用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女兒好優秀,但係心已淡
go

女兒好優秀,但係心已淡   [複製鏈接]

女兒係以前幼兒班被稱學霸,學咩都好快。學自行車兩輪自己玩一兩日就識。又可以背好多詩詞。同學仔成堆。個個圍住玩。

但係開始私校面試了。。。。由於慢熱,見到陌生人唔敢講野,加上廣東話唔好。。。面試完几家。而家已經心淡。唉。。

來呢度有段時間,純粹發洩下。。唉。

-----------------------------------------------------------
見到大家反應激烈。系時候update下主題,解釋解釋啦。:)

女兒被稱學霸系人地講既,唔系我自己起既稱號啦。我自己當然知女兒既缺點系邊啦。缺點仲唔少添,需要提高既地方太多,太多。
但係我始終認為距系我心目中好優秀。我好感恩。試問邊個父母覺得自己兒女唔優秀呢?
我理解大家話我膚淺,井底蛙之類既話系出於同其他小朋友比較。當然啦,我都知道好多小朋友多才多藝,琴棋書畫,兩文三語,甚至三文四語。。如果一定要同距地比較,我梗系膚淺啦。:)

不過我還是覺得我女優秀。哈哈哈哈。

發文只系想感歎下求學難,為父母難only.~~
所以希望大家暫時唔好噴我膚淺,噴我井底蛙,噴我無遠見啦。。

暫時系甘多。
   4    0    0    0

beexk 發表於 18-10-4 17:05
女兒係以前幼兒班被稱學霸,學咩都好快。學自行車兩輪自己玩一兩日就識。又可以背好多詩詞。同學仔成堆。個 ...

作為父母,我覺得調整一下心態是很重要的。首先其實小朋友真的並不是讀直私不可,不要太看重面試的得失會比較好。 間間幾千人報,記著得就得唔得就算, 這樣你和小朋友的心理壓力也會少許多。 其次你要明白很多直資私立真的會偏向比較選擇口齒伶俐或者能作出即時反應的小朋友, 就算沒有選你的小朋友也可能只代表他在玩這個面試遊戲方面不及別人, 但並不代表他讀書的能力或者其他地方不及別人。 所以最重要就是不要因為這樣對自己的小朋友失去信心。 先調整期望並根據現在的情況重新制定策略, 看看統一派位可以怎樣行。媽媽也不要給太大壓力自己,說不定最好的還在後面呢。

回覆樓主:

通常讀了幾年幼稚園,廣東話唔會點差(除非學校不是說廣東話)。要反思點解廣東話唔好?絕大部分直私面試都用廣東話,是否過分著重於操勞英文而忽略了中文?如果係,tsl 那些可能勝算較高,因為著重英文!或者國際學校都可再試試。

不要這麼快心淡,遊戲還很漫長...

fadgare 發表於 18-10-4 17:21
作為父母,我覺得調整一下心態是很重要的。首先其實小朋友真的並不是讀直私不可,不要太看重面試的得失會 ...

講得好!多謝意見。路漫漫。慢慢來

sailormercury 發表於 18-10-4 17:25
通常讀了幾年幼稚園,廣東話唔會點差(除非學校不是說廣東話)。要反思點解廣東話唔好?絕大部分直私面試都 ...

不要這麼快心淡,遊戲還很漫長。等於有排煩。哈哈

阿伯特 發表於 18-10-4 17:18
廣東話不好就說普通話呢,考間普教中的學校就得了,繼續努力吧!

普教中都係廣東話interview啊。

努力吧,大人要調整心情,再從新出發

你努力時,別人也在不斷進步。少沉醉在讚美之聲中,好好面對弱項並去重點增強!在香港生活,是不能不學好廣東話的!加油吧~

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

學咩都好快?有好好栽培嗎?比起同齡學識如何?
學校面試唔會考踩單車、學得快,係睇「已擁有幾多」,而且,唔主動,點知識幾多呢?
有d小朋友係不利於面試的
不過,如果小朋友叻,無論讀邊間都好,申請插班就見真章,到時做卷同面試一樣重了

坦白说,游戏刚开始,当您见多了就发现现在的小朋友都很厉害,流利两文三语,琴棋书画,多体多艺,大量资源投入...尽力而为吧。这些Top kids也会有很多offer,最后也只是上一家学校。趁这个过程了解一下小孩的强弱、继续改进。进入了名小,也是集合了各大名幼的尖子...重头开始...keep going!

回覆樓主:

我記得有些直私係會有特別安排,俾唔識廣東話的小朋友面試,可能重會填form時問定廣或普或英面試。
所以唔識廣東話,應該唔係問題嘛。

回覆樓主

除非真是國際學校或英普學校,local school 點都要識廣東話,講得唔好唔緊要,但是一定要大部分識聽,就算係普教中,數學常識都可能是廣東話。

fadgare 發表於 18-10-4 17:21
作為父母,我覺得調整一下心態是很重要的。首先其實小朋友真的並不是讀直私不可,不要太看重面試的得失會 ...

講得好好呀!

回覆樓主

好難想像可以稱呼一個幼稚園生做「學霸」

回正題,樓主別擔心,女兒這麼優秀,即使在哪間學校讀書,也會是最優秀的,香港好的學校也不止直資私校

用"學霸"真係好誇張!
學無止境,而且一山還有一山高!

學霸,我認為要境界好高,或者是神童,先可能咁形容

有d直私係英普,不過實考英文。
樓主不如好好谷番学術,和廣東话,同埋学下点样面試。
香港生活,讀普通學校,學好廣東话好d

孤芳自賞總是可以,那些有好幾個offer 的家長也未見過有人這樣說,總算見識到。
‹ 上一主題|下一主題