更荒唐。

想討論不如去呢度吧!

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

人地吹咗20版了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

見果邊20版討論,對遊學團既運作一知半解,然後好直覺咁覺得沙呂掠水,真可惜。

沙呂自己搞遊學團本來就係一件吃力既傻事,而家仲要不討好惹麻煩,所以官場金句真係無錯: 多做多錯、少做少錯、唔做就唔會錯。

批畀外間機構搞遊學團食水仲深,回畀老師著數隨時仲多,帶隊老師更自由自在空餘自己遊玩,估唔到hea做、交晒比人搞既學校今日反變得清高,自己落手落腳做既卻被批鬥。

唔好話教育界無有心老師,問下社會想要咩先,想要人按章工作定想點。

Vanadium 發表於 18-10-10 18:47
見果邊20版討論,對遊學團既運作一知半解,然後好直覺咁覺得沙呂掠水,真可惜。

沙呂自己搞遊學團本來就係 ...

批畀外間機構搞遊學團食水仲深,回畀老師著數隨時仲多

Xxxxxxx

你唔係講笑嗎?

一係學校自己做,學校吸晒剩餘嗰啲水。一係交比旅行社做,跟住學校自己收回佣回禮重多。兩個方法都係嚴重犯法。你唔講我都唔知學校運作咁黑暗。

社會想教育界做乜? 例如不要貪錢犯法?不要 Cap 學生水,係未過份要求?

回覆樓主:

未得家長同意收回佣要去廉署飲咖啡,知情人士应去举報。我孩子學校好多時去埋 D 山 ka la 地方,老師全程跟住,無得放下學生自己去自由活動

poonseelai 發表於 18-10-11 07:36
未得家長同意收回佣要去廉署飲咖啡,知情人士应去举報。我孩子學校好多時去埋 D 山 ka la 地方,老師全程跟 ...

V君係教育界知情人事,講D咁野好得人驚,希望佢澄清係講笑,不要潛水。

好在佢無講佢自己係乜學校。。。。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

如果佢講緊强國的學校!我信多的.

言語發自心聲。

無言。

Vanadium 發表於 18-10-10 18:47

沙呂自己搞遊學團本來就係 ...
好遺憾

一般遊學團都是外判,行程住宿一早安排好,所有費用一早計好。邊有好似沙呂咁又收基本旅費14000, 再交14000-20000元入教師戶口先得。

仲要一收收7年,真係無法無天!

judy 發表於 18-10-11 15:56
一般遊學團都是外判,行程住宿一早安排好,所有費用一早計好。邊有好似沙呂咁又收基本旅費14000, 再交14000 ...

阿仔學校的遊學團都是外判,再加隨團負責老師(2:20左右)。試過有錢剩,都會退番俾家長,一百幾十都會退,好均真。

shadeslayer 發表於 18-10-11 10:01
V君係教育界知情人事,講D咁野好得人驚,希望佢澄清係講笑,不要潛水。

好在佢無講佢自己係乜學校。。。 ...

對於你既侮辱說話,已去到反感程度。我講既係學校搞交流團搵出邊搞既事實,你仲咩無啦啦侮辱我以前學校? 我以前學校既老師個個都好認真工作,搞交流團都好認真去搞,你唔好下下針對人,我地係討論緊社會時事。

本來講多少少搞交流團既運作,我絕對唔介意,反正我唔鐘意社會存在誤解,但對於你呢類喜歡侮辱人、自以為是既自大狂,就真係講多都無謂。

Vanadium 發表於 18-10-11 21:28
對於你既侮辱說話,已去到反感程度。我講既係學校搞交流團搵出邊搞既事實,你仲咩無啦啦侮辱我以前學校?  ...

我講的有邊忽係無理侮辱?那是無理,那是侮辱?

我冇話你指的學校老師不認真,我冇話你指的學校老師不努力搞,我係話「你自己」爆出的收佣收禮有問題,花廳也有得坐。可以又認真,又努力搞,但又收禮的,無衝突。

我以為自有 ICAC 起已不可收取回佣收回禮?你重話收佣收禮仲多過上文中校長 cap 的水。

你講咁多野,也從無正面回應我的說話。明白的,明白的。安全計,最好 edit out 你上面收佣收禮的說話。