用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒!
樓主: chowyikwan
go

全軍覆沒!  

阿伯特 發表於 18-10-2 15:21
講到好似好慘咁,你小朋友男定女?民生書院(明年)和聖心(私立部)還有得報,去試下啦! ...

仲有kts

pollyhpy 發表於 18-10-2 15:50
其實睇返d排名作參考,只有英華陳守仁,dbs有排名,雖然只作參考下,但講真王錦輝,福小,真道全部無,有時 ...
我都覺得聽完福小校長講為左家長冇咁辛苦, waiting又分前中後段, 聽完佢講一大輪, 我覺得仲混亂過就咁收reject, waiting, waiting完又要再interview過, 咁咪仲玩多次家長(純粹個人感覺)

Streetboy 發表於 18-10-2 15:58
應該係一條龍嘅原因, 包括我自己都係咁諗

但一條龍,如果程度唔係真係好好,考DSE咪又係一個問題,只係延遲左啫

Pollyowen 發表於 18-10-2 16:03
我都覺得聽完福小校長講為左家長冇咁辛苦, waiting又分前中後段, 聽完佢講一大輪, 我覺得仲混亂過就咁收rej ...

完全同意,得就繼續,唔得死左條心,講真凖備面試已經夠煩,等結果過程又煎熬,再有假希望真係.....

簡單最好

pollyhpy 發表於 18-10-2 16:21
完全同意,得就繼續,唔得死左條心,講真凖備面試已經夠煩,等結果過程又煎熬,再有假希望真係.....

簡單 ...
認同, 收同唔收一句就夠, 大部人都考六間以上, 無咁多心情時間同佢等, GT又係, 仲要上完堂可能無offer, 辛苦D家長

鬆一鬆 發表於 18-10-2 16:26
認同, 收同唔收一句就夠, 大部人都考六間以上, 無咁多心情時間同佢等, GT又係, 仲要上完堂可能無offer, 辛 ...

Exactly

pollyhpy 發表於 18-10-2 16:21

簡單 ...
係啦, 我都寧可一早死左條心, 唔好俾假希望我果種

Pollyowen 發表於 18-10-2 16:38
係啦, 我都寧可一早死左條心, 唔好俾假希望我果種

講真如果一早學校無選擇我小朋友,我唔想佢為fill up 位而call返我,雙方Matching 架啫

某程度上都係一個音樂椅遊戲, 去到出年7,8月仲有得CALL, 所以現階段未有OFFER嘅(包括我)唔好灰心, 前面仲有漫漫長路!

仲有林文燦同播道之後會再收生架,唔好灰心

Pollyowen 發表於 18-10-2 16:03
我都覺得聽完福小校長講為左家長冇咁辛苦, waiting又分前中後段, 聽完佢講一大輪, 我覺得仲混亂過就咁收rej ...

我都覺呀,不過知結果先算啦
我仔都話有d唔識

vpo0615 發表於 18-10-2 16:53
某程度上都係一個音樂椅遊戲, 去到出年7,8月仲有得CALL, 所以現階段未有OFFER嘅(包括我)唔好灰心, 前面仲有 ...
都要入到final 先有得call waiting, 一早已reject 邊輪到我哋收call

CxN_2013    發表於 18-10-3 09:00

塔塔 發表於 18-10-2 15:05
暫時都未有著落....好大壓力
收左幾次reject,心情低落到極點...
好明白樓主心情,我都係一樣

同感。

pollyhpy 發表於 18-10-2 16:17
但一條龍,如果程度唔係真係好好,考DSE咪又係一個問題,只係延遲左啫

一條龍起碼升中煩小樣,去到DSE成績係點,其實都唔到大人話了

Streetboy 發表於 18-10-2 17:56
一條龍起碼升中煩小樣,去到DSE成績係點,其實都唔到大人話了

都係

belgiumchoco 發表於 18-10-2 16:59
仲有林文燦同播道之後會再收生架,唔好灰心

林文燦大約幾時會有第2輪? miss左第一輪

回覆樓主:

我囡係11月底細B, 其實舊年我係感恩福小有call返去再interview, 幾個月後返去,其實已好大分別。大家加油!

阿伯特 發表於 18-10-2 15:55
收生準則:
  • 家長認同自然學校的辦學理念。(家長公約)
  • 家長願意與本校合作,並成為學習社群的一員, ...

• 都唔平喎