用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 何去何從
go

[其他] 何去何從 [複製鏈接]

請大家俾啲意見,小朋友三歲半做評估發展遲緩,責界當時我選擇咗俾小朋友讀特殊學校,現在需要做六歲前評估,小朋友只係發展遲緩冇其他問題,知道小學只得言語治療冇其他服務,我想唔做這份評估,我知touchwood第日要入讀特殊學校要有評估報告先可以去,請問大家有冇這些經驗?我有冇啲嘢係要注意?
謝謝大家(emoji)
   0    0    0    0

EQ媽媽 發表於 18-10-3 19:07
請大家俾啲意見,小朋友三歲半做評估發展遲緩,責界當時我選擇咗俾小朋友讀特殊學校,現在需要做六歲前評估 ...

即係而家讀緊特殊學校?
小學只有言語治療? 有啲小學有社交班、有其他㗎喎

咁小學打算揀咩學校? 其實可以照做小一前評估,了解下小朋友嘅能力。至於報小學,如果唔係太嚴重可以唔剔特殊編號

crystal媽咪 發表於 18-10-8 01:07
即係而家讀緊特殊學校?
小學只有言語治療? 有啲小學有社交班、有其他㗎喎

係而家讀緊S位第二年,明年畢業6歳。

我小朋友係早產B,而家半年係醫院兒科覆診,有問醫生我小朋友似唔似自閉或過度活躍,佢話唔似,只係發展遲緩。我問過啲舊生佢哋話只係發展遲緩得言語治療服務,冇其他服務,請問是否正確?

我小朋友細粒而家5歳3個月都係得99cm,所以想重讀K3,小學就係頭痛,想試一試主流,
仲考慮緊做唔做小一前評估,而家S位老師話我小朋友似輕度。特殊編號可以唔寫?請問有冇類似經驗?有冇啲小朋友輕度讀主流小學都唔辛苦?

回覆樓主:

EQ媽媽 發表於 18-10-8 15:35
係而家讀緊S位第二年,明年畢業6歳。

我小朋友係早產B,而家半年係醫院兒科覆診,有問醫生我小朋友似唔似 ...

你小朋友讀緊s位,應該有齊OT ,PT同ST,如果小學讀主流,可請治療師做標準化評估,如有需要,佢地可以幫忙做轉介
但PT,OT既轉介會去醫院而唔係小學

LunarBel 發表於 18-10-11 12:16
你小朋友讀緊s位,應該有齊OT ,PT同ST,如果小學讀主流,可請治療師做標準化評估,如有需要,佢地可以幫忙 ...

轉介去醫院通常一個月有幾多堂?

EQ媽媽 發表於 18-10-11 12:28
轉介去醫院通常一個月有幾多堂?

通常total只比10堂
一個月有幾堂就睇小朋友狀況

LunarBel 發表於 18-10-11 12:33
通常total只比10堂
一個月有幾堂就睇小朋友狀況

哦,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題