用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費 ...
樓主: ucw
go

沙呂小學澳洲遊學團掠水 校長教師涉挪用作私人旅費

人格,真係人人唔一樣。
重有啲一時一樣。
調查、討論同批鬥邊何以拉埋一齊去講。

一個校長,應該坦然面對,為自己做嘅事負責,提出明確收支紀錄去為自己清白辯護。

有人將件事拉埋其他操守盡責任嘅教育從業員一齊,講咩小做小錯,按章工作云云,重要話家長追究責任之類嘅說話,睇怕司馬超要認阿四嘞。

Vanadium 發表於 18-10-12 23:51
我大大話話相識以千計教師,都未識過一個好似你地講到咁邪惡,千方百計攞著數同回佣。

新聞既野,睇住先, ...

你仲未明,校長有冇犯法有冇事就未知,要查明。雖然表面證供很不利。但你講的說話令人反感就好清楚。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

最近醫療事故投訴新聞多左......聽到有報道,醫護界已有講法,為避免被投訴醫療失誤,減少為高風險病人進行高風險手術。

係人手唔夠、工作超多既公共服務,係你做1千1萬件好事,但當中只有一件因忙碌而做得唔好或做錯既事,就會被窮追猛打下,相信有人選擇離開、有人選擇低風險按章工作,係極度正常。

人格.....亦要看被服務對象之人格。不過講返果位校長,好似支持佢既家長都坐滿禮堂,看來社會像人格分裂.......大家睇到既野好唔到。

唔認識一個人、唔了解環境與運作,做旁觀者單看報導就諸多批評,但局內真認識同相處既人.....佢學校既學生同家長,又反而體諒同支持,究竟邊班人出錯? 定某一批人人格出左問題?

呢種風氣,現存於所有社會範疇,整個社會都在suffer,寸步難行。

ABC-DAD 發表於 18-10-13 01:02
有人將件事拉埋其他操守盡責任嘅教育從業員一齊,講咩小做小錯,按章工作云云,重要話家

老實講,可能你認為"操守盡責任嘅教育從業員",就係"小做小錯,按章工作"既從業員,你唔知或你有誤會啫。

你勁讚既學校,我同佢地既從業員都傾到下計,因避險或避麻煩家長而調適左啲咩,唔通會話畀學生、家長同社會知咩。

Vanadium 發表於 18-10-13 02:38
老實講,可能你認為"操守盡責任嘅教育從業員",就係"小做小錯,按章工作"既從業員,你唔知或你有誤會啫。
...
請注意老實講,我係對[你講嘅嘢]有反彈,不過你有啲善忘:
【  Vanadium 發表於 18-10-12 23:51。我大大話話相識以千計教師,都未識過一個好似你地講到咁邪惡,千方百計攞著數同回佣。

新聞既野,睇住先,唔好一有報道就當事實,特別講到人格或批判類報道,好多時真係唔知既嚇死,知既就笑死。

呢件事行政失當一定有,做唔足程序要求一定有,但若然話就等於校長或老師絕對係想攞著數、賺錢,以我認識呢位校長,機會非常細。

當每個老師都為避呢樣果樣而按章工作,減少失誤被批鬥之可能,都真唔知係邊個福氣。記得我仲係學校時,搞交流團真係好大壓力,錢根本係小問題,如我一定先自己出,account係負數,然後claim返,甚至寧願claim唔足,就一定唔會畀人可以話我有錢落袋。但最大問題係對人地小朋友既責任,去到外地,有咩事,其中任何一個唔生性出事,我深知一定比人追究責任,勁搵你邊個程序出錯,置你於死去賠償。

好在搞近20個團未出過事,但每次都會諗: 上得山多終會遇虎,邊個敢包一世無意外無疏忽?

所以,做教師....最好都係按章,唔好搞咁多野,畀人話兩句,至少耐你唔何,好過今次呢位校長咁,必定會被炒。

Vanadium 發表於 18-10-13 02:17
最近醫療事故投訴新聞多左......聽到有報道,醫護界已有講法,為避免被投訴醫療失誤,減少為高風險病人進行 ...
你對自己嘅做人態度、自己嘅想法,表達得好透徹,專業咁去為一啲不負責任嘅事,東拉西扯找藉口去魚目混珠。
定義唔正確,模糊焦點,推捨責任。賊喊捉賊嘅手法已成慣技。

咁樣表達唔到你自己真正嘅睇法。

最近醫療事故投訴新聞多左......聽到有報道,醫護界已有講法,為避免被投訴醫療失誤,減少為高風險病人進行 ...

真大方,醫生開錯你刀,你表演去可憐佢囉。校長呃晒你D孩子讀書錢,你表演去關心佢囉。

貪贓枉法,和專業失當同是嚴重過失,貪贓枉法嚴重得多,因為一定是誠信問題。專業失當,可能只是貪快,唔專心,沒同理心。

貪贓枉法,和專業失當是兩個層次的事。把他們混為一談,係好肉酸。貪贓枉法又好,和專業失當又好,同樣要澈查。

妄加定義,並唔係健康嘅討論應有嘅態度。#人格會按服務對象調整?我唔知V 你係咪無足夠時間去思考過呢個講法....本身唔似係全整人格嘅人會講嘅定義。

由傳媒爆大鑊、相關人士反駁、社會跟進、調查機構介入,最後真相大白。以上pattern屢見不鮮,要怪罪傳媒?

醫療事故是不幸,但對受影響家屬是何等傷痛!報導、調查、結論,讓大家知所警惕,忙碌不是藉口,職業司機因貪快(忙碌?)、跑多兩轉、身體不適照開工而釀成交通意外,法庭也照判有罪。

回說學校,沙呂小的涉事校長資歷深厚,年屆退休,她更是不少年軽校長的mentor, 受她指導的教育界人士能不輕嘆?但是其是、非其非,不能推卸說什麼少做少錯,而是應該改善現有的漏洞,讓更多教師「安全」地辦教學/遊學/交流活動。

講到好有經驗閱歴嘅-V, 不如講下有心去為學生家長省資源,選擇最合宜嘅遊學方式吖?

1係成本上,如何選擇日子,可以有機會訂到最平嘅機票,如何利用團票人數去爭取優惠,降低成本?

2.在不同國家住home stay 有咩要注意,如執照上有無限制年齡同人數,成人可否住附近民宿或安排大學宿舍去減低成本?
問住咁多先。

如果多除少補,大可用港元報價,長時間持有外幣現鈔,面對換嘅滙價上落風險咪更大?

11年澳元對港元8.6
現時係5.6。

如係非 牟利嘅項目管理,zero budgeting 似乎係正常。7年都無每年獨立收支賬目似乎講唔通。就算現金流嘅管理手法唔計,畀質疑,就應該好簡單提供7年嚟嘅賬目去支持自己講法,係最起碼維護學校校職員師生嘅做法。

寬容,係培養學生從錯誤中反省學習嘅其中一種可以選擇嘅手段。

不過作為一個以教育作為專業嘅管理人員,嚴謹,相信係自我追求嘅工作規範。

ABC-DAD 發表於 18-10-13 09:01
講到好有經驗閱歴嘅-V, 不如講下有心去為學生家長省資源,選擇最合宜嘅遊學方式吖?

1係成本上,如何選擇日子,可以有機會訂到最平嘅機票,如何利用團票人數去爭取優惠,降低成本?

2.在不同國家住home stay 有咩要注意,如執照上有無限制年齡同人數,成人可否住附近民宿或安排大學宿舍去減低成本?
問住咁多先。

1. 學校假通常就係旺季,機票一定貴啲。所以,唔少學校係唔會係學校假做交流團,如有少數學校會刻意搞課外活動周,整個星期唔返學去左交流,亦有學校會大考後暑假前做,亦會平啲。呢種搞法老師最開心,唔使用自己假。

團體買機票係無咩特別優惠,只係15人送1張(唔知有無改),航空公司報價,大都睇機位銷售情況,你人多都唔一定平畀你,有時甚至可能貴過你個人買,因個人買仲有機會係買到特價飛。

團體較多好處反而係可上課程既學費、活動既入場費等,有團體優惠,但實際在今時今日好多網絡都可以個人名義買到團體飛,以團體去搞已不見得一定有著數。

其實搞個遊學團成本幾多,做家長自己都可以計下,機票加住宿,學校課程等,網上大都會搵到收費(當然要以個人買網上團體飛咁計),若有認真去睇下,相信會問: 點解學校交流團會比自己睇到既數字貴(咁多),主因係協辦既旅行社要賺錢,當然呢度有人話佢係提供服務收費係應該。

2. Homestay若搵旅行社幫手搞,絕對係out of control既野,住得好好有,住得好差有,無咩野可以注意,就似人地分配公屋畀你,講彩數。當然更多時係學生本身問題,部份太自我根本不適合住homestay。

學校搞活動好多小心位要處理,住民宿相信係危險位,有咩事一定畀人鬧。大學宿舍未必一定平,亦未必畀你,其實咁多個住宿,我之前做就覺得homestay好大機會係最平,唔單止住,仲包埋你食,搞團想平一定住homestay,而homestay講出黎又好聽,咩同當地人一齊生活、體驗文化。

我以為junior staff 先會take shortcuts, 所以要有管理層

Vanadium 發表於 18-10-13 10:31
1. 學校假通常就係旺季,機票一定貴啲。所以,唔少學校係唔會係學校假做交流團,如有少數學校會刻意搞課外 ...
你講左等如無講。

做啲咁行嘅,就算咩心得啦,隔離討論左20版咪重清楚?咁都算係為家長着想?有必要揾個隨團校長去改文?去澳洲學煮食?節省嚟平時請NET好過啦,人人受惠。

澳洲要接待小學生home stay 要咩要求可以分享一下嗎?

回覆 ABC-DAD 的帖子

我個人做過呢類遊學團,特別果啲語文學習、文化體驗、娛樂活動團後,自己已確定仔女係唔會join,根本中間畀旅行社食價太深,而旅行社大都搞得好hea下,旅遊多過學習,自己搞按排仔女去平得多,又可以更有意義。但亦知好多父母會join,一來無時間自己搞或陪仔女去,二來紿終成班同學,仔女可能會開心啲。

可能係咁,沙呂校長竟然自己搞,仲年年自己暑假唔放陪學生去,係我角度睇佢係crazy。佢可能真係當左學生係佢自己仔女,勢要自己按排一切,搞個高質又真係學到野既團比佢地,不過睇黎佢真係花得太多心思係個團既教學活動(我睇過覺得相當唔錯),已無時間處理財務報告或瑣碎事務,要知道咁搞,連影印一張紙理論上都要開單分開同學校條數,淨入數已可以煩到你死,以機構名義開個外幣戶口、仲要係用黎找日常細數......聽聞係比個人麻煩得多,有銀行甚至係唔會做,外間又會知幾多。

如果沙呂校長離開學校,若全職搞交流團,相反我就一定會join佢,呢件事我更相信佢係有心人,佢搞既團我反而有信心,仔女會學到更多野。希望真係咁。

其實搞團要搞得好,真係要係有心人做,但做得好係好煩,唔係個個人會做。記得昔日我搞團,其中一個要求,必係要去一啲學生自己同家人旅行去唔到既地方,如國家機構、或真係走入去當地學校同當地學生一齊上課同生活咁,但聯絡工作極度煩瑣,交畀旅行社佢地係唔會幫你或識點做。