用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水
go

沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水  

沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水」 校長教師涉挪用作私人旅費

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20181004&s=6996647&a=58756904

更新
沙田圍呂明才校長薛鳳鳴辭職 曾捲帳目風波 校董會:深感不捨

https://www.hk01.com/article/356075

回覆樓主

回覆樓主

而家D學校老師校長都咁樣,我地點放心將下一代交給他們教育

回覆樓主:

回覆樓主:

勁失望。。。我仲跨區自行報佢

OMG
點解咁多年都冇人知!

回覆樓主:

呢個校長真係好有問題,記得佢初來學校時,都更換過校巴公司,引起收受利益風波

201097 發表於 18-10-4 23:11
呢個校長真係好有問題,記得佢初來學校時,都更換過校巴公司,引起收受利益風波
...

嘩,越揭越多  

回覆樓主:

枉為人師.......

areyouangry 發表於 18-10-4 23:20
嘩,越揭越多

還迫老師簽不明來歷的收據和偽造日期

201097 發表於 18-10-4 23:11
...

請問可以講多d詳情嗎?

areyouangry 發表於 18-10-4 23:02
勁失望。。。我仲跨區自行報佢
只係校長個人問題,唔關學校事。

回覆樓主

睇吓嚟緊統一派位會唔會因此少咗人報,咪又係填甲一乙一,身體最誠實!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

嘩!好爆!

鄧校長你一手辦好的沙呂小,就給這些人破壞!

kiov 發表於 18-10-4 21:22
沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水」 校長教師涉挪用作私人旅費

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i ...

三萬蚊一個學生既遊學團, 包食宿留係澳洲體驗生活至少兩個星期 (我唔記得係兩星期, 三星期定一個月), 全程由學校負責, 其實係咪可以叫掠水呢?

我認為大家可以話學校處理金錢方式有問題, 但我唔認為係收貴咗, 更加唔可以話係掠水.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我朋友係沙呂PTA, 見佢成日post 小朋友每年參加學校各種活動同遊學團, 活動好豐富, 班家長超like 自己間小學, 不過唔知今次事件是否已證事有問題呢??

回覆樓主:

十分失望,7年來收的澳元現金團費和支出入賑,而家真係任你自己講,係無時間處理?無人舉報和見報就继續唔出声?小學去澳洲遊學,需要嗎?