用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 字典機
go

字典機

想買字典機,$700 左右,有冇介紹?

5tgb    發表於 19-3-2 21:40

ckfamily 發表於 18-10-3 16:59

智能手機平板電腦年代,仲買呢啲嘢做乜?

MrBeast    發表於 18-10-4 09:02
2jkidsfather    發表於 18-10-4 08:59

JustAParent 發表於 18-10-4 08:44
智能手機平板電腦年代,仲買呢啲嘢做乜?

試過,佢哋攞左部機查字典,查完又睇下 WhatsApp, 偷偷地玩一陣,有冇我唔响屋企,佢玩左都唔知,所以想買字典機,只係比佢哋查字典

一係用傳統字典
一係用手機電腦上網
why extra?

kindle whitepaper?

MrBeast 發表於 18-10-4 09:03
kindle whitepaper?

可以查字?係咪只有英文?

ckfamily 發表於 18-10-4 09:04
可以查字?

yes, 書內的, 好似要有internet 先work.  利申我不是用家,但有用家推介一個 vocab builder 好正,其他的問題要等用家囘了

ckfamily 發表於 18-10-4 09:03
試過,佢哋攞左部機查字典,查完又睇下 WhatsApp, 偷偷地玩一陣,有冇我唔响屋企,佢玩左都唔知,所以想買 ...

Go google, search 吓Android parental control,你會知點解決你既問題,不要助長製造電子垃圾了。字典機,讓它入博物館安息吧。

回覆樓主:

考慮二手市塲揾吓如EK,BK。。。多年前自己在二手市塲$500文曲星

ckfamily 發表於 18-10-4 09:03
試過,佢哋攞左部機查字典,查完又睇下 WhatsApp, 偷偷地玩一陣,有冇我唔响屋企,佢玩左都唔知,所以想買 ...

佢有whatsapp account, 即係佢自己有手機啦,俾部字典機佢都避免唔到佢偷偷玩機㗎。

5tgb    發表於 19-3-2 21:40

Lancia 發表於 18-10-4 18:47
佢有whatsapp account, 即係佢自己有手機啦,俾部字典機佢都避免唔到佢偷偷玩機㗎。
...

手機會放响廳,佢未做完功課,就只可以响廳度睇,我唔比佢放手機响書枱

回覆樓主:

我特登去d2手網站買舊式字典機(唔要彩芒傷眼)俾我女用(現在小一)。到佢大d就俾傳統字典佢查。