用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 一個不愉快的醫療經歷
go

一個不愉快的醫療經歷 [複製鏈接]

我小朋友今年九歲,去浸大做針灸,做咗幾年,呢位醫師久不久上報紙介紹針炙如何醫自閉症,咁其實一個醫師,好應該知有自閉症嘅細路,落針會怕會叫,佢近兩個月,已唔只黑面,語氣唔耐煩,甚至出口講:阿XXX,再係咁唔可以同你針。我都忍,昨天真係好嬲,我小朋友只係叫,我工人姐姐都有幫手㩒住佢,位醫師又講同樣説話,我真係忍夠,下星期起晤再去搵佢,只知佢報紙訪問過佢後,係多咗好多小朋友去搵佢針,佢一副唔休做,一星期兩次的冶療,落針位都可以唔同,乜d穴位會走嘅咩
   0    0    0    0

軍曹媽咪 發表於 18-10-4 09:20
我小朋友今年九歲,去浸大做針灸,做咗幾年,呢位醫師久不久上報紙介紹針炙如何醫自閉症,咁其實一個醫師, ...

媽媽唔好激親自己,搵過第二個有愛心啲嘅醫師。好多地方都有得針,最緊要唔好嚇親小朋友!加油

回覆樓主:

A仔的媽咪成日都要受ED氣。我係會出聲的,我會話如果細路係Ok,就唔洗揾你,你唔針大把醫生啦!我印象屯門仁愛堂有個醫生好好的,因我幼稚園時有個同學仔唔會叫人,但睇咗幾個月,識得叫全校老師,近期覆診見到佢重有對答添。不過我真係唔記得個醫生叫乜名。

idak 發表於 18-10-6 14:16
A仔的媽咪成日都要受ED氣。我係會出聲的,我會話如果細路係Ok,就唔洗揾你,你唔針大把醫生啦!我印象屯門 ...

我都係咁諗,佢只不過有傳媒訪問佢,而佢所請個位所謂針灸後入讀主流小學既小朋友,其實果位小朋友不算有太大問題,咁咪誤導好多絶望中的家長去求醫

軍曹媽咪 發表於 18-10-7 12:40
我都係咁諗,佢只不過有傳媒訪問佢,而佢所請個位所謂針灸後入讀主流小學既小朋友,其實果位小朋友不算有 ...

我女針灸較果無乜,囡囡重話唔想再去。我女幼稚園同學初初真係十問九唔應,到畢業時,問佢嘢都會答,係答得慢d,但都已經好好。

idak 發表於 18-10-6 14:16
A仔的媽咪成日都要受ED氣。我係會出聲的,我會話如果細路係Ok,就唔洗揾你,你唔針大把醫生啦!我印象屯門 ...

係邊度睇?
就咁去仁愛堂搵就得?
都係針灸?

謝謝(emoji)

軍曹媽咪 發表於 18-10-7 12:40
我都係咁諗,佢只不過有傳媒訪問佢,而佢所請個位所謂針灸後入讀主流小學既小朋友,其實果位小朋友不算有 ...

其實坊間好多治療話成功例子,根本小朋友本身問題不大,小朋友大了智慧增加,本身問題亦用佢自己方法去解決,所以根本不關該治療事。其實之前有報導,好细個話有自閉症,有若三成根本到四五歲已經沒有自閉症,同所謂三T及治療無關。有效的治療除非他成功率有五成以上。

adrio    發表於 18-10-26 15:09

你可以試下廣華邱醫師,我仔之前起個度針,初時針,講野係叻左,同埋脾氣好左,不過針左大約40次之後,無咩大進步,我地就停左

我之前用過一個醫師, 好有醫德, 可PM 我
‹ 上一主題|下一主題