用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女兒好優秀,但係心已淡
樓主: beexk
go

女兒好優秀,但係心已淡   [複製鏈接]

你女平日講咩語言㗎?英文?

回覆樓主:

睇清楚,樓主女兒係”被稱”學霸(可能係老師講或其他家長講)。
話分兩頭,喺每個家長眼中,總會找到自己小朋友優秀既地方去欣賞小朋友,但現實係每個小朋友都有自己既強項同弱項,強項加以哉培,弱項補底改善,咁先可以幫助小朋友成長全面發展。
樓主女兒喺香港讀書咁耐都未學好廣東話,但又去考本地小學(廣東話為主),如果唔係錯配,就係樓主只著重讚美之聲而忽略女兒自身之不足。

我小朋友是...2歲多語言能力好叻, 之後老師也說,
當時估唔到她只有2歲多 !
幼稚園同學老師無人不識他, 不喜歡他
小學面試, 普通話無難度 !
更加是有offer 雖然in4得1間
踏單車,更加沒有難度 !

她應該是學界精英 ! 

beexk 發表於 18-10-4 17:05
女兒係以前幼兒班被稱學霸,學咩都好快。學自行車兩輪自己玩一兩日就識。又可以背好多詩詞。同學仔成堆。個 ...

明白你的感受。不要太快气餒。有些天主教龙幼,都不一定揀叻上小学。有時很气憒。自己是圍內人。但若小孩有実力,去到那儿也可发光的

其實如果廣東話不好, 咪上國際學校LA, 無問題的...我都有朋友仔英文好好..中文差都係讀國際學校..咪到時外補番中文LU...

雖然國內對"學霸"呢個名詞既定義有D唔同

不過, 我由細到大都認為"學霸" 應該係 "技安"之類既人物, 只識係學校蝦蝦霸霸

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-5 11:32

不過, 我由細到大都認為"學霸" 應該係 "技安"之類既人物, 只識係 ...
AGREE. 呢個term來形容不合適, 覺得比較negative..不過咁細個邊有絕對可以說是最優秀?? 如果是, 不如咩小學都不用考, 直接讀大學.

不過, 我由細到大都認為"學霸" 應該係 "技安"之類既人物, 只識係 ...
x2

Felix223 發表於 18-10-5 11:38
AGREE. 呢個term來形容不合適, 覺得比較negative..不過咁細個邊有絕對可以說是最優秀?? 如果是, 不如咩小學 ...
中國人都有句說話叫小時了了, 大未...

beexk 發表於 18-10-4 17:05
女兒係以前幼兒班被稱學霸,學咩都好快。學自行車兩輪自己玩一兩日就識。又可以背好多詩詞。同學仔成堆。個 ...
知道缺點係邊度就盡量改,既然小朋友係「學霸」,玩到叩門,甚至出年插班都仲有排玩...

我仔學單車都係兩日已經識,圍棋賽經常得獎(已經得過三次冠軍,其中兩次屬全港賽),中、英文非常流利,數學比同齡小朋友懂高一級,社交能力亦強,校內成績亦名列前茅。但,我不會覺得他是學霸,也從來沒有人會稱他是學霸。其實我們也很清楚他有什麼缺點,現正努力改善中。

當年我仔報直私也是幾乎全軍覆沒,究其因是「慢熱」,在陌生環境不會主動show off,所以,不要因直私結果,而定小朋友「死罪」。直私面試,個人覺得反而是一個好好機會,讓你多方面認識小朋友的優點和缺點,這才是最寶貴的地方。

醒目開學勳章 王國長老

Felix223 發表於 18-10-5 11:38
AGREE. 呢個term來形容不合適, 覺得比較negative..不過咁細個邊有絕對可以說是最優秀?? 如果是, 不如咩小學 ...

優秀係內地人口頭禪,我成日聽佢地用呢個term,同香港家長講「佢好叻」無分別
到底幾優秀(比較優秀-好優秀-非常優秀-最優秀)就真係比過至知。5000人收100,都要優秀到top 2%至算數

醒目開學勳章 王國長老

littlefaith 發表於 18-10-5 11:43
我仔學單車都係兩日已經識,圍棋賽經常得獎(已經得過三次冠軍,其中兩次屬全港賽),中、英文非常流利,數學 ...

「直私面試,個人覺得反而是一個好好機會,讓你多方面認識小朋友的優點和缺點,這才是最寶貴的地方」
非常同意!

Charlotte_mom 發表於 18-10-5 11:50
優秀係內地人口頭禪,我成日聽佢地用呢個term,同香港家長講「佢好叻」無分別
到底幾優秀(比較優秀-好優 ...
內地人口多, D口頭禪都比較誇張 !

Charlotte_mom 發表於 18-10-5 11:51
「直私面試,個人覺得反而是一個好好機會,讓你多方面認識小朋友的優點和缺點,這才是最寶貴的地方」
非常 ...
非常同意, 我都係面試後先了解到我小朋友的另一面

回覆樓主:

樓主對小朋友有信心,相信她,其實係好事。你說她慢熱怕生,其實如果不是為了應付面試也不用改呀。

其他回應叫你要如何改善孩子什麼什麼, 聽左便算了。最要改的是家長心態, 改不到學校並不代表女兒優秀,心淡也只應向面試制度,不是女兒。

Charlotte_mom 發表於 18-10-5 11:50
到底幾優秀(比較優秀-好優 ...

收不過係學校覺得合適,唔代表該小朋友就一定比其他小朋友優秀吧

貝珠 發表於 18-10-5 12:11
樓主對小朋友有信心,相信她,其實係好事。你說她慢熱怕生,其實如果不是為了應付面試也不用改呀。

其他 ...

我也覺得對自己小朋友有信心不是壞事,總之唔好太自豪而睇唔起其他人就冇問題。只是他用字字眼文化不同而已,樓主也有直接承認他女兒廣東話不好,也不是盲目呀。

哈哈哈~突破盲腸

manmonster 發表於 18-10-5 00:11
回覆 b3410 的帖子

有人分身玩「社會實驗」?
我估冇人咁無聊
不過大家反應的確有D過火,擔心網絡欺凌。
‹ 上一主題|下一主題