用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 小朋友回流HK讀小學
go

小朋友回流HK讀小學 [複製鏈接]

我和老公本身在澳洲十多年,而家因為我老爺身體唔好,咁我同老公就諗住返HK搵野做 可以照顧下老人家,但最頭痛的是小朋友的學校問題

而家講下兩個小朋友的情況先

我兩個小朋友在澳洲出世,佢地係澳洲PASSPORT的沒有HK身份

一個9.5 歲 ,在澳洲讀四年級另一個 6.5  歲在澳洲讀一年級

明年二月份各自升一級 (澳洲的學年是從二月份開始)佢地一直都有學中文但最大問題係佢地係學簡體
而非繁體字
(因為呢邊中文學校都係大陸人開既)所以佢地聽,
講,普通話,
寫中文字(簡體)都不是問題但就不會作文

而家諗緊比佢地試下考私校 如SPCC

各位有沒有什麼經驗可以分享下?

如果不應該在這裡發表帖子 請問在哪裡發表比較合適?

謝謝

0    0    0    0

izzystepup 發表於 18-10-3 08:30
我和老公本身在澳洲十多年,而家因為我老爺身體唔好,咁我同老公就諗住返HK搵野做 可以照顧下老人家,但最 ...

SPCCPS 是一間中文小學, 的有朋友讀新加坡國際學校,有中文學,都是簡體,可能比較適你的小朋友。

回覆 takchiada 的帖子

謝謝你的REPLY
請問有沒有TIPS 如何準備考呢間學校?

THANKS

剛剛睇左呢個學校學費好EXPENSIVE
如果係私校 請問你知唔知邊間係英文教學?

謝謝

izzystepup 發表於 18-10-3 08:30
我和老公本身在澳洲十多年,而家因為我老爺身體唔好,咁我同老公就諗住返HK搵野做 可以照顧下老人家,但最 ...

想問沒有香港id情況下需要visa嗎?我見報名時很多學校有提

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

我而家仲喺澳洲 現在才開始著手揾資料 未係好清楚

St Paul's Co-ed 唔係每年每級都有得插班架
上年好似得5年紀有得插
如果中文唔好,傳統d既學校唔會考慮,尤其龍校,因為會拖垮中學部升大學成績

建議你搵多幾間,甚至考慮國際學校啦

izzystepup 發表於 18-10-3 13:17

DBS, 王錦輝都是英文,但中文用繁體,而且插班不容易,尤其是 DBS

What’s DBS ? Thx

izzystepup 發表於 18-10-4 12:18

What’s DBS ? Thx

Diocesan Boys’ School

takchiada 發表於 18-10-4 21:09
Diocesan Boys’ School
Thank you

izzystepup 發表於 18-10-3 13:17

如果你嫌這間貴,沒甚麼私校可選擇了,國際學校更貴。
可以考慮直資學校,英語小學除沙田的黃錦輝外,也可考慮油麻地陳守仁,但插班不容易。如果學費和中文是一個問題,可考慮一些有較多非華語人士(包括南亞裔)的津貼學校,中文科會有調適,主要在港島區,你上教育局網頁非華語生支援有學校名單,但要有心理準備這些學校升中會欠佳。

回覆 蝦米豬 的帖子

thanks for your help
‹ 上一主題|下一主題