用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 遊戲雖剛開始,但已心淡,
樓主: chloe666666
go

遊戲雖剛開始,但已心淡,   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-10-3 09:14
早幾年我想法是小學其實不太重要,但有次在 lib 見到一些小朋友的behaviour 令我改變想法⋯⋯ ...

可否講下你LIB 所見所聞?

其實只是升小一,到小五六準備升中會更緊張...依家無直私offers 唔緊要,黎緊十月,十一月仲有好多Interview
有咩不足就加油下,下年大抽獎後仲有叩門, 好多人又放直私offers....

尋日港同check result, 心跳加速手震, 好似我自己去考試咁

chloe666666 發表於 18-10-2 16:30
已收到reject n one waiting
你都好呀, 有WAITING

babyco 發表於 18-10-2 18:39
me too
收到幾間 reject 真係開始灰
大家咁話, 細路仔唔知, 大人都眼淚心內流

回覆 gogopapa 的帖子

.

回覆 flowertree 的帖子

.

回覆樓主

小學係重要,不過唔係凈係為左入大學,係品德的培育,學懂人生的技能,學習過羣體生活。好的學校不止那幾間!所以唔好氣餒。入到心儀小學的又不等於人生勝利組嘅

bj1315 發表於 18-10-3 10:46
小學係重要,不過唔係凈係為左入大學,係品德的培育,學懂人生的技能,學習過羣體生活。好的學校不止那幾間 ...

說得好。勿忘初衷,小朋友最緊要身體健康,平平安安,不要行歪路。

考直私是升小的一部份安排而已,如果自行沒把握,就儘早對本區的大抽獎做好準備,知道自己的心水和可以接受的底線,選定了,心定了,考直私就看成是bonus, 壓力就會低很多。
讀書成功與否,從來都是看態度,與其比較學校高高低低,反正已成定局(因為基本上在面試上超前的孩子們,真的是裡裡外外做好各方面準備的), 倒不如盡力而為,然後接受得失,再培養孩子的正確態度,繼續打拚。在香港的讀書制度下,基本都是“愛拼才會贏”。

19841984 發表於 18-10-3 09:28
你說得對,除左一點,其實很多入完全没有外補也可考到

關鍵是父母從少用多少時間在孩子身上,及如何教導 ...

不敢苟同閣下將考直私嘅結果同父母栽培子女嘅努力或心血掛鈎。希望妳唔係因為子女考入直私而沖昏頭腦。

monodad 發表於 18-10-3 11:29
不敢苟同閣下將考直私嘅結果同父母栽培子女嘅努力或心血掛鈎。希望妳唔係因為子女考入直私而沖昏頭腦。
...

同意。有些直私偏收口齒伶俐的小朋友,選不中只是小朋友性格有所不同,並不代表小朋友將來讀不成書,選中也不代表高人一等,只是學校覺得適合。而且津校也有很多好學校,可能更適合自己的孩子。

ckiki88    發表於 18-10-5 23:28

fadgare 發表於 18-10-3 11:45
同意。有些直私偏收口齒伶俐的小朋友,選不中只是小朋友性格有所不同,並不代表小朋友將來讀不成書,選中 ...
"有些直私偏收口齒伶俐的小朋友" - 呢個我完全感覺到.

現時好多間都仲等緊公布 second in / final result... 我都叫自己唔好咁快心淡~

19841984 發表於 18-10-3 11:43
裁培的心血是關鍵

但總有失手例子

哦⋯⋯咁閣下如此栽培子女,敢問有SPCC,DGJS or DBSPD 等offer嗎?但我認識不少朋友子女沒上面試班,沒補習,沒伴讀,但輕鬆考入,那是因何呢?難道閣下比較他們懶散?

sunnymama2 發表於 18-10-3 09:31
外補和內補都一樣,都係谷。我小朋友係完全冇外補,零興趣班,曾經比人話我係怪獸,乜都唔比個仔學!

但我 ...

伴讀點算係谷?

係引起細路閱讀習慣,佢K2 慣咗就自動波睇書。個人認為定期俾習題佢做算係谷之一。

我帶細路去濕水街市,話俾佢聽節瓜,水瓜葫蘆瓜,點解鯪魚無左個背脊。我諗呢D 唔算谷卦?

monodad 發表於 18-10-3 11:29
...

我覺得有關既。

不過DOS AND DONTS。

DONTS 既影響大D。

譬如,俾手機細路自己玩唔多同佢傾計,細路跟其他成年人溝通時,父母搶在前面答問題。

rickdom6 發表於 18-10-3 11:48
"有些直私偏收口齒伶俐的小朋友" - 呢個我完全感覺到.

現時好多間都仲等緊公布 second in / final result. ...

冇咪冇,唔使因為咁否定自己小朋友。間間幾千人報收百幾,機會仲低過5%,有些仲低過1%。唔中有乜奇?亦不代表失敗。不如根據情況諗下抽邊間好過。

19841984 發表於 18-10-3 11:52
你明白什麽是matching嗎?

沒有最好的學校

咁妳又明白咩叫matching?考唔到直私等如父母沒努力栽培孩子?其實妳知唔知自己講嘅嘢同諗嘢嘅邏輯?
‹ 上一主題|下一主題