用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 遊戲雖剛開始,但已心淡,
樓主: chloe666666
go

遊戲雖剛開始,但已心淡,   [複製鏈接]

考唔到有名直私對小學嘅影響只係:

1)冇直屬中學 (某部分直私亦根本無直屬中學)

2)冇咁靚嘅跳船插班平台

3)冇得同朋友們分享閣下成功嘅喜悅同寶貴經驗

至於其他一切都可以喺升中一刻追回(只要妳冇因爲考唔入直私而放棄妳嘅小朋友),BTW,假如認為直私真係靈丹妙藥嘅話,其實有好多直私小學到好後期都歡迎大家去報名及入讀嘅。

Felix223    發表於 18-10-3 12:05
apple1990    發表於 18-10-2 21:48

Mchacha 發表於 18-10-2 21:16
應該話出少句聲當幫忙

算啦,蒲得ek耐,都知呢位港同家長的言論有幾咁語出驚人,只識賣花讚花香 大家未有offer的繼續努力,機會還有很多,最好的通常在後頭,唔駛理其他人點睇。

manmonster    發表於 18-10-2 22:05

我小朋友未有result,佢一張cert都無,看上天安排。佢每次面試完會笑住出來,我已經當嬴一半了。大家都加油吧!

其實唔少官津都好好
所以直私失利,毋須太介懷

suslau2004 發表於 18-10-2 21:09
冇上面試班,冇外補。
所以,黎緊我都預左凶多吉少
心理很難受,阿仔係紮紮跳,坐吾定……

塞翁失馬焉知非福

Korira 發表於 18-10-2 21:58
我小朋友未有result,佢一張cert都無,看上天安排。佢每次面試完會笑住出來,我已經當嬴一半了。大家都加油 ...

我都係咁話
小朋友冇壓力下玩呢個遊戲,已經好感恩
全港咁多間小學,總搵到一間適合佢的,直私唔成功不代表一切呀

回覆樓主:

Del

sunnymama2 發表於 18-10-2 21:21
算啦,佢覺得入到好的小學=入到大學。

其實正常人都知係絕對錯。

19841984 講既係客觀現實。

事實上,中學跟入大學既關係亦係眾所周知,而唔少中學制度上跟小學聯繫,甚至有幾間無中學既小學,入好中學比率又係超高。

當然 世事無話一定,考小亦唔係一戰定生死,加油!

suslau2004 發表於 18-10-2 20:46
真道,英華(預計中)
音小(rejected 好意外)

當年識兩位,第一炮已被音小REJECTED,最後入神校。

反而覺得真道第一梯隊,SFA 呢D ,收生幾準。

retriever 發表於 18-10-3 07:46

用「準」「不準」這些字完全不同意!小朋友潛力冇限!

細個阿媽個朋友個d女全部SFA...成日喺度曬命⋯我 呢啲⋯ 成績差又冇$ 的好像total loss...誰不知道中學會考我成績高分過佢哋幾條街⋯ 全部都係靠自己讀返嚟⋯ 最後亦都靠自己考入中大first choice....之後港大master
名校又點?
肯讀書嘅到時候一定會讀

apple1990    發表於 18-10-3 08:49

flowertree 發表於 18-10-3 07:56
細個阿媽個朋友個d女全部SFA...成日喺度曬命⋯我 呢啲⋯ 成績差又冇$ 的好像total loss...誰不知道中學會 ...

講得非常好

總之而家入直私,大多係內補外補的,冇offer的唔代表差過人,佢地肯讀書的,發力起來都好勁

flowertree 發表於 18-10-3 07:52
用「準」「不準」這些字完全不同意!小朋友潛力冇限!

你好似誤會左。。。

即係有人話某個馬評人貼馬好準,贏出來緊既賽事,唔等於呢位評馬人貼既馬,將來做馬王播?!

sunnymama2 發表於 18-10-3 07:59
講得非常好  

總之而家入直私,大多係內補外補的,冇offer的唔代表差過人,佢地肯讀書的,發力起來 ...

點解你覺得入直資係“大都”靠外補?

即係補得都入?定唔補唔入?

有冇D 補左都入唔到?

咁其實係咪考小收生都分到D 野?

我假定D 學校及考官唔係傻既,搵自己來攪?

「反而覺得真道第一梯隊,SFA 呢D ,收生幾準。」

意思指?

retriever 發表於 18-10-3 07:41
19841984 講既係客觀現實。

事實上,中學跟入大學既關係亦係眾所周知,而唔少中學制度上跟小學聯繫,甚至 ...

如果真係覺得入好的小學=入大學,咁認同呢句說話的家長的小朋友會好危險。

入到去,唔係自動變band 1 生ga, 都要下過好多苦工,即使3私一直,小朋友要努力才可以入好中學。

入左好的中學,唔等於入好的大學,都要努力讀書才有好成績。10A港姐都話自己操20幾年past paper 啦。

從來讀書都係靠自己多過學校,我相信只要家長唔好放棄小朋友,不愁將來呀。

sunnymama2 發表於 18-10-3 08:14
如果真係覺得入好的小學=入大學,咁認同呢句說話的家長的小朋友會好危險。

入到去,唔係自動變band 1 生g ...

版友,劃上等號既係你。

19841984 只係講,小學對考入大學“好大關鍵”。

大家玩得呢個考小遊戲,當然係覺得小學“重要”。唔係跟正苦“就近就學”原則,梗有間係左近呀。

“等於”跟“關鍵”中間有很大差距。

aayy 發表於 18-10-3 08:08
「反而覺得真道第一梯隊,SFA 呢D ,收生幾準。」

意思指?

同問,兩間風格好唔同哦,收的小朋友應該也好唔同?

retriever 發表於 18-10-3 08:20
版友,劃上等號既係你。

19841984 只係講,小學對考入大學“好大關鍵”。

ok, 我錯。

1984 話好關鍵,咁不如解讀為 入到好小學,多數入到大學。入唔到好的小學,多數入唔到好的大學?

我真係不敢苟同
‹ 上一主題|下一主題