用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲升學邊間好?
樓主: alicemarkus
go

[澳紐] 澳洲升學邊間好?

Activehealth 發表於 19-8-5 23:01
報正稅,駛鬼呃你!大把行家都唔止每月十皮啦,私家每個症都收過仟,你自己計啦!

恭喜你,唔駛做都有糧 ...

我的物理治療師,澳洲畢業,$1100 40分鐘。仲要fully book.返22日最少14萬

lui 發表於 19-9-20 14:18
我的物理治療師,澳洲畢業,$1100 40分鐘。仲要fully book.返22日最少14萬

你個物理治療師,話比你知他每個月的收入?? 聽落有点怪怪

bristol 發表於 19-9-23 06:07

我自己計,一天六個客,做22天。
我睇左成個月。好full 前後都有人看。其實呢個收入好平常,晤系大$。要交租同請reception.一個月淨袋10-11萬我估。
平心而論,澳洲有d科(不熱門的)收生確不是高。如bachelor of arts 31/32收,而加拿大top 3要35先收。但business 及medicine or related 或精算的收生要求都幾高,唔會低過HKU.

bristol 發表於 19-9-23 06:07

我老公仲貴,大概1650一次

lui 發表於 19-9-23 10:44
我自己計,一天六個客,做22天。
我睇左成個月。好full 前後都有人看。其實呢個收入好平常,晤系大$。要交 ...

多謝你澄清你只是”估算”你的物理治療師每月收入有10多萬元,但我对你的估算有質疑:

1. 22日x6個客x$1100=$145000 。。如果你朋友是打工,一般他只可以拆五成,即$72500。如果是自僱,那麽他只得$45000 交租+ 員工 薪酬+ 燈油火蠟

2. 你真係見過佢每日 做唔停手 ??我見過有些醫生, 扮嘢話自己fully book, 營造一個紅牌阿姑的形象, 給病人多一點信心

3. 我估 $1100 是首次診費, 私家醫院一般收 $650

4. 如果私家症真係 咁好搵, 就冇人留喺醫管局做

.......

bristol 發表於 19-9-24 04:13
多謝你澄清你只是”估算”你的物理治療師每月收入有10多萬元,但我对你的估算有質疑:

1. 22日x6個客x$1 ...

我看了一個多月,50分鐘 $1100
暫時八次每㳄$1100。我先生$1650看左三年,平均一個月四次

佢同另一位物理治療師開店,店在交易廣場對面。
下次去我看一下他幾時畢業的。星期六報告